Градина: Как да се грижим за коледничето

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/13058362 Градина: Как да се грижим за коледничето Градина: Как да се грижим за коледничето www.24plovdiv.bg
Градина: Как да се грижим за коледничето

Schlumbergera truncata и S. * buckleyi са два вида кактусови растения, които по принцип цъфтят по коледните празници, откъдето идва и народното наименование на цветето.

Коледничето (или коледарчето) цъфти от края на ноември чак до януари-февруари.

Растението е идеален подарък дори за неопитни цветари. Цъфтежът му може да се манипулира, а родството му с кактусите го прави лесно за отглеждане в домашни условия.

При подходяща среда коледничето може да стане и великденче, въпреки че двете растения са различни. Латинското наименование на великденчето е Rhipsalidopsis.

Коледният кактус има и красиви плодове, но те рядко се образуват, поради затруднено опрашване.

Осигурете на цветето ярка светлина

От октомври нататък коледничето ще се чувства най-добре близо до прозорец. Дори да го галят слънчевите лъчи, те не са опасни през този период. Ако усетите, че листата подгарят, ще се наложи известно засенчване. Най-подходящата температура е около 18-20 градуса, а през нощта - с няколко градуса по-ниска. Пазете коледния кактус от отоплителните уреди. Те намаляват влажността около растението и може да причинят изгаряния и некрози. По-висока въздушна влажност може да осигурите чрез периодично оросяване или ако поставите съд с вода наблизо. Над 50-60% е най- подходящата влажност в помещенията. Между другото в такива условия всички цветя ще се чувстват добре, а върховете на листата им няма да засъхват.

Плитка саксия

Саксията за коледният кактус трябва да е по-широка отколкото дълбока. Плитката саксия намалява възможността от преполиване. Освен това коледничето образува плитка коренова система, т.е. дълбочина не е необходима.

Добре е да се осигури известна циркулация на въздуха около корените. Пресаждане се извършва на две-три години. Най-добре е това да става месец след пълното прецъфтяване на цветовете. Субстратът трябва да е лек и да не задържа много вода. Към него може да се добавят дървесни кори или едър пясък. Пресаждането се извършва в малко по-голяма саксия от старата. На дъното задължително се поставя дренаж от камъчета.

Поливките зависят от условията, в които се отглежда цветето. Вода се набавя или само отгоре или чрез накисване и отцеждане. Добре е да се изгради график. Примерно да се полива обилно само в неделя.

Две-три седмици след пресаждането може да се подхрани веднъж с двойно разредена доза тор с ниско съдържания на азот. Завишаването на този елемент възпрепятства следващия цъфтеж. Коледничето не е лакомо като повечето цветя. За него са достатъчни две-три подхранвания през годината.

Кактус е, но обича вода

Шлумбергерата не е пустинен кактус с бодли, а тропичен. Той обича вода в корените и по зелените части. Не допускайте пресушаване на почвата особено по време на оформяне на цветните пъпки. Ако пресъхне, той ще изхвърли пъпките и цветовете си и ще залинее. После трудно се възстановява. За да сте сигурни дали е време за поливка, проверявайте почвата.

Преполиването също не е желателно. Преполятото коледниче ще загние бързо и ще загуби листата си за нула време. Правилото и тук е: по-добре по-малко вода, отколкото повече. Когато поливате, проверявайте почвената повърхност и ако тя е суха в дълбочина от 1-2 см полейте обилно. Оросявайте листата заедно с поливките.

Поливки по график

През октомври поливките се преустановяват. Целият месец влажността на почвата се поддържа ниска. Сухият период провокира образуване на пъпки. През ноември поливките се възстановяват. Но се внимава! Стресът може да провокира опадане на пъпките. Освен преполиването или прекаленото засушаване пъпките могат да опадат, ако въздухът в помещението е много сух или ако светлината е малко.

Следващият сух период е след прецъфтяването (февруари- март), но той е за почивка. Тогава коледничето може да се очупи равномерно от всички страни. То ще се разклони и бързо ще нарасне. Отчупените сегменти можете да заложите за вкореняване в почва или във вода.

Поливането през летните месеци е обилно, а цветето се пази от преки слънчеви лъчи и много високи температури.

Как да го излъжем, за да разцъфти?

Ключът към успеха е манипулацията. Ярка светлина, подходяща, сравнително ниска температура и намалени поливки. Когато и да осигурите такива условия, бъдете сигурни, че до 6-8 седмици ще имате и цвят. А ето и тънкостите: дневната светлина трябва да е почти равна на тъмната част от деня. Температурата да варира между 10 и 15 градуса през целия период. Необходимият период на пълна тъмнина е около 12 часа в денонощието.

По време на манипулацията поливките са редуцирани и вода се налива само отгоре. След оформянето на пъпки постепенно се увеличава поливната норма, а цветето може да се премести на по- светло и топло място. След това - никакво местене и въртене на саксията. В противен случай може да изхвърли пъпките.

Повишаването на температурата ще ускори отварянето на цветовете. Както и по-добрата осветеност. Цялата процедура трябва да приключи до средата на ноември, за да може коледният кактус да разцъфти точно по празниците.

На два етажа

Ако сте експериментатори и сте готови за нови подвизи, можем да ви предложим нещо интересно. Коледниче на два етажа! Тази форма може да се постигне по два начина. Първият е чрез присаждане, а вторият - чрез системни резитби. Единствен недостатък е отлагането на цъфтежа.

В търговската мрежа се предлагат коледничета на цена от 6 до 10-12 лв., в зависимост от размера на растението. Много добър ефект се получава и при засаждането на два или три цвята в една саксия. Каскадата от цветове трудно се описва с думи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Колизеумът в Рим снимка pixabay

Негасената вар - тайната на здравия древноримски бетон?

Нещо вкусно: Омлет със сметана

Нещо вкусно: Омлет със сметана

Мари Кондо Снимка facebook.com/MarieKondo

Кралицата на подреждането Мари Кондо призна, че домът й е разхвърлян

Снимки pufikhomes, Кристиан Септимиус Крогх, Special Umbria

Много цвят в една традиционна италианска вила (Галерия)

Градина: Как да се грижим за стайните растения през зимата

Градина: Как да се грижим за стайните растения през зимата

Ново поколение бои за творчество и декорация

Ново поколение бои за творчество и декорация

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки Evan Joseph Photography.
Снимките са предоставени специално на "Идеален дом" от Top Ten Real Estate Deals

Дом на Ивана Тръмп в кралски стил е на пазара за $26,5 млн. (Галерия)

Ярослав Вешин - Конски пазар край София

"Зимни акценти" в галерия "Нюанс"

Модерните кресла, които трябва да присъстват във всеки интериор

Модерните кресла, които трябва да присъстват във всеки интериор

Газов уред сам пресмята
желания комфорт в дома

Газов уред сам пресмята желания комфорт в дома

Номинации за "Къща на годината", тренд'23 и интригуващи интериори в новия "Идеален дом"

Номинации за "Къща на годината", тренд'23 и интригуващи интериори в новия "Идеален дом"

Нещо вкусно: Бутер торта за минути

Нещо вкусно: Бутер торта за минути

Последно от

Последно от

Най-важното