Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/10378332 Как да готвим вкусно с вино (+рецепти) Как да готвим вкусно с вино (+рецепти) www.24plovdiv.bg
Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“

Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или червено вино. Но какво се случва, когато понякога посегнем към бутилката и почерпим и ястията си? Знаем ли наистина как се готви с вино?

Основното правило в готвенето с вино е да ползвате не по-лошо вино, от това, което консумирате чисто. Джулия Чайлд е казала: „Ако не разполагате с качествено вино, по-добре го пропуснете в рецептата. Лошото вино може да развали и най-простото и напълно да съсипе елегантното ястие.“

Много е шик да отворим бутилка с добро вино, да си сипем в чаша и да отлеем малко в тенджерата, в която се готви вечерята. Но всъщност не е така просто. Готвенето с вино е една от най-неразбраните техники в кухнята.

Какво се случва, когато готвим с вино?

Всъщност по време на термичната обработка алкохолът от виното се изпарява и в ястието остават неговите аромати. И както преценяваме съчетанието на дадени храни с подправките, така би трябвало да постъпваме и с виното. Бялото пасва на по-деликатни храни като риба и морски дарове, както и в зеленчукови и вегетариански рецепти, докато червеното отива при червените меса и по-тежките манджи.

Имайте предвид, че захарите на едно по-сладко вино ще бъдат доста концентрирани, когато алкохолът му се изпари. По същия начин танинът и киселините на червеното вино имат по-силен аромат при готвене. Затова, ако в рецептата присъстват и други киселини като лимон или оцет, е по-добре да ги редуцирате.

Някои зеленчуци са с по-високо съдържание на захари – например празът, морковите, лукът. Затова не е подходящо да ги готвите със сладки и полусухи вина.

Бяло или червено?

Лесно ще изберете дали да сготвите дадено ястие с бяло или с червено вино. Запитайте се с какво вино бихте го консумирали и изберете него и за приготвянето. Като цяло белите и леки меса като пилешко и пуешко се комбинират с бели вина, а червените и мазни меса – с червени. Свинското може да се готви и с бяло, и с червено, зависи от рецептата.

В много рецепти с плодове също ще откриете вино. Бялото е подходящо за цитрусите и пъпеша, а червеното – за прасковите, крушите, беритата, черешите, както и за шоколада.

Има различни начини да готвите с вино.

Използвайте го за марината

Месото, мариновано предварително във вино, има не само по-хубав вкус. То става по-крехко и по-сочно. Освен това има теория, че мариноването в киселина „изчиства“ месото от токсините.

Полейте месото с него

Докато готвите пържола на скарата, може да я намажете с вино или пък да залеете месото във фурната. Това ще придаде приятен аромат на гозбата. Но виното ви наистина трябва да е качествено, защото при този начин на добавяне ароматът му ще се усеща по-силно.

Деглазиране

Това е страхотна техника, чиято цел е да се отстранят остатъците от тигана и в същото време да сътворим чуден сос за нашето ястие. Когато сме пекли пържола на тигана, да речем, по дъното му са останали части от месото и от мазнината му. Отстраняваме пържолата и доливаме вино. Когато то се загрее, остатъците се разтварят в него и получаваме разкошен сос. Ако се нуждае от сгъстяване, може да добавим малко масло и брашно и да оставим на тих огън до желаната гъстота.

Добавяне на вино в яхнии и грейвита

Всички познаваме винения кебап, но не знаем, че той има немалък брой разновидности. Хубавата яхния направо си плаче за вино, както и грейви сосът за неделното печено. Когато ползвате вино при бавно готвене, каквото е обикновено готвенето на яхнии, може да си позволите и вино с не най-високото качество.

Поширане

Това е друга техника, която ние, българите, обикновено свързваме с айца по панагюрски. Всъщност поширането може да превърне обикновените круши или праскови в елегантен и ефирен десерт.

Печене

Опитайте да замените част от течностите в дадена рецепта с вино. Както казахме, алкохолът ще се изпари, а ароматът от напитката ще остане.

-----

Виното не бива да се добавя в края на готвенето, защото това няма да позволи на алкохола да се изпари. Започнете с малко и увеличете количеството вино, докато постигнете желания вкус и аромат.

Най-подходящите сортове

Зависи от това какво искате да постигнете. Ако целите да засилите аромата на основните съставки, виното е добре да бъде с по-неутрален вкус и аромат като например Pinot Grifio и Merlot. Когато виното играе главна роля в чинията, какъвто е случаят с пошираните плодове например, опитайте с ароматни напитки като Riesling и Traminer.

Сладки и плътни вина като шери, мадейра или марсала са перфектни на някои рецепти. Шерито ще го срещнете също в някои супи, а мадейрата се обича с гъбите. Средиземноморските манджи пък стават още по-неустоими в комбинация с марсала.

Поширани круши

4 круши

400 мл бяло вино (може да ползвате и червено)

3 с.л. мед

пръчка канела

няколко карамфилчета

ванилия

1 Измийте и обелете крушите.

2 В тенджерка сложете виното да заври, като накрая добавите ванилията, канелата, карамфилчетата и меда.

3 Сложете крушите във врящата течност за около 20 минути.

Сервирайте със сладолед и бита сметана, като полеете с винения сос.

Сочни пържоли с вино

6 вратни пържоли

30 г масло

120 мл червено вино

няколко скилидки чесън

щипка чубрица

прясна мащерка

сол и черен пипер

1 Запечатайте пържолите в тиган с малко масло от двете страни за по 3 минути на страна.

2 Поставете ги в тавичка или в глинен или чугунен съд и ги овкусете със сол, пипер, чубрица и счукания чесън. Оставете между пържолите няколко цели скилидки чесън.

3 Разпределете маслото върху месото и залейте с виното.

4 Ако готвите в тава във фурната, покрийте с алуминиево фолио. Ако готвите с гювеч или чугунен съд, просто похлупете.

5 Печете на 170 градуса час и половина.

6 Махнете фолиото/капака, поставете прясната мащерка и запечете за още 20 мунити.

Паста с вино

450 г паста по избор

500 мл червено вино

100 г настърган пармезан или друго твърдо сирене

4-5 филенца аншоа (може да ги замените със солена копърка)

3-4 скилидки чесън

черен и лют червен пипер

листенца босилек или магданоз

сол

зехтин

1 Сварете пастата ал денте.

2 В дълбок тиган запържете в зехтин чесъна заедно с рибните парченца.

3 Добавете пастата и разбъркайте добре.

4 Овкусете със сол, черен и лют червен пипер.

5 Изсипете виното и гответе, докато течността се редуцира.

6 Сервирайте с пармезан и богато наръсено с листенца босилек или магданоз.

Трюфели с шоколад, портокалови корички и червено вино

2 шоколада мин. 70% какао

100 мл качествено червено вино

1 с.л. мед или меласа

2 с.л. масло

портокалови корички от 2 био портокала

за украса

какао

кокосови стърготини

ситно натрошени ядки

1 Загрейте виното и разтопете в него меда или меласата.

2 Натрошете наситно шоколадите и ги смесете с портокаловите корички.

3 Полейте шолокадите с врялото вино. Шоколадът трябва да се разтопи и да получите гладка смес.

4 Добавете маслото и оставете да се втвръди. Разбърквайте от време на време.

5 След около час започнете да оформяте отделните топчета и ги овалвайте в какаото.

Може да декорирате също с кокосови стърготини и/или натрошени ядки.

Пиян хляб

масло за касеролата

1/2 франзела, нарязана на филийки

1/2 малка глава лук на тънко

100 г шунка на тънко

1/2 ч.ч. бяло вино

черен пипер

1 1/2 ч.ч. настърган твърд кашкавал от типа на грюер

1 Загрейте фурната и разтопете маслото в касерола или друг подходящ съд.

2 Поставете филийките хляб, разпределете върху тях лука и шунката. Подправете с черен пипер, залейте с виното и поставете сиренето най-отгоре.

3 Печете около 20 минути, или докато крайчетата на сиренето покафенеят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Милански изложения с нови дати

Милански изложения с нови дати

снимки make-self

19 идеи за легло от палети (ГАЛЕРИЯ)

Нещо вкусно: Фин ябълков кейк със зехтин

Нещо вкусно: Фин ябълков кейк със зехтин

И Ambiente 2022 стана жертва на новата ковид вълна

И Ambiente 2022 стана жертва на новата ковид вълна

снимка pexels

Домашни хитрини: Защо да слагаме топчета памук при боклука

снимки Heatherwick Studio

Откриха първата част от "1000 дървета"

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Рецепта за топла салата с печени зеленчуци, червена леща и тофу за перфектен старт на Veganuary

Рецепта за топла салата с печени зеленчуци, червена леща и тофу за перфектен старт на Veganuary

Градина: Как да се грижим за китайската роза

Градина: Как да се грижим за китайската роза

снимки Comune di Venezia, wikipedia

Заради инциденти Венеция ще подменя стъклените стъпала на мост

Нещо вкусно: Запеканка с брюкселско зеле

Нещо вкусно: Запеканка с брюкселско зеле

снимка Kyoto Prefectural University

Направиха маска, светеща при контакт с COVID-19

Снимки pixabay.com и goodhouse

Домашни хитрини: Как да си направим приятен аромат за вкъщи

Последно от

Последно от

Най-важното