Слънчева енергия вместо сметки за ток! Как?

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/10288975 Слънчева енергия вместо сметки за ток! Как? Слънчева енергия вместо сметки за ток! Как? www.24plovdiv.bg
Слънчева енергия вместо сметки за ток! Как?

Цената на електроенергията е една от горещите теми през последните месеци и вероятно ще бъде и в близко бъдеще. Тенденцията за увеличаване на сметките за ток има всички изгледи да се окаже трайна заради редица външни фактори, върху които нямаме контрол. Това означава повишена цена на живот за домакинствата, както и допълнителни разходи за предприятията, които са  най-силно засегнати от промяната.

На пръв поглед липсва алтернатива или поне в посоката, в която сме свикнали да гледаме. А вариантът за намаляване на сметките за ток всъщност е естествено осигурен от природата и по-конкретно под формата на неизчерпаемия източник на енергия в нашата планетарна система – Слънцето.

Много от потребителите на електроенергия могат да вземат инициативата в свои ръце и да инвестират във фотоволтаична инсталация, която да работи в техен интерес. Това може да се случи по две направления – като се генерира екологична енергия и тя се продава на електроразпределителното дружество по фиксирани преференциални цени с дългосрочен договор или като се изгради автономна инсталация за електроснабдяване с батерии, която може да покрива нуждите на съответното домакинство или производствена база. За целта е нужна само площ за инсталиране на соларните панели. Малките инсталации до 30 кВт подлежат на облекчен режим на регистрация, което ги прави още по-атрактивни за реализиране.

За да отговори на световните тенденции в генерирането на електроенергия от възобновяеми източници, през 2020 г. българската фирма КП Имобилиен стартира дистрибуция на  най-важните компоненти за изграждане на фотоволтаични инсталации. Това включва продукти на водещите производители в бранша – Huawei Solar (инвертори, батерии и системи за управление), както и панели/модули на Astronergy. Благодарение на постоянно поддържания склад от компоненти за изграждане на мощности с капацитет над 10 мегавата, всички български клиенти могат да се възползват от възможността да скъсят сроковете за пускане в експлоатация на соларни инсталации – от малки домашни такива до соларни паркове с  инсталирана мощност над 1 мегават.

„Соларната енергия изживява истински бум по цял свят в момента и няма причина да не се възползваме от тази екологична опция, която може да ни даде независимост и по-добър живот“, споделя Мартин Лечев, Управляващ директор на КП Имобилиен. „Благодарение на отличните ни отношения с Huawei и Astronergy и постоянните складови наличности в България, смея да твърдя, че осигуряваме най-добрите условия за изграждане на качествени фотоволтаични инсталации в страната.“

Важен процес от планирането на соларната система е подбора на компоненти и вграждането на интелигентно решение за защита от пожари и оптимизиране на нейната ефективност. По отношение на дългосрочната рентабилност на инвестицията определящо значение има качеството на панелите. Продуктите на Astronergy са доказали своята издръжливост и за разлика от по-евтините еквиваленти не влошават чувствително производителността си дори след 25 години употреба. Освен това те се характеризират с по-висока ефективност в сравнение с аналозите от нисък клас, което повишава добива и съответно печалбата от експлоатацията.

Системите за управление на фотоволтаични инсталации на Huawei Solar са резултат от 20-годишно развитие. Техните функции са насочени към осигуряване на максимална безопасност – елиминиране на рисковете от поява на волтови дъги и възникване на пожари, и максимално повишаване на ефективността на панелите чрез автоматична профилактика и оптимизиране на добивите. Системата Huawei FusionSolar е изключително модерна и позволява управление на компонентите и през смартфон, което спестява трудни и скъпи намеси на място, ако възникне такава нужда. Същевременно тя дава пълна статистика за обема на генерираната електрическа енергия, така че лесно може да се оцени ефективността на инвестицията.

Новост не само на нашия пазар, но и в световен мащаб е използването на батерии – в случая на Huawei с капацитет  до 15 кВтч, които могат да осигурят истинска автономност на инсталацията и алтернативно снабдяване с ток на отдалечени обекти и то не само през светлата част на денонощието. Такава конфигурация от „островен тип“ беше демонстрирана на първия Ден на соларната енергия, организиран от КП Имобилиен през юни, където присъстващите можеха да пият еспресо от кафе-машина, захранвана изцяло от островна фото-волтаична инсталация.

Продуктите на Huawei и Astronergy се предлагат с опция за удължаване на гаранцията, която осигурява не само спокойствие, но и дългосрочна ефективност.

Според Мартин Лечев, моментът за инвестиция във фотоволтаична инсталация е дошъл, защото цената на оборудването е значително по-достъпна в сравнение с преди няколко години, а ефективността и гарантираното изкупуване правят инвестицията много по-доходоносна от повечето класически методи за влагане на капитал.

Повече информация за изграждането на фотоволтаични инсталации за дома и индустрията можете да намерите при партньорите КП Имобилиен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Рецепта за вкусен шаран за Никулден с лек азиатски привкус

Рецепта за вкусен шаран за Никулден с лек азиатски привкус

Източник: Pixabay

Фототапет за мъж - топ идеи за декорация на стена в мъжки стил

4 тренда за гранитогреса от KAI Group

4 тренда за гранитогреса от KAI Group

Великолепна къща от 1000 кв. м и неочаквани идеи за празничен декор в новия брой на сп. "Идеален дом"

Великолепна къща от 1000 кв. м и неочаквани идеи за празничен декор в новия брой на сп. "Идеален дом"

И щорите

пазят топлината

И щорите пазят топлината

Защо сънят струва скъпо?

Защо сънят струва скъпо?

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Фермерите от ТВ предаването „Фермата“ монтираха покривен прозорец VЕLUX

Фермерите от ТВ предаването „Фермата“ монтираха покривен прозорец VЕLUX

Защо матракът е ключът към добрия сън

Защо матракът е ключът към добрия сън

снимки pufikhomes

По скандинавски слънчево на 50 кв. м (ГАЛЕРИЯ)

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

Снимка pixabay.com

Домашни хитрини: За какво служат моливът и гумичката

Градина: Орхидеите цъфтят с месеци, ако ги отглеждаме правилно

Градина: Орхидеите цъфтят с месеци, ако ги отглеждаме правилно

Последно от

Последно от

Най-важното