Сребърен гвоздей за къщата, която "левитира" сред езеро с японски риби (ГАЛЕРИЯ)

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/11908697 Сребърен гвоздей за къщата, която "левитира" сред езеро с японски риби (ГАЛЕРИЯ) Сребърен гвоздей за къщата, която "левитира" сред езеро с японски риби (ГАЛЕРИЯ) www.24plovdiv.bg
Сградата-победител в категория "Еднофамилни къщи" в конкурса "Къща на годината 2021" на списание "Идеален дом" снимки Асен Емилов

Ето как изглежда уникалната къща, на която се радва семейство с три деца в зелен квартал на София и която спечели най-високата оценка на журито в конкурса "Къща на годината на сп. "Идеален дом". За нейния вдъхновяващ проект - архитектура и интериор екипът на Студио "Хеликс" получи престижното отличие Сребърен гвоздей.

Първата среща с тази къща предизвиква почуда и възхищение, смесени с усещането за нереалност. Сюрреалистична изглежда, наистина, картината, която се разкрива при влизане в двора зад металната порта с ефектна патина.

Издължената част от Г-образната сграда „левитира“ във въздуха и само в една точка е подпряна върху малка каменна форма, наподобяваща яйце. А то пък е сред езеро, в което бялата фасада се отразява красиво и се раздвижва фантастично при всеки повей на вятъра. Фантастична е цялата тази архитектурна импресия, която се разгръща пред прехласнатия поглед. Подобен вариант на т.нар. наколно жилище у нас не е типичен, познаваме го предимно от снимки, филми, пътешествия из Далечния изток най-вече. Сравнението не е случайно, защото вдъхновението за невероятния дом в подножието на Витоша в голяма степен идва оттам – и авторката, и клиентите й харесват тази архитектура и искат новата къща в един от крайградските квартали на София да е различна, нестандартна, интересна. И тя се ражда наистина такава, а впечатляващото е, че идейният проект е готов и одобрен само за две седмици. За толкова кратък период архитект и инвеститори намират общ език и слагат началото на нелеко, но много успешно сътрудничество.

Всъщност всичко започва от мечтания от собствениците образ на дом с отворено към зелен двор дневно пространство с голямо дърво в средата на откритата площ. И ето че сега тази мечта, събудена от снимки на красиви къщи в Сингапур, Тайланд и други далечни страни, е красива реалност.

В средата на междинната зона, свързваща обособената в отделен модул гостна и всекидневната, се извисява вечнозелен бонзай

Осигурен от „Хоум гарден“, той е оригинален японски вид, внесен от далечената източна страна. Любопитно е, че бонзаят е пътувал с кораб до Италия, където е преживял шестмесечен адаптивен период, за да се появи после тук, под атриума в новата къща в полите на Витоша.
Къщата се простира на терен от 2000 кв.м в относително гъсто населена жилищна зона и основната цел на проекта е да се осигури уединение и изолираност от външния свят, като същевременно се подсили връзката със заобикалящата природа. Затова сградата е затворена изцяло откъм улицата, а останалата част е отворена максимално към двора, за да се разкрие гледка към планината и да се осъществи неразривна връзка вътре-вън.

„Предизвикателството тук беше да създадем чувство за лекота и простор в една доста мащабна конструкция, пояснява арх. Севдалина Недева. – Постигнахме го, като издигнахме всички жилищни помещения над земята. Така засилихме и усещането за неприкосновеност на личното пространство.“

Г-образната форма на бялата сграда позволява и да се обособят много ясно дневните пространства от спалните. Всекидневната и парти зоната са „кацнали“ на издигнатата дворна част. Под тях, скрити от погледа, са разположени домашният спа център, винарната и гаражът. Перпендикулярно на тази „приземена“ група са четирите спални, събрани в дълъг паралелепипед, висящ във въздуха, крепейки се на една-единствена бетонна основа.

А в пространството отдолу под конструкцията, около бялото каменно яйце, се попада в истински оазис на спокойствието, чудесен външен кът за почивка и срещи, примамващ с благотворното присъствие на водата. В декоративното езеро сред разноцветните лилии плуват невероятните японски шарани кои, някои от които проблясват със златистожълтия си цвят.

Парти зоната е
Парти зоната е "кацнала" върху издигнатата дворна част

Кът за релакс под стълбището
Кът за релакс под стълбището

Поглед през родителската баня към спалнята
Поглед през родителската баня към спалнята

Банята за гости
Банята за гости

Поглед от двора към вътрешността на къщата
Поглед от двора към вътрешността на къщата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

снимки pufikhomes

На остров Крит, но по японски (Галерия)

Нещо вкусно: Мързелив щрудел

Нещо вкусно: Мързелив щрудел

Инжектираха бира в маратонки (Видео)

Инжектираха бира в маратонки (Видео)

снимки студио MAD

Паркинг като врата

Нещо вкусно: Тайните на десертните блокчета тип брауни

Нещо вкусно: Тайните на десертните блокчета тип брауни

Градина: Как се гледа зокум

Градина: Как се гледа зокум

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

9 причини да изберете гранитна мивка SCHOCK

9 причини да изберете гранитна мивка SCHOCK

Пространството под естакадата започва с интересен вход с арка снимки MVRDV

Оазис под естакадата

Нещо вкусно: Сосове за основни ястия

Нещо вкусно: Сосове за основни ястия

Така ще изглежда хоризонталния небостъргач с височина 500 метра, зад чиито стени ще е бъдещият град The Line
снимки Project NEOM

170-километров град ще е затворен в хоризонтален небостъргач, висок 500 м

Какви дворни врати да изберем?

Какви дворни врати да изберем?

И ваканция, и ремонт – това лято мисията е възможна

И ваканция, и ремонт – това лято мисията е възможна

Последно от

Последно от

Най-важното