Как да направим любима стаята на ученика

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/10122573 Как да направим любима стаята на ученика Как да направим любима стаята на ученика www.24plovdiv.bg
Как да направим любима стаята на ученика

Детската стая е място за игри, учене, сън, общуване с приятели. Индивидуалното пространство, от което има нужда всяко дете, без значение на каква възраст е, трябва да предлага комфорт на обитателя си, да се превърне в любимото му място вкъщи.

Навечерието на новата учебна година е и мнозина първолаци ще се радват на първия си ученически кът у дома. За по-големите пък сега е моментът обзавеждането на детската стая да се обнови, особено предвид перспективата отново голяма част от обучението още от предучилищната възраст да се окаже дистанционно. Затова създаването на приятна зона, предразполагаща към учене, е задължителна.

Бюрото преди всичко удобно и качествено

Основният елемент е бюрото, което трябва да е съобразено не само с възрастта на детето, но и с особеностите на помещението. Пазарът предлага разнообразие от детски бюра и най-важно е първо да преценим колко голямо да е то. Детето трябва да може да опира лакти на плота спокойно, без да има напрежение в тялото, а ръбът на бюрото да е на нивото на гърдите. Това гарантира, че при работа с компютър мониторът ще е на нивото на очите, за да не се налага навеждане на главата напред, което пък би довело до болка и проблеми във врата.

Столът според възрастта и най-вече ергономичен

Столът, естествено, придружава бюрото и тук изборът е голям, но също трябва внимателно да се прави. Дизайнът разбира се е важен за децата - цвят, форма, различни приспособления привличат учениците. Но най-важна за него е ергономията, за да може дългите часове, преминаващи в учене и писане, да не водят до изкривяване на гръбначния стълб, до умора и нежелание за работа. Не бива да се правят компромиси, защото ако бюрото е по-високо, регулируемият модел стол ще позволи да се повдигне седалката, за да се постигне най-точната позиция на тялото. Добре е да могат да се правят корекции и в наклона на облегалката, така че да няма полягване или прекалено навеждане напред. Важно е да се знае, че когато е седнало, краката на детето трябва да сключват прав ъгъл с пода, а коленете да не опират бюрото.

Повече места за съхранение

С напредването на възрастта и класовете е добре да се осигури пространство, в което ученикът ще разполага спокойно учебници, тетрадки, помагала, но също така ще има възможност да работи с по-големи по размер материали, например картони. За по-големите деца оптимално е бюро с размер на плота поне 100 см на 50 см, но на пазара има и по-обширни варианти, например 130х70 см, както и 140х60 см. За малките ученици средната площ на горния плот на ученическото бюро варира от 0,62 кв. м до 1 кв. м.

Местата за съхранение също са от изключителна важност. Най-често използваните пособия и книги трябва да са най-достъпни - върху плота или на най-ниските рафтове. Етажерките, които ще се поставят над бюрото трябва да са добре подбрани и разположени, за да може детето лесно да ги достига.

Детските бюра са в множество вариации по отношение на вградените шкафове. Чекмеджета с плътни врати са най-очакваният вариант, но е е възможно бюрото да е просто с лавици, на които по-лесно се подреждат и откриват предметите. Върху рафтовете могат да се поставят кутии за съхранение, като на всяка от тях се сложи надпис, за да е ясно какво съдържа.

Светлина в къта за учене

Местоположението на бюрото в стаята е едно от най-важните неща за пълноценен процес на подготовка. Не се препоръчва то да е точно под прозореца, за да се избегне честото разсейване чрез поглеждане навън. Специалистите са категорични, че за да не се уврежда зрението е най-добре на работното място на детето да има много естествена светлина, която да идва по възможност отляво. В никакъв случай не трябва да се избира най-тъмният ъгъл, като се разчита само на изкуствено осветление.

Достатъчно внимание изисква и настолната лампа, която ще се ползва през доста от по-късите дни на годината, когато се учи и вечер. Не правете компромис с качеството по отношение на светлинния поток и възможностите осветителното тяло да е гъвкаво, с удобно подвижно и регулируемо рамо.

Колекциите за детски стаи - по-добрият избор

Интериорът на детската стая е добре да се вписва в концепцията на вътрешното оформление на жилището, но точно тук се допускат някои отклонение, отговарящи на желанията и предпочитанията на самия обитател. Може да има присъствие на повече цвят, на тапети с интересни мотиви, на стикери на стената с някакви послания.

При обзавеждането едно от най-разумните решения е избор на някоя от колекциите за детска стая. Те са много удобни, защото предлагат възможности за трансформации в пространството. Обичайно комплектите включват легло, гардероб, бюро, но може да се допълнят от нощно шкафче, скрин, различни видове шкафове и етажерки.

С израстването на детето стаята също се трансформира и затова е много удобно да има варианти в обзавеждането, които да следват развитието на обитателя.

За удобство на по-малките е добре мебелите да са леки и мобилни. Трябва също да се избягват мебели, в които има например стъклени вратички или огледални повърхности. Комплектите за детска стая улесняват много и разместването на модулите, когато това се налага, включително заради израстването на детето.

Когато обаче помещението е по-малко, благодарение на разнообразието при избора от един производител, може да се направят и специални комбинации, например бюрото на ученика да е ъглово.

Повече идеи за вашия дом можете да намерите на videnov.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор

4 термина, които трябва да знаете, когато избирате нов телевизор

Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом?

Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом?

С пълна пара напред при почистване на дома

С пълна пара напред при почистване на дома

Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома

Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома

Снимка facebook/Climeworks

Заработи най-големият завод за извличане на въглероден двуокис от атмосферата

Серия Delphi

Красивите декори влизат в банята с KAI Group

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Впечатляващи български интериори
в новия брой на сп. "Идеален дом"

Впечатляващи български интериори в новия брой на сп. "Идеален дом"

Как да направим любима стаята на ученика

Как да направим любима стаята на ученика

Ще остана опаковка и в следващия си живот

Ще остана опаковка и в следващия си живот

снимки dezeen

Бутик за бижута в "басейна"

Идеалната спалня - кое е най-важно в нея, как да го изберем и подредим

Идеалната спалня - кое е най-важно в нея, как да го изберем и подредим

Малкият лукс в почистването е трайно изгоден

Малкият лукс в почистването е трайно изгоден

Последно от

Последно от

Най-важното