Защо матракът е ключът към добрия сън

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/10384969 Защо матракът е ключът към добрия сън Защо матракът е ключът към добрия сън www.24plovdiv.bg
Защо матракът е ключът към добрия сън

Отдавна е известно, че за добрата почивка на човек са му необходими 7 - 8 часа сън в денонощието. Това означава, че на практика една трета от живота преминава в леглото. И дори то да се намира в стаята с най-красив и изтънчен интериор, ако не е удобно, e изключено сънят да е пълноценен. А всички го заслужаваме и затова е задължително да си го осигурим чрез най-комфортния матрак.

Универсален отговор на това кой е най-подходящият матрак няма, защото потребностите на всеки са изключително индивидуални. И когато дойде време да избираме, трябва да си дадем сметка за различни неща - какво не ни харесва в досегашния матрак, дали сутрин сме уморени, дали заспиваме трудно, дали се будим нощно време заради дискомфорт от болка в дадена част на тялото, дали всяко обръщане на партньора ни събужда, принуждава ни да се донаместваме и след нощта всъщност се чувстваме изтощени.

Изборът на нов матрак включва и фактори като любимата поза за сън, наличието или отсъствието на дори и малки проблеми с опорно-двигателния апарат, алергии, ръст, тегло, както и дали леглото е за един човек или се ползва от двама.

Обърнете внимание на материалите

Най-добрите съвременни матраци са тези, които съдържат различни видове пяна, като най-масово използваните са полиуретанова и еластична. Голямото предимство на мемори пяната е, че моделира матрака според особеностите на всяко тяло, приемайки неговите извивки. Не за всички обаче това може да е оптималното усещане за комфорт, защото значение има и обвивката на матрака. В голяма степен тя е отговорна за регулирането на влагата и топлината на тялото, а още по-добре е, когато притежава и антибактериално действие. Чудесен вариант са матраци, в които пяната се комбинира с латекс и кокосови влакна. При този тип циркулацията на въздух е по-добра, а тези, които предпочитат да спят на по-твърдо, ще останат доволни.

Твърдостта и дебелината на матрака са от значение

За оптимална се счита средната твърдост на матрака, но изборът е голям и възможността за персонализация не трябва да се изпуска. Един от сполучливите варианти е двулицев матрак с пяна, който комбинира различна твърдост от всяка страна и позволява да се обръща според сезона или моментното ни състояние на ползващия го. По-твърдите матраци са подходящи за хора, които се оплакват от болки в кръста или гърба, а по-меките за деца, възрастни и за страдащи от наднормено тегло.

Еднолицев или двулицев матрак да изберем?

Еднолицевите имат вградена дървена или метална рамка, а двулицевите матраци се поставят на подматрична рамка, меки са от двете страни и се износват по-бавно.

Височината на матрака също е фактор за комфорта, като се смята, че всичко, което е с дебелина до 14 см не може да осигури качествен сън. Препоръчителната стандартна височина за възрастен човек е между 19 и 23 см, а най-скъпите модели с многослоен пълнеж може да достигнат дебелина и до 40 см. От естетическа гледна точка обаче е необходимо да се постигне хармония с размера на леглото, като идеалният вариант е матракът да се избира едновременно с него.

Пружините остават класика

Матраците с пружини са най-разпространените, а според структурата и използваната технология биват два вида - покет и бонел. Първият тип е по-модерният, защото при него пружините са разположени така, че всяка да може индивидуално да реагира на движението на човека и натиска. В същото време обаче синхронизирането между пружините създава анатомично ядро, което "усеща" тялото и му създава най-правилното положение, за да няма напрежение.

Бонел матраците са разработени по-назад във времето и при тях пружините могат да се комбинират с други материали, като мемори пяна, латексиран филц и други, които да помагат за създаването на анатомичното ядро, гарантиращо качеството на съня.

Матрак за него и за нея

Съвременните технологии позволиха разработването на все по-модерни системи, които осигуряват индивидуален комфорт на съня за всеки от партньорите, делящи една спалня.

Така всеки голям матрак може да е от две половини, различаващи се коренно по състав, чиято роля е да отговорят на анатомичните и физиологичните особености на всеки от ползващите го. Най-важното условие е вградените системи да са независими една от друга, за да се гарантира, че движението на единия партньор няма да наруши спокойствието на другия по никакъв начин. И това е особено важно, ако разликата в теглото на партньорите надвишава 20 кг. Тогава е задължително двете половини на матрака да са с различно ниво на твърдост, като по-меката е за по-лекия партньор. Стандартният вариант е матрак с ширина 160 см и дължина 200 - 220 см, но разбира се, са възможни вариации според нуждите на конкретната двойка.

Съветите от специалисти все пак си остават най-разумното действие преди покупка на матрак, защото само така се гарантира вземането на правилно решение в дългосрочен план за тази толкова важна част от живота - съня. Затова обмислете внимателно и потърсете повече решения за добър матрак в Мебели Виденов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Милански изложения с нови дати

Милански изложения с нови дати

снимки make-self

19 идеи за легло от палети (ГАЛЕРИЯ)

Нещо вкусно: Фин ябълков кейк със зехтин

Нещо вкусно: Фин ябълков кейк със зехтин

И Ambiente 2022 стана жертва на новата ковид вълна

И Ambiente 2022 стана жертва на новата ковид вълна

снимка pexels

Домашни хитрини: Защо да слагаме топчета памук при боклука

снимки Heatherwick Studio

Откриха първата част от "1000 дървета"

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Рецепта за топла салата с печени зеленчуци, червена леща и тофу за перфектен старт на Veganuary

Рецепта за топла салата с печени зеленчуци, червена леща и тофу за перфектен старт на Veganuary

Градина: Как да се грижим за китайската роза

Градина: Как да се грижим за китайската роза

снимки Comune di Venezia, wikipedia

Заради инциденти Венеция ще подменя стъклените стъпала на мост

Нещо вкусно: Запеканка с брюкселско зеле

Нещо вкусно: Запеканка с брюкселско зеле

снимка Kyoto Prefectural University

Направиха маска, светеща при контакт с COVID-19

Снимки pixabay.com и goodhouse

Домашни хитрини: Как да си направим приятен аромат за вкъщи

Последно от

Последно от

Най-важното