Защо да изберете професионално кухненско оборудване за заведението си?

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/12639889 Защо да изберете професионално кухненско оборудване за заведението си? Защо да изберете професионално кухненско оборудване за заведението си? www.24plovdiv.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Не бихте дали пари за нещо, което вместо да ви служи, ви създава проблеми, нали? Особено, когато касае собствения бизнес и е пряко свързано с финансовите резултати. Правилото важи с пълна сила за ХоРеКа сектора, защото освен с много пари, той се издържа от доверието на хората, престижа на бранда и най-вече от качеството на услугите, които предлага. 

Никой уважаващ себе си готвач няма да сервира прегоряла пържола, заради стар тиган, а собствениците на заведения едва ли ще рискуват да фалират след пожар, причинен от самозапалил се конвектомат. Успехът на всяко заведение за хранене зависи от ефективността и качеството на оборудването, с което работи. И в следващите редове ще ви обясним защо това е така. 

Домакинските уреди не са решение за професионалната кухня 

Нали не си представяте, че домашната фурна, в която приготвяте мусака веднъж на ден, може да изхрани малък ресторант за бързо хранене? А колко време ще ви отнеме да забъркате тесто за 100 палачинки с домашния миксер? Наивно е да вярвате също, че можете да белите по 5 кг. картофи всеки ден само с ръчна белачка.  

Професионалното оборудване за заведение е коренно различно от това, което сме свикнали да виждаме у дома, защото работи при съвършено други условия, предполага широк обхват и честота на използване. Основната му цел е да осигури пълноценната и висококачествена работа на персонала, дори при кратки срокове за изпълнение и висока натовареност на ресторанта. 

Какво оборудване си струва да купите? 

“Нещо, което да върши работа” не е правилният отговор тук. Професионалното кухненско оборудване се нарича така не само, защото се използва от професионалисти, но и защото отговаря на няколко важни характеристики.  

Ще се съгласите, че колкото и да е талантлив готвачът или колкото и да е прясна храната, дори най-обикновеният омлет ще е провал при зле работещи котлони. Затова не пренебрегвайте професионалното кухненско оборудване, подбирайте внимателно всеки уред и бъдете взискателни дори към готварските принадлежности. 

Няколко тайни за подбор на професионално кухненско оборудване

Задължително обърнете внимание на материалите, които са използвани при производството. В професионалните кухни има висока влажност, а част от уредите работят при специфични температури, поради което е важно да отговарят на определени стандарти. Внимавайте дори за най-малките подробности, като винтове, гайки и уплътнения, защото понякога именно дефектите при тях могат да извадят уредите от строя. 

Не забравяйте също да съобразите оборудването с размера на помещенията, броя на масите и потока от клиенти в заведението. Когато разполагате с много места за сядане и малко уреди в кухнята, персоналът трудно ще изпълнява поръчките, което неминуемо ще доведе до загуба на клиенти. Но и обратното е в сила - инвестицията в цялостно оборудване за обслужване на твърде малък салон за хранене автоматично води до загуба на рентабилност.

Не на последно място попитайте за консумативите и приспособленията, с които работят уредите. Ясно е, че няма да сипете най-евтината мазнина в чисто новия си професионален фритюрник, но по същия начин не би трябвало да ви се налага да харчите допълнително за приставки и елементи. Ако даден уред изисква твърде много допълнителни грижи и обслужване, за да функционира нормално, значи или не е професионален, или определено не си струва инвестицията. 

Как стои въпросът с употребяваното професионално оборудване? 

Знаем, че това е “болна тема” за всеки собственик на заведение, особено в условията на инфлация и финансови сътресения. Действително, цените на някои уреди “втора ръка” спестяват до 50% от разходите (равняващи се на хиляди левове) и това наистина e изкушаващо. Но дали си струва или евтиното ще ви излезе скъпо? 

Професионалната етика ни задължава да ви предупредим за всички възможни последствия, защото някои от тях могат да изправят бизнеса ви пред сериозни изпитания. 

Не се подлъгвайте по безупречния външен вид на използваното оборудване. То може да е излъскано до блясък, без видими драскотини, но да крие десетки проблеми под корпуса. На първо място се износват уплътненията, а когато те загубят своята еластичност, нито един хладилник или конвектомат няма да работи оптимално. Допълнителни проблеми създават и микропукнатините, под които се натрупват мазнини и мръсотия. Запушените филтри също не се виждат, но могат да извадят от строя всеки професионален уред. Включително фризер с висококачествено телешко, което ще отиде на боклука, заедно с парите, които сте дали за него. 

Ако попаднете на използвано оборудване, което все още е в производствена гаранция, ще сте истински късметлия, защото при повреда ремонтът или подмяната ще ви бъдат безплатни. Рискът да се сдобиете с дефектен уред, фалшиво обявен за работещ, обаче не е за подценяване и може да ви струва много повече от спестената разлика в цената на чисто ново оборудване. Опитайте се да договорите тестов период с продавача, защото е напълно възможно уредът да работи перфектно в рамките на 5-10 минути, но да създава проблеми, при по сериозно натоварване и продължителна работа.

Това са само част от “подводните камъни”, с които можете да се сблъскате при покупка на професионално кухненско оборудване “втора ръка”. Останалите са разгледани подробно в Блога на Profekta Kitchen и ви каним да ги прочетете там. 

Как изглежда професионалното кухненско оборудване в действие? 

Производителите на професионално кухненско оборудване, предлагат широка гама от модели, така че всеки предприемач може да избере оптималното оборудване за заведението си. За целта е достатъчно да се свържете с добър и реномиран представител на най-добрите марки в България. Ако искате да се доверите на сигурен партньор, Profekta Kitchen може да бъде вашият личен асистент и консултант при създаване на бизнес концепция и насоки за развитие на вашето заведение. 

При тях ще намерите най-добрите практики в професионалното ХоРеКа оборудване, висока стойност, разбиране и работещи решения. Предлагат и ненадминато съотношение цена-качество, защото са директен вносител на пълна гама професионално кухненско оборудване. А производителите, които представляват, са доказани лидери с дългогодишен опит и традиции в производството на уреди и аксесоари за ХоРеКа бизнеса. 

Добрите заведения имат опитни готвачи, всеотдаен персонал и професионално кухненско оборудване, отговарящо на основните изисквания за качество - да е здраво, издръжливо, многофункционално и икономично. Имате ли такова оборудване, можете да разчитате на истински успешен бизнес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Нещо вкусно: Медени ребърца

Нещо вкусно: Медени ребърца

Снимки Анна Позитано, Гая Камбиаджи, студио Кампо

12 квадратни метра за бягство в планината

Градина: Как се размножават домашните орхидеи

Градина: Как се размножават домашните орхидеи

Снимка Coperni

Течно влакно се превръща в текстил в реално време (Видео)

Световни тенденции и 6 български интериора 
в новия брой на сп. "Идеален дом"

Световни тенденции и 6 български интериора в новия брой на сп. "Идеален дом"

снимки pufikhomes

60 кв. метра уют във водата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Нещо вкусно: Мързеливи сладки от бутертесто

Нещо вкусно: Мързеливи сладки от бутертесто

Градина: Как да се грижим за коледничето

Градина: Как да се грижим за коледничето

Снимки студио Makhno

Лампи с "пламък"

Снимки Пуфикхоумс

Цветно и нестандартно (Галерия)

Нещо вкусно: Как се прави оригиналният катък

Нещо вкусно: Как се прави оригиналният катък

Снимки Stefano Boeri Architetti

Гора за стадиона на "Интер" и "Милан"

Последно от

Последно от

Най-важното