Идеалният дом е със "зелена" перспектива (ГАЛЕРИЯ)

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/11875211 Идеалният дом е със "зелена" перспектива (ГАЛЕРИЯ) Идеалният дом е със "зелена" перспектива (ГАЛЕРИЯ) www.24plovdiv.bg
Носителите на награди в 26-ия конкурс "Къща на годината" на сп. "Идеален дом" снимки Йордан Симеонов
Носителите на награди в 26-ия конкурс "Къща на годината" на сп. "Идеален дом" снимки Йордан Симеонов

4 статуетки "Сребърен гвоздей" връчи списание "Идеaлен дом" на 26-ата поредна церемония за големите награди на конкурса "Къща на годината"

Скоро ще започне реализирането на проекта на Масимилиано Фуксас за пл. "Света неделя"

Наградите за победителите в четирите категории с реализирани проекти - статуетки
Наградите за победителите в четирите категории с реализирани проекти - статуетки "Сребърен гвоздей", изработени от художничката Невена Ваклинова снимка Милена Вълкова

Бумът в строителството и продажбите на жилища продължава, а това създава нови възможности за дизайнерите и архитектите да разгърнат въображението и таланта си. И списание "Идеален дом" е авторитетната сцена, на която реализираните проекти на жилищни и обществени пространства се представят пред широка публика. В годината, в която изданието отбелязва 26-ата си годишнина, тържеството за връчването на наградите събра елита на дизайнерите и архитектите във "Виваком Арт хол Оборище 5".

Идеалният дом е със

То се осъществи с подкрепата на водещата финансова институция ПроКредит Банк, Галерия "Нюанс", световноизвестния бранд "Шнайдер Електрик", компанията "Идеал стандарт" и магазина за дизайнерско обзавеждане KARE, който наскоро откри нов обект в Пловдив.
"Идеалният дом е със "зелена" перспектива и затова темата ще е основна оттук нататък за списанието", посочи главният редактор Таня Червенкова.

Идеалният дом е със

"Позеленяването", към което се стреми в 21 век човечеството, няма алтернатива, ако искаме нашата цивилизация да оцелее пред заплахата за климата и за планетата. "Какво включва необятната "зелена" концепция, която касае все повече и нашия дом? От устойчивата архитектура и устойчивото строителство до последния детайл в интериора. И това вие, архитекти, строители, инвеститори и дизайнери, знаете прекрасно. "Зелени" проекти се демонстрират на всички изложения напоследък, включително и на Миланския мебелен панаир, който завърши преди седмица. По "зелени" проекти работят всички големи имена от световния дизайн - стремежът основно е да се използват предимно рециклируеми материали и по-малко агресивни химически елементи в производството на мебели, а главната цел е по-нисък въглероден отпечатък върху околната среда", обърна се Таня Червенкова към професионалистите и гостите.

Идеалният дом е със

Общо 38 проекта участваха в конкурса "Къща на година 2021", които бяха разделени в 5 категории - "Еднофамилни къщи", "Апартаменти", "Малкото жилище", "Обществен интериор" и "Студентски проект". В четирите категории с реализирани проекти бяха връчени статуетки "Сребърен гвоздей", изработени от художничката Невена Ваклинова.
Проектите бяха оценени от авторитетно жури в състав арх. Албена Владимирова - Андреева, която живее и работи във Виена и е първата носителка на голямата награда в първото издание на "Къща на годината" през 1997-а, арх. Александрина Ненкова, доц. д-р и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" при Архитектурния факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия, носителка на няколко големи награди в 25-годишната история на този конкурс, и арх. Радина Гешева, която стои зад едни от най-добре оформените къщи, апартаменти, публични пространства, а от почерка й на утвърден автор се учат поколения млади архитекти.

Студио
Студио "Хеликс" спечели първо място и статуетка "Сребърен гвоздей" в категория "Еднофамилни къщи"

Бе връчен и един специален приз - за нов жилищен комплекс, и той е за "Явор" АД за затвореното селище "Азимут" на морския бряг край Варна. На арх. Наталия Никова, автор на проект, наградата поднесе адвокат Димитър Димитров , съиздател в Медийна група България.

Арх. Ивета Попова от АТГ дизайн (вдясно) е носител на втора награда в категория
Арх. Ивета Попова от АТГ дизайн (вдясно) е носител на втора награда в категория "Еднофамилни къщи"

В категорията с най-мащабните проекти - на еднофамилни къщи, за наградите се състезаваха 7 реализации. Третото място е за дуета от дъщеря и баща - арх. Мина Колева и арх. Петко Колев от студио "Колев", а второто за арх. Ивета Попова от "АТГ дизайн". Големият приз "Сребърен гвоздей" с абсолютно единодушие от журито отиде при екипа на студио "Хеликс" - арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев и арх. Камен Неделчев. Това е една наистина уникална къща и като архитектура, и като интериор и дизайн, в която е реализирана напълно и концепцията за умен дом. Наградите връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

3-то място в категория
3-то място в категория "Еднофамилни къщи" - наградата от столичния кмет Йорданка Фандъкова получава арх. Мина Колева

"Позволете ми да поздравя списание "Идеален дом" и на целия му екип за това, че представя на своите страници тези красиви, функционални, "зелени" сгради. "На всички нас това въздейства много силно, действа вдъхновяващо, действа възпитаващо и приобщава към идеята за "зелени" и "умни" сгради. Поздравявам всички дизайнери и архитекти, чиито продукти са представени на страници на сп. "Идеален дом" и поздравления за наградените. "Благодарение на вас София може да става все по-зелена", каза г-жа Фандъкова.

3-то място за Райна Марандина от
3-то място за Райна Марандина от "Маранд дизайн" в категория "Апартаменти". Наградата връчи Асен Асенов, собственик и управител на фирма "Мебели Класик"

В най-голямата категория - "Апартаменти", участваха 24 проекта, като третото място е за Райна Марандина от студио "Маранд дизайн". Призът бе връчен от Асен Асенов, собственик и управител на фирма "Мебели Класик". Втората награда отиде при студио "Ачерно" и бе дадена от Теодора Николова от "Шнайдер Електрик". "Сребърен гвоздей" за първото място получи студио "Фимера", а наградата връчи проф. д-р арх. Бойко Кадинов.

2-ро място в категория
2-ро място в категория "Апартаменти" за студио "Ачерно". Призът бе връчен от Теодора Николова от "Шнайдер Електрик" (вляво)

В любимата на много читатели категория "Малкото жилище" наградата е само една и тя е за арх. Антонина Тритакова и арх. Георги Събев, които получиха статуетката си "Сребърен гвоздей" от арх. Радина Гешева.
При обществените интериори третото място е за Fine design, чиято награда връчи арх. Йоана Петрова от "Идеал Стандарт". Определени бяха две втори места - едното от тях е за авторитетния екип в състав проф. д-р Калин Тихолов, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев за Логистичен център на бул. "Ботевградско шосе" в София. Наградата връчи Таня Червенкова. Второто е за арх. Филип Ел-Хадад от "Хаддад студио" за интериора на ресторант "Петрус". Наградата поднесе Деница Атанасова-Гергова, управител на "Виваком арт Оборище 5".
Първото място и "Сребърен гвоздей" са за арх. Петко Колев и арх. Мина Колева за елегантния черно-бял минимализъм на офиса на агенцията за имоти "Ремакс". Те получиха приза от главния архитект на София Здравко Здравков.

"Сребърен гвоздей" за първото място получи студио "Фимера", а наградата връчи проф. д-р арх. Бойко Кадинов.

В категория "Студентски проекти" се състезаваха студенти от Унивеситета за архитектура, строителство и геодезия, катедра "Интериор и дизайн" при Архитектурния факултет. Третото място е за Лора Панайотова, второто за Марина Стоева, а първото за Преслава Николова. Наградите бяха връчени от арх. доц. д-р арх. Александрина Ненкова, като призьорите получават и абонамент за сп. "Идеален дом".

От името на студио NADA  наградата за първото място в категория
От името на студио NADA наградата за първото място в категория "Малкото жилище" получи арх. Георги Събев. Призът бе връчен от арх. Радина Гешева

Преди церемонията бяха представени две гледни точки, засягащи идеята за "зелената" перспектива както на частни и обществени пространства, така и на градската среда.
Един от начините да направим собственото си жилище по-хармонично, щадящо природата и "по-умно" е наличието на системи и устройства, пестящи енергия. За целта са нужни инвестиции, а те вече са възможни бързо и професионално с концепцията на ПроКредит Банк "Кредит Зелена инвестиция". Финансовите продукти на банката представиха Константин Киров, ръководител отдел "Опазване на околната среда и Зелени проекти" и Яна Дуржева, експерт бизнес отдел "Физически лица".

Студио Fine design се класира на трето място в категория
Студио Fine design се класира на трето място в категория "Обществен интериор", като наградата бе връчена от арх. Йоана Петрова от "Идеал Стандарт"

"Зелената тема става все по-нашумяла в последните години във всеки един сектор, а в последните няколко години банката предлага услуги и на физически лица, особено на тези, които са силно насочени към дигитални канали", каза Константин Киров и посочи, че още от 2012 година ПроКредит Банк предоставя 3 вида кредити със "зелена" насоченост - за възобновяема енергия, за енергийна ефективност и за "зелени" инвестиции и околна среда, което е дългосрочна инвестиция, която се изплаща до около 6 години. Яна Дуржева разказа за конкретни реализации на цялостни проекти с продукти на банката. Сред тях са къща в София, при която вече са спестени около 70% от месечните разходи за електроенергия, и сграда във Варна, при която годишните спестявания от енергия са на стойност от минимум 215 хиляди лева.

Втора награда при обществените интериори бе присъдена за Логистичен център в София на екип в състав проф.д-р Калин Тихолов, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев, а наградата връчи Таня Червенкова, главен редактор на сп.
Втора награда при обществените интериори бе присъдена за Логистичен център в София на екип в състав проф.д-р Калин Тихолов, доц. д-р арх. Елица Иванова и арх. Ради Захариев, а наградата връчи Таня Червенкова, главен редактор на сп. "Идеален дом"

"Темата за "зеления" град и за идеалния дом винаги ни е в главата, но когато дойде икономическата криза започваме да се сещаме, че тези неща са изключително важни", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Втоата втора награда при обществените интериора е за арх. Филип Ел-Хадад от
Втоата втора награда при обществените интериора е за арх. Филип Ел-Хадад от "Хаддад студио" за интериора на ресторант "Петрус". Наградата поднесе Деница Атанасова-Гергова, управител на "Виваком арт Оборище 5".

"Предстои Общинският съвет да възприеме стандартите за настилките и градското обзавеждане, които да дадат една добра визия на града", посочи Здравков. Той е убеден, че темата за "зелената" енергия и екологичните къщи ще е все по-важна, а също, че оценим, че е добре сами да произвеждаме енергия и да я пестим, за да ни е по-евтин животът.
Голямата новина, споделена от арх. Здравков, е, че през следващите две седмици предстои да излезе разрешението за строеж и да стартира реализацията на проекта за новия облик на площад "Света Неделя" на световноизвестния арх. Масимилиано Фуксас.

Арх. Мина Колева получи от името на студио
Арх. Мина Колева получи от името на студио "Колев" приза за първото място в "Обществен интериор", а статуетката връчи главният архитект на София Здравко Здравков

Трето място в категория
Трето място в категория "Студентски проект" за Лора Панайотова. Наградата си младата архитектка получи от арх. доц. д-р арх. Александрина Ненкова

Арх. доц. д-р арх. Александрина Ненкова награди и победителката в категория
Арх. доц. д-р арх. Александрина Ненкова награди и победителката в категория "Студентски проект" Преслава Николова

Идеалният дом е със

Идеалният дом е със

Идеалният дом е със

За присъстващите на церемонията финансовите продукти на ПроКредит Банк представиха Константин Киров, ръководител отдел
За присъстващите на церемонията финансовите продукти на ПроКредит Банк представиха Константин Киров, ръководител отдел "Опазване на околната среда и Зелени проекти" и Яна Дуржева, експерт бизнес отдел "Физически лица"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

снимки FMD Design

8 спални и гора в тропическата къща (ГАЛЕРИЯ)

Край на досадата в чистенето

Край на досадата в чистенето

Сградата-победител в категория "Еднофамилни къщи" в конкурса "Къща на годината 2021" на списание "Идеален дом"
снимки Асен Емилов

Сребърен гвоздей за къщата, която "левитира" сред езеро с японски риби (ГАЛЕРИЯ)

Градина: От какво са черните листни петна по розите

Градина: От какво са черните листни петна по розите

Рафинерията, която ще бъде трансформирана в еколотично пространство 
снимки pressroom MVRDV - Уолтър Бранко

Бивша рафинерия става екопарк

Носителите на награди в 26-ия конкурс "Къща на годината" на сп. "Идеален дом" снимки Йордан Симеонов

Идеалният дом е със "зелена" перспектива (ГАЛЕРИЯ)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

ЯНУАРИ/ФЕВРУАРИ - "Успешно решение с триъгълници"

Конкурс "Къща на годината" - категория "Апартаменти 2021"

ЯНУАРИ/ФЕВРУАРИ - "Луксозна версия зад зиг-заг стена в хола"

Конкурс "Къща на годината" - категория "Еднофамилни къщи 2021"

АПРИЛ/МАЙ - "Максимум комфорт на минимум площ"

Конкурс "Къща на годината" - категория "Малкото жилище 2021"

ЯНУАРИ/ФЕВРУАРИ - "Наистина като "у дома"

Конкурс "Къща на годината" - категория "Обществен интериор 2021"

ФЕВРУАРИ/МАРТ - "Мраморна стълба в луксозната лятна резиденция"

Конкурс "Къща на годината" - категория "Студентски проект 2021"

Източник: Pixabay

Как да изберем хладилник с фризер

Последно от

Последно от

Най-важното