Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света

https://www.24plovdiv.bg/avto/article/10230469 Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света www.24plovdiv.bg
Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света

България е на 29-о място от страните в света, в които получаването на шофьорска книжка е най-трудно. Това става ясно от проучване на сайта Zutobi, специализиран в онлайн курсовете за обучение на шофьори във Великобритания. Британците са разгледали данните за всяка страна по света и премахнали 87, за които не могли да намерят пълни данни, оставяйки в проучването 108 страни.

За общия резултат са взети седем аспекта, а именно - възраст, от която можете да шофирате, разходи за изпита, необходим ли е теоретичен тест, има ли практически тест, необходим ли е очен тест, общ медицински преглед и има ли минимум задължителни уроци преди да се явиш на шофьорския изпит. Максималната оценка е 10.

Според проучването Мексико е най-лесната страна в света за получаване на шофьорска книжка, тъй като в много части на страната трябва само да се явите на писмен тест и всъщност не е нужно да доказвате, че можете да шофирате. Това очевидно е крачка напред в сравнение с преди. Преди 2018 г. изобщо в Мексико не е трябвало да правите тест.

В Индия всичко, което трябва да покажете за практическия изпит, е, че можете да шофирате напред, да завиете наляво и да спрете. Бурунди и Египет също очевидно имат много кратки и прости шофьорски изпити.
Най-трудната страна за получаване на шофьорска книжка е Хърватия, където средно се нуждаете от около 85 урока по шофиране, преди да можете да се явите на изпит. Освен това е много скъпо.

Най-лесните страни за научаване на шофиране
   1. Мексико - 9.48/10
Качването зад волана в Мексико е невероятно лесно поради редица причини. Първо, в голяма част от страната не е необходимо по закон да се явявате на практически тест, за да получите лиценз. Има само теория, която е въведена от 2018 г. В страната може да карате кола от 15-годишна възраст.

2. Катар - 7.39/10
В Катар може да вземете книжка, ако сте навършили 14 години. На всичкото отгоре цената на шофьорския изпит е 30 паунда, което е по-малко от половината от средна стойност от 75 паунда по света. Все пак в страната има както теоретичен, така и практически изпит.

3. Латвия - 7.03/10
Латвия е европейската държава, в която е най-лесно да се научиш да шофираш. Тест в Латвия струва само 26 паунда, което е по-евтино от Мексико и Катар, но минималната възраст за шофиране е по-голяма - 16 години.

4. САЩ - 6.95/10
Подобно на Латвия, възрастта, от която можете да шофирате в САЩ, е 16 (въпреки че в някои щати имат малко по-различни закони), и подобно на всичките пет най-лесни за шофиране държави, те не изискват уроци по шофиране преди полагане на теста. Цената на теста в САЩ е малко под средната за целия свят - 84 паунда (116 долара).

5. Канада - 6.93/10
Резултатът на Канада от 6,93 е само 0,02 по-нисък от САЩ поради незначително по високата цена на теста - с 14 паунда отгоре.

Най-трудните страни за научаване на шофиране

1. Хърватия - 1.96/10
Хърватия е най-трудната страна, поради скъпите и строги тестове за шофиране. В балканската държава трябва задължително да минете поне 85 часа кормуване преди въобще да имате право да се явите на теоретичен изпит. Хърватите също трябва да представят множество медицински разрешения и да похарчат около 930 паунда, за да получат шофьорския си лиценз.

2. Бразилия - 3.21/10
Преди да можете да се явите на пътен тест в Бразилия, по закон сте длъжни да минете 60 часа уроци, 45 на теория и 15 практически. Кандидатите за шофьорска книжка трябва да преминат през множество медицински прегледи, както и през психологически тест, преди да получат право да шофират. Общата цена на всички тези тестове достига средно около 213 паунда.

3. Унгария - 3.59/10
Унгарците, които искат да имат шофьорска книжка, трябва да преминат очни и медицински прегледи, след което ги чакат минимум 58 часа уроци, преди да могат да се явят на тест. От друга страна, бъдещите унгарски шофьори могат да получат книжка година по-рано от повечето страни и разходите са сравнително евтини.

4. Бахрейн - 3.62/10
Медицински, теоретичен и накрая практически тест трябва да бъдат минат бъдещите шофьори в Бахрейн. В страната трябва да имате 18 години за книжка, а тестът струва 361 паунда.

5. Черна гора - 3.79/10
Черна гора има деветия най-скъп изпит за шофьор от 239 лири, изискват се медицински и очен преглед преди тестването. Само тогава 18-годишните бъдещи шофьори могат да полагат теоретичен и практически изпит.

Най-евтините страни

1. Пакистан - 0,89 паунда
Пакистанският шофьорски изпит е невероятно евтин, всъщност цената е по-малко от 1 паунд (200 PKR). Освен че са достъпни, тестовете са доста лесни и затова страната има висок процент на преминаване.

2. Индия - 1 паунд
От другата страна на границата в Индия е почти толкова евтино, колкото и техният съсед, да се явят на шофьорски изпит, като цената е 1 паунд. Също като Пакистан, тестът е лесен и с висок процент на преминаване.

3. Виетнам - 2 паунда
Друга азиатска държава - Виетнам, завършва трите най-евтини държави, за да се вземе шофьорски изпит - струва еквивалента на 2 паунда. Виетнамският тест се състои от 450 въпроса по теория и след това кратък практически тест.

Най-скъпите страни

1. Хърватия - 930 лири
85 часа уроци по шофиране са задължителна част от полагането на хърватски шофьорски изпит и следователно това прави изпита там изключително скъп. Тъй като средната такса за тестовете по света е 106 паунда, хърватите трябва да плащат средно 824 паунда отгоре от повечето страни.

2. Малайзия - 505 лири
Малайзийският шофьорски изпит е много задълбочен и следователно много скъп, изисква от кандидатите да полагат теоретични и практически изпити. На всичкото отгоре малайзийците трябва да прекарат 33 часа в уроци. Въпреки че общата цена от 505 паунда е с над 400 паунда по-ниска от Хърватия, тя си е висока.

3. Андора - 401 лири
Малкото пиренейско княжество Андора е третата най-скъпа нация, в която се полага шофьорски изпит, с обща цена малко над 400 паунда. Тъй като Андора е толкова малка, всички тестове се провеждат в един ден от седмицата в един учебен център.

Страни с най-лудите тестове за шофиране

1. Индия
Индия има най-смъртоносните пътища в света. През 2011 г. на пътя в многолюдната страна е имало почти 74 милиона превозни средства (приблизително два пъти повече от това във Великобритания). На Острова има около 3000 смъртни случаи след катастрофи годишно, докато в Индия те са 196 000, което се равнява на 22 смъртни случая на час. Това не е изненадващо, след като при изпита за книжка всичко, което трябва да демонстрирате, е способността да шофирате напред, да завиете наляво и след това да спрете на 50 ярда, за да получите лиценз.

2. Бурунди
Шофьорският изпит в Бурунди изглежда леко безсмислен, тъй като в страната няма законово изискване, така че повечето шофьори нямат такъв. 4,42% от всички смъртни случаи в Бурунди се дължат заради катастрофи на пътя, а в страната има само 63 000 автомобила.

3. Египет
Египетският пътен тест отдавна е обект на подигравки от останалия свят, съдейки по факта, че до скоро трябваше да карате само напред и назад 10 фута, за да го вземете. Сега е малко по-трудно. Кандидат водачите в страната трябва да карат 6 метра напред и назад, да завият и да преминат кратък теоретичен тест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Авто

Производител от Виетнам идва в Европа, предлага гаранция от 10 г.

Производител от Виетнам идва в Европа, предлага гаранция от 10 г.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия работи за справяне с казуса за руския дипломат от Косово

Volkswagen Golf е най-продаваният употребяван автомобил в Европа през 2021 г.

Volkswagen Golf е най-продаваният употребяван автомобил в Европа през 2021 г.

"Фолксваген" СНИМКА: Ройтерс

Скок на продажбите на електромобили на "Фолксваген"

Скок на годишните продажби на автомобили в Китай за първи път от 2017 г.

Скок на годишните продажби на автомобили в Китай за първи път от 2017 г.

Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

Карането на ниски обороти вече не пести гориво, води до повреди

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Авто

Снимка Радио Китай

Първият шоурум на Тесла в Синдзян отвори врати

Защо батериите на електрическите коли трябва да се зареждат до 80%?

Защо батериите на електрическите коли трябва да се зареждат до 80%?

Снимка: BMW

Цъкаш бутона и сменяш колата (Видео)

Кой цвят на колите е най-популярен?

Кой цвят на колите е най-популярен?

218% ръст в продажбите на електрически автомобили на BYD за 2021 г.

218% ръст в продажбите на електрически автомобили на BYD за 2021 г.

Kaк да извлечете максимума от отоплителната система на автомобила?

Kaк да извлечете максимума от отоплителната система на автомобила?

Последно от

Последно от

Най-важното