Асен Василев: Икономиката, а не инфлацията увеличи приходите в бюджета

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10119774 Асен Василев: Икономиката, а не инфлацията увеличи приходите в бюджета Асен Василев: Икономиката, а не инфлацията увеличи приходите в бюджета www.24plovdiv.bg
Асен Василев
Асен Василев

България може да посреща наближаващите кризи, без да увеличава дефицита в бюджета, смята служебният финансов министър

Икономиката, а не инфлацията увеличи приходите. Увеличението им с 31% не е инфлация. Половината е добра работа на икономиката, останалото - по-добра работа на приходните агенции. 

Това заяви пред депутатите служебният финансов министър Асен Василев. Той представи параметрите на актуализацията на бюджета за тази година, който в момента се обсъжда на второ четене.

Поисканата от служебния кабинет актуализация предвижда общата консолидираната рамка да включва 2 млрд. лв. допълнителни приходи и 1,8 млрд. лв. допълнителни разходи. Мотивите- наближаваща поредна вълна от ковид кризата и необходимост от икономически мерки, за да се запази икономиката.
„В текущия Закон за бюджета общо за ковид мерки, за социални мерки и избори са заложени 1,9 млн. лв. Част от социалните мерките като пенсиите бяха заложени за март, за април вече не са. Част от мерките за подкрепа на бизнеса също бяха заложени само за първите три-четири месеца на годината. Мерките за здравеопазване бяха в т.нар. „буфер”, като това не е нарочно перо или резерв, а разпоредба в Закона за бюджета, което дава право на Министерския съвет да изземва пари от министерствата и другите разпоредители с бюджетни средства да ги дава целево за здравеопазване. Към момента са изхарчени 2,3 млрд. лв. за тези дейности – т.е. ние вече сме изхарчили 1,9 млрд. лв. милиард и 94 млн. над това, което е заложено в над заложеното. Те са изхарчени за 50-те лв. за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса и за средства, необходими за здравното министерство, както и с 20 млн.лв. повече за избори, само до момента.
Според Василев, възможностите за преструктуриране на разходите в бюджета, за орязване на капиталови разходи, вече са силно ограничени. „Към края на юли имаме значително по-добра събираемост на приходи в бюджета. Приходната част върви добре. За да могат да бъдат използвани тези приходи целево обаче, трябва да се направи следната актуализация – допълнителни 575 млн. за социални разходи. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължаване на мярката с 50-те лева, 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за личната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за подкрепа на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната обстановка”, обясни параметрите на новите разходи министърът.
В актуализацията са заложени 430 млн. за подкрепа на бизнеса, както и 30 млн. за превозвачите. Има предвидени и 133 млн., които са разчетени и за избори 2 в 1, ако бъдат отделни - сумата ще трябва да стане 183 млн. Към МРРБ са заложени 100 млн., които са необходими, тъй като, по думите на Василев, всички средства в АПИ са изчерпани, а такива са необходими за зимната обстановка. Има 90 млн., които са основно за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието, които са взети с буфера. 16 млн. са предвидени за загубени дела за КЕВР. Ако те не бъдат платени от КЕВР започват да текат лихви.
„Това са основните параметри на актуализацията. Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Ние не пипаме бюджетите на ведомства и на второстепенни разпоредители. Това са целеви средства, които са необходими, за да посрещнем кризите”, категоричен бе той.
"Тук е мястото да благодаря на всички български фирми и на всички български работници, затова че в една изключително тежка година успяха да произведат повече и да платят повече данъци, така че този приход да го има. Защото ние сме тук, за да разпредели този приход по възможно най-честния и най-пестеливия начин, така че да подпомогнем фирмите, работниците и българските граждани да посрещнат потенциално тежката криза, която се задава", заяви Василев от парламентарната трибуна. Той не се съгласи с критиките, че по-високата инфлация е причина за по-високите приходи в бюджета.
„Има такъв народ" ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене, обяви Пламен Данаилов. Но добави, че тяхната група ще има свои промени, на които ще държи. "По отношение на средствата за подпомагане на бизнеса, считаме, че те следва да бъдат разпределени както за продължаване на съществуващи мерки, така и за подкрепа на нови, по-ефективни целенасочено мерки към пряко засегнатите от ковид вълната бизнеси, добави Данаилов.
ГЕРБ – СДС ще се въздържат, стана ясно по време на дебатите. Бившият финансов министър Кирил Ананиев предупреди за скрит дефицит в предлаганите промени. Той смята, че поправките в държавните финанси ще се отразят не само на тазгодишния бюджет, но и на бюджетите следващите години. Ананиев припомни още, че разрешението на ЕК бюджетният дефицит на държавите от ЕК да бъде и над 3% е временно и след 2022 г. няма да важи.
"БСП за България" критикува предложената актуализация, че не предвижда достатъчно помощ за хората и бизнеса. Румен Гечев от левицата обърна внимание, че всички държави в Европа си позволяват много големи дефицити, за да запазят икономиката си и онагледи критиката си с пример. "Един човек, който рови в кофата за боклук, е изключително "фискално стабилен". Той не дължи нищо на банките, той не е в бюджетен дефицит, ама е в кофата за боклук".
Като "рискова" определи актуализацията Петър Чобанов от ДПС. Според него, "актуализацията отваря кутията на Пандора и между двете четения ще се получат множество предложения, които трудно ще бъдат отхвърлени. Подобни предложения с дългосрочен характер има и в сегашната актуализация, но към тях се добавят и още, които могат да застрашат дългосрочната фискална стабилност".
"Демократична България" също ще подкрепи актуализацията, но ще настоява за по-голяма прозрачност при разходването на средства, коментира Георги Ганев. "Какви са очакваните ефекти, доколко обществено ефективни ще бъдат тези разходи, така че обществото да спечели най-много от всеки един похарчен лев".
Политическата отговорност за този бюджет е ваша, затова са ви избрали хората, затова вземате заплати, обърна се към депутатите министър Асен Василев в отговор на репликите кой ще носи отговорност за изпълнението на този бюджет. Той увери депутатите , че ако няма редовен кабинет, служебният ще внесе Плана за устойчивост и възстановяване, за да получи България пари още тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Володимир Зеленски

Пукнатината между Русия и Украйна разделя не само две държави, но и две поколения

В речта си при встъпване в длъжност Макрон постави ударението върху обещанието да работи за една по-силна Франция

Кои са в новото правителство на Франция? (обзор)

От коя страна на Желязната завеса ще се окаже България?

От коя страна на Желязната завеса ще се окаже България?

Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев

Борислав Ганчев: Спираме съдебния туризъм в производствата по несъстоятелност

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Георги Ганев е икономист, депутат от “Демократична България”, член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по труда, социалната и демографската политика.

Георги Ганев: Трябва ясно да се определи какво е хляб, защото и пастите се правят от брашно

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

Георги Ганев

Левите мерки за хляба може да се окажат с десен резултат - тв студио на Георги Милков еп. 8 (Видео)

Президентът на България  (1997-2002)
 Петър Стоянов

Президентът Петър Стоянов: Може да обичаме Русия, Америка или Германия, но повече от тях трябва да обичаме България

Алекси Кесяков: Всеки четвърти загинал на пътя е при инцидент на завой

Алекси Кесяков: Всеки четвърти загинал на пътя е при инцидент на завой

Според последното проучване на “Тренд” партията на Стефан Янев – “Български възход”, изпреварва ДБ и ИТН.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България в торбата

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Последно от

Последно от

Най-важното