Атанас Зафиров: БСП е захранвала с кадри не един или два проекта, но те или приключват безславно, или се връщат при нас

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10152282 Атанас Зафиров: БСП е захранвала с кадри не един или два проекта, но те или приключват безславно, или се връщат при нас Атанас Зафиров: БСП е захранвала с кадри не един или два проекта, но те или приключват безславно, или се връщат при нас www.24plovdiv.bg
Атанас Зафиров
Атанас Зафиров

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП:

Ще гласувам за президент, който е обединител на нацията и равноотдалечен от всички политически партии, било то нови, стари или виртуални

Беше добре планът за възстановяване да мине и през НС, но явно няма воля и време за това

- Г-н Зафиров, има ли притеснения в БСП от новия политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, че напоследък зачестиха коментарите ви за него?

- Този проект засега е само медиен. За да стане политически, трябва да видим политиките, които ще води, и лицата, които ще го представляват. Едва тогава можем да гадаем би ли привлякъл хора от левицата, от дясно или център. БСП няма притеснения от нови проекти, а и хората, за които ме питате, не са особено нови - основатели на партии, министри, хора с политическа биография.

- Георги Свиленски заяви дори, че емисари обикалят структурите на БСП, за да привличат хора...

- През годините БСП е захранвала с кадри не един или два политически проекта. Общото между тях е, че или приключват безславно, или се връщат при нас. Затова, ако има такива хора, е добре да се замислят за хоризонта и последиците от подобни действия. Иначе - всеки е свободен да участва във всякакви проекти, стига да отговарят на конституцията и законите на страната.

- Ваши колеги призоваха преди дни президента да каже отношението си към един такъв бъдещ проект, но той бяга от пряк отговор на този въпрос. Как си го обяснявате?

- Очаквам от президента да бъде обединител на нацията и равноотдалечен от всички политически партии, било то нови, стари или виртуални. Аз съм гласувал и ще гласувам за президент с такова поведение.

- Възможно ли е това да промени позицията на БСП и да не застанете зад Радев на изборите през ноември?

- БСП има решение на своя Национален съвет за подкрепа,

очакваме от г-н Радев

да посочи формата за

явяване, за да завършим

нашата процедура

съгласно устава и традициите на нашата партия.

- Колко живот има още този парламент, след като БСП върне мандата във вторник?

- В конституцията няма записан срок, в който президентът трябва да разпусне Народното събрание. Надявам се, че ще разполагаме с няколко дни, в които да успеем да приемем най-важното - актуализацията на държавния бюджет, за да дадем някакво спокойствие на българските граждани в условията на очертаващите се тежки есен и зима.

- Оставяте решението в ръцете на президента, но той постави нови условия към НС, преди да го разпусне - освен актуализацията на бюджета да се приеме планът за възстановяване и някои от другите закони. Възможно ли е това?

- Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде внесен и от Министерския съвет. Разбира се, беше добре да мине и през НС, но явно няма политическа воля и време за това. Всеки ден забавяне вече е рисков, затова по-добре не толкова добър план, отколкото никакъв. Не знам кои други закони визира президентът, но се страхувам, че тази конфигурация и тежките думи от последните дни между

т.нар. партии на протеста

вече не могат да родят

нищо смислено

А имахме достатъчно време за всичко. БСП се опита да бъде гласът на разума в този парламент, но, за съжаление, не срещнахме подкрепа и съмишленици.

- Като гледам липсата на тотално разбирателство по елементарни въпроси в пленарната зала, как ще се постигне съгласие какво да се приеме по актуализацията на бюджета и дебатите няма да се превърнат в предизборен диспут?

- Да, има такъв риск. Затова ние, от БСП, предложихме на трите партии предварителни разговори по бюджета и формиране на работещо мнозинство по основните приоритети - доходи, икономика, пари за здраве, МВР и отбрана, средства за общините. Получихме високомерен отговор, че тези неща се решавали в комисиите. В комисиите - да, но какво пречеше да постигнем предварително съгласие по тези и други важни въпроси, за да не се получава предизборно говорене в зала, което води до риск нищо да не бъде прието. Просто всяка партия ще защитава своите предложения, мнозинство няма и накрая можем да изпаднем в тотален блокаж. Тази възможност, за съжаление, е напълно реална.

- БСП не участва в тежките обсъждания на промените в Закона за НСО, но как ще коментирате развитието на казуса - Ива Митева обяви закона за приет, след като преди това каза, че гласуванията не са валидни? А малко след това стана ясно, че има заплаха за убийство срещу нея...

- А защо решихте, че не сме участвали? В комисиите БСП подкрепи и двата законопроекта, аз самият гласувах “за” в комисията за контрол над службите. Що се отнася до гласуването на първо четене в зала - това беше

една зле

скалъпена

провокация

срещу БСП

При условие, че се знаеше публично от поне седмица, че точно тогава е заседанието на нашия колективен орган - Националния съвет, който трябваше да се произнесе по връщането на мандата. И точно тогава да удължиш работата на Народното събрание, за да съвпаднат двете неща - това си е чиста проба активно мероприятие и няма как да им се получи да ни вкарват в оправдателни режими. БСП подкрепя промените в закона, между двете четения ще направим нашите предложения, защото текстовете имат доста слабости, и, моля, не ни вкарвайте в такива евтини провокации.

Що се отнася до заплахата срещу председателя на НС - това е много сериозно престъпление, поздравявам МВР за бързата реакция и се надявам виновните да получат най-строго наказание.

- БСП май все повече приема тезата за вот 2 в 1 - на коя дата трябва да са парламентарните избори?

- Няма никакво значение какво мисли която и да е партия или какъв е нашият партиен интерес - важното е

да не създаваме

допълнителни

затруднения на

изтерзания

избирател

Три седмици гласуване, ако се стигне до балотаж, десетки милиони допълнително от хазната, очаквана ниска избирателна активност и окончателна делегитимация на политическите институции, COVID криза и допълнителен риск за здравето на българските граждани - това е неприемливо. Затова вот 2 в 1 наистина изглежда по-приемлив, въпреки слабостите, които и той носи. В крайна сметка датата ще бъде оповестена от президента, не сме се месили и не се месим в неговите решения.

- Каква е прогнозата ви за следващия парламент - ще падне ли резултатът на Слави например, ще влезе ли “Възраждане”?

- Очаквам общ

отлив на

избиратели от

всички партии

поради явната неспособност да се отговори на реалните очаквания на обществото. И, да - като че ли най-много щети ще понесат новите три формации, защото те носят най-голямата вина за липсата на редовно правителство и работещ парламент. Очаквам в някаква степен и засилване на националистическия вот с оглед на задаващата се мигрантска криза, но дали това ще е достатъчно за прескачане на парламентарната бариера, предстои да видим.

- Ще бъде ли и 47-ото НС в същата патова ситуация за сформиране на правителство и как партиите ще преодолеят натрупаните обиди и разправии помежду си?

- 47-ото НС ще сформира правителство, надявам се в него да попаднат отговорни и мислещи народни представители, а партиите да са извлекли добра поука от двата неуспешни парламента. Шамарът, който се очаква да получат особено деструктивните политически сили от българския избирател, ще изиграе ролята на катализатор и стимул за бързи бъдещи действия. Времето за политически игрички, временни комисии за щяло и нещяло, празното дърдорене от парламентарната трибуна, разхождането на тоалети и прически по коридорите на парламента свърши. На ход са национално отговорните партии и политици.

- Премиерът Стефан Янев предупреди за очакван мигрантски натиск и обяви, че оградата по границата с Турция има нужда от спешни ремонти. Колко реална е заплахата за страната ни?

- МВР засега се справя успешно със засиления мигрантски натиск и все още няма нужда от разполагане на армейски части в района на държавната граница.

Развитието на ситуацията в Афганистан обаче предполага в края на месеца и особено през октомври осезаемо увеличение на опитите за нелегално проникване на територията на страната на големи маси от хора. Част от тях ще опитват транзитно минаване в посока Западна Европа, но има реална опасност и част от тях да решат да останат на наша територия, като по този начин

има риск от

проникване на

радикални

елементи с

неясни

намерения

На този етап няма реална заплаха за българските граждани, но темата отбрана и национална сигурност трябва да бъде категорично приоритизирана и деполитизирана от обществото. Преградно-защитното съоръжение наистина се нуждае от спешно почистване, ремонт в определени участъци и бъдещи по-сериозни грижи от страна на държавата. МВР и МО заявиха своите нужди от допълнително финансиране през актуализацията на бюджета и се надявам поне по тези въпроси да покажем единство и отговорност като нация.

- Правилно ли постъпва служебното правителство, като реално ускорява покупката на още 8 F-16, искайки обвързваща оферта от САЩ? Не трябваше ли преди това да поиска парламентът да одобри проект за инвестиционен ръст?

- Това е въпрос, който ще бъде на вниманието на следващото Народно събрание. Има приети процедури и правила и те трябва да бъдат спазвани. Министърът на отбраната отрече изпратеното запитване до САЩ да има обвързващ характер и аз го приемам като част от усилията на правителството по продължаване на процеса на модернизация и превъоръжаване на българската армия.

В същото време нищо не бива да става зад гърба на Народното събрание и е въпрос на приоритети и реални възможности на фиска. В условията на тежка икономическа, здравна и социална криза хората няма как да приемат спокойно изливането на нови милиарди за самолети, затова и приемам тази обществена негативна реакция за нормална.

- Нямате ли чувството, че модернизацията на армията спира само до ВВС и сухопътните войски стават жертва на новите изтребители?

- Не е само чувство - фактите са такива. Затова ние, от БСП, винаги сме били за пропорционално разходване на средства по трите инвестиционни проекта - за ВВС, ВМС и Сухопътните войски. За съжаление, напълно сгрешеният подход в управлението на ГЕРБ по въпросите на отбраната доведе до това към днешна дата да имаме похарчени милиарди и нито един цялостно завършен инвестиционен проект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Домусчиев е председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ) от 2014 г.

Кирил Домусчиев: Да, токът е скъп в цяла Европа, но никой не си позволява лукса да държи бизнеса без дългосрочни договори

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Пенчев работи в една от най-натоварените пожарни в Лондон.

Николай Пенчев, пожарникар в Лондон: Когато принц Уилям ме поздрави, знаеше факти за мен

Юлиан Вергов

Юлиан Вергов: Играя Вазов, когото не сме виждали - и с хипохондрията, и с хумора му

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Ангел Михайлов е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и “Топлофикация Враца”. В момента е адвокат на свободна практика с висока експертиза в областта на енергийното право и защита на потребителските права.

Ангел Михайлов: За да избегнете шока от сметките за парно, изберете плащане на равни вноски

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Последно от

Последно от

Най-важното