Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом?

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/10179299 Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом? Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом? www.24plovdiv.bg
Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом?

Сега ще ви представим най-добрия начин да го изградите – устойчиво, с естествени материали, без емисии на CO2 и азот и със здравословен вътрешен климат. Всичко това е лесно постижимо, само ако се отървем от детските си предразсъдъци и обърнем поглед към модерните сламени къщи построени от сламени модули.

Човечеството изгражда къщи от слама от векове. Някои къщи имат сламени покриви, а други – сламени стени, измазани с кал. Дебелите стени на тези домове са приютявали хората по време на суровите зими и парещи лета по целия свят.

Въпросът е - Защо един модерен човек би желал да заживее в сламена къща, построена от естествени материали?

Възможно е да е заради нисковъглеродния ѝ отпечатък или по-прагматично - заради отличната ѝ енергийна ефективност и звукоизолация.

Качествената къща от слама може лесно да покрие горепосочените критерии, но не това е качеството, което прави тази къща уникална - къщата от слама може да регулира влажността във въздуха вътре и да компенсира значителни отклонения от препоръчаното ниво от 40-60 % относителна влажност (RH). Конвенционалните къщи постигат такива нива на влажност посредством инсталацията на специални за целта уреди. Влажността е важен фактор както за нашето здраве, така и за доброто състояние на къщата.

Има различни методи за строителство със слама - всеки със своите предимства. Традиционните методи за строителство със сламени бали изискват много дълъг технологичен процес, свързан с доста трудоемки дейности за изграждане на сдвоена дървена конструкцията на място, като по–голямата част от времето отива в монтажа и уплътняването на сламените бали. За да се получи качествена стена, е важно да се уплътнява много добре около и между балите. Това е свързано с много трудности и е рисковано начинание, тъй като балите трябва да бъдат защитени от дъжд през цялото време, докато покривът бъде покрит. Пресоването на сламата е една от най-важните операции - нещо наистина трудно за постигане, когато се използва цяла сламена бала, понеже в повечето случаи балите се различават по размер и плътност. Според нас монтирането на цели бали намалява качествата на стената, тъй като изолационните свойства на стената по нейното протежение варират заради разликата в пресоваността на отделните елементи.

В днешно време хората все повече усещат навлизането на високите технологии и заедно с това се засилва интересът от съчетанието им с качествени естествени материали за постигане на енергийно ефективен и здравословен дом с модерна визия. Могат ли да се комбинират знанията на предците ни от миналото с модерните технологии и добрите практики от настоящето и как е възможно да стане това?

Революционното решение в света на сламеното строителство и на сглобяемите къщи от естествени материали съществува от повече от 12 години и се нарича - носещи сламени панели или модули. Това е не само решение, а цяла система от взаимно допълващи се материали, която премахва всички недостатъци на традиционното строителство със сламени бали като предлага множество предимства.

Сглобяемата строителна система Ecococon е разработена в Литва и вече се използва в много европейски страни. Системата използва подобни на конструктор строителни блокове с дървена двойна рамка и пресована слама, които се произвеждат в завода на фирмата и се транспортират, за да се издигнат на място. За сглобяването е необходимо кратко време без валежи– достатъчни са не повече от 2-3 дни за пълното сглобяване на модулите. След това стените могат лесно да бъдат обвити с мембрана до завършване на покрива. за да не се намокрят, ако падне дъжд или има други неблагоприятни метеорологични условия.

Едни от най-важните предимства на системата са:

- най-добрата изолация с U фактор = 0,11 , клас А +++, е

енергийно ефективна, същевременно уютна сграда със здравословен вътрешен климат, предпазващ от алергии и други болести;

- изцяло дишаща сертифицирана система с 50 години гаранция и над 20 вида сертификати

- бързо изграждане до ключ - до 2 месеца.;

- отрицателен CO2 отпечатък. Сламата е отпадъчен продукт от зърнени култури- това са стъблата на пшеница, ръж, ечемик и др. Материалът расте много по-бързо от дървото. С 93% слама, 6% дърво и 1% стомана под формата на винтове такъв дом поглъща, а не отдава CO2;

- спестяване на разходи за отопление и охлаждане;

- добавена стойност във времето заради намалени разходи на отопление и потенциално по-добро здраве на живеещите в такава къща;

- висока устойчивост на земетръс;

- устойчивост на пожар - започва да гори след втория час, т.к. сламата в панела е много пресована и няма кислород, клас D, REI 120;

- лесно адаптивна към всеки архитектурен проект и дизайн.

Да се върнем сега малко върху вътрешния климат и комфорта. Вероятно най-важният аспект на сламената стена е нейната способност да работи изключително добре с водни пари и влага. Глината е паропропусклива, така че може просто да „пропусне“ влажността навън, докато улавя малка порция за себе си. Тази пропускливост е от съществено значение за „дишащото“ качество на стените.

Измазваме вътрешната част на фасадите с дебела глинена мазилка, която действа като променлива мембрана (чрез буфериране и предаване на влажност в двете посоки в зависимост от вътрешните условия). По този начин вградената компресирана слама в модула служи като истинска паропропусклива сърцевина, топлоизолация, измазана със слой глинена мазилка за контрол на влажността и осигуряване на термомаса. Глинената мазилка наистина прави чудеса: контролира влажността отвътре, акумулира топлина, премахва неприятни миризми, пречиства въздуха от вредни емисии и лъчения, създава неповторим комфорт, уют и естетика.

От външната част на фасадата може да се измазва с варови мазилки. В случай, че проектът го позволява, препоръчваме завършване на външните стени с вентилируема фасада за оптимални резултати. Външната част ще бъде обвита с паропропусклива мембрана, залепена с лента, за да не позволява движение на въздуха. Допълнителен естествен изолационен слой е монтиран отгоре, за да предпази мембраната физически и да я поддържа топла при ниски външни температури и също така да изтласка точката на кондензация навън - отвъд мембраната. След това излишната влага от външната изолация се вентилира естествено в 50-милиметровия процеп зад фасадата.

Сега дойде моментът да погледнем малко по-глобално на нещата. Стана дума за нашето здраве, но е добре да помислим и за здравето на нашата планетата и за промените в климата. В повечето европейски страни започна промяна на законодателствата и се изграждат масово не само еднофамилни къщи от естествени материали, а и цели обществени сгради – има много примери на детски градини, училища, болници, библиотеки и спортни зали...

Системата от сглобяеми сламени панели е сравнима като цена със често използваните строителни материали вложени до постигане на сходни параметри. Освен това в ЕС са започнали да влизат в сила големи облекчения на данъците върху CO2 на строителните материали и тогава изборът на слама става още по-привлекателен от финансова гледна точка.

И за накрая една добра новина - вече има и български производител на сламени модули, което прави нещата още по-устойчиви и достъпни. Панелите са в процес на сертификация. Очаквайте скоро повече интересна информация!

Автор: Веселин Москов

 

Барбали ЕООД

www.barbali.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Рецепта за вкусен шаран за Никулден с лек азиатски привкус

Рецепта за вкусен шаран за Никулден с лек азиатски привкус

Източник: Pixabay

Фототапет за мъж - топ идеи за декорация на стена в мъжки стил

4 тренда за гранитогреса от KAI Group

4 тренда за гранитогреса от KAI Group

Великолепна къща от 1000 кв. м и неочаквани идеи за празничен декор в новия брой на сп. "Идеален дом"

Великолепна къща от 1000 кв. м и неочаквани идеи за празничен декор в новия брой на сп. "Идеален дом"

И щорите

пазят топлината

И щорите пазят топлината

Защо сънят струва скъпо?

Защо сънят струва скъпо?

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Фермерите от ТВ предаването „Фермата“ монтираха покривен прозорец VЕLUX

Фермерите от ТВ предаването „Фермата“ монтираха покривен прозорец VЕLUX

Защо матракът е ключът към добрия сън

Защо матракът е ключът към добрия сън

снимки pufikhomes

По скандинавски слънчево на 50 кв. м (ГАЛЕРИЯ)

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

Снимка pixabay.com

Домашни хитрини: За какво служат моливът и гумичката

Градина: Орхидеите цъфтят с месеци, ако ги отглеждаме правилно

Градина: Орхидеите цъфтят с месеци, ако ги отглеждаме правилно

Последно от

Последно от

Най-важното