Д-р Здравка Методиева: Людмила Живкова подари на Ванга първата ѝ Библия

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10154763 Д-р Здравка Методиева: Людмила Живкова подари на Ванга първата ѝ Библия Д-р Здравка Методиева: Людмила Живкова подари на Ванга първата ѝ Библия www.24plovdiv.bg
Д-р Здравка Методиева

Манастири отказали да я приемат след смъртта на мъжа ѝ, за да не се трупат хора за гледане, споделя снахата на пророчицата от Рупите

Ванга и съпругът й Димитър
Ванга и съпругът й Димитър СНИМКА: Архив

Д-р Здравка Методиева е снаха на Ванга и живее с нея от 1974 г. до смъртта на пророчицата през 1996 г. Тогава е омъжена за Димитър Вълчев - осиновения син на Ванга, но през 2000 г. бракът им е разтрогнат. Тя е кардиолог и ревматолог, владее 4 езика. Автор е на книгата “Ванга, каквато я познавам”.

Преди дни ви представихме интервю с нея, в което споделя, че Ванга предрекла пандемията.

Днес публикуваме втората част от него.

- Д-р Методиева, говорим в дните преди отбелязването на 110 г. от рождението на Ванга. Появиха се странни информации, че тя е била мюсюлманка и не е кръстена. Как си го обяснявате?

- Пълни измислици! Защо се спори и някой го измисли, че тя е мюсюлманка? Предполагам, че някой говори тези неща, защото тя не ядеше свинско и масло, но това бе заради проблеми с жлъчката. Пазеше диета и не ядеше мазно и тлъсти меса. Вероятно и защото

баща ѝ я дава

на една туркиня

в махалата

да я гледа

Тя прекарва 3 г. при тази жена и знаеше перфектно турски и цигански. Затова може би се бъркат, че е мюсюлманка, което не е вярно.

Майка Ванга е кръстена в черквата, която е била близо до дома ѝ. В документа, който имам от Струмица, пише и за кръщенето ѝ, и за венчавката ѝ за Димитър Гущеров, пише и кои са кумовете. Имам пациент от Македония, който ми е казвал, че неговият дядо и майка Ванга са родени на един и същи ден и са били приятели. Даже са били млечни братя, тя е била кърмена от майката на неговия дядо. Ходих до Струмица да видя къде е живяла майка Ванга. Няма нищо останало от къщичката, само основите. Излезе един човек, не особено любезен, който ми показа една стеничка и каза: “Няма я къщата на Ванга, ето това остана. Стига сте идвали”.

Майка Ванга винаги казваше да вярваме в Бога и да живеем по Божиите закони, да спазваме християнските обичаи. Много хора благодарение на нея са станали християни, открили Бога и вярата. “В Бога не вервате, а искате да ви помага. Без вера при мен да не идвате, защото не аз, а Бог ви помага чрез мен. Ако слушате Господ, добре ке сте. Ако не, ке се мъчите и ке страдате”, често повтаряше на хората, които я търсеха за помощ, и винаги заръчваше да се кръщават децата, “за да бегат лошотиите и дяволите от тех”.

Първата Библия, която получи, бе подарък от Людмила Живкова. Поиска я от нея още при първата им среща. Тогава Людмила ѝ каза, че ще е трудно да я намери, но обеща да изпълни желанието на майка. След това я донесе лично в Петрич и каза, че я получила от патриарха, защото в онези години не беше лесно да се снабди човек с Библията. Ние ѝ я четяхме, но и я криехме, защото можеше да бъдем наказани, че притежаваме и четем Светото писание. Понякога майка я вземаше, слагаше пръста между страниците и където се отвореше, искаше да ѝ четем.

Една от стаите в

къщата в Петрич

бе като параклис,

с много икони и всяка сутрин тя първо влизаше там, за да се помоли.

С нея сме посещавали често Роженския манастир, Рилския манастир, Бачковския, Троянския. Имаше период, в който Роженският манастир трябваше да стане туристически обект към Комитета по туризма - с хотел, ресторант, кафенета. Тогава майка Ванга се застъпи пред Людмила Живкова това да не се случва и така манастирът остана християнско и духовно средище. В последните години преди смъртта си тя се посвети на изграждането на храма на Рупите. Така че всички спекулации, че е мюсюлманка, са грозни лъжи. Когато мъжът ѝ починал, тя е пожелала да отиде в манастир. Питала е на няколко места, но са ѝ отказали, защото се опасявали, че хората, които искат да им гледа, ще я последват и ще се струпат пред манастира.

- Какви подаръци получаваше и кои ценеше най-много?

- Тя ценеше подаръка заради спомена от човека. Например в кухнята на дивана имаше една голяма дървена лисица - красива изработка дърворезба. Един ден ѝ предложих да разчистим разни неща да не ѝ пречат, както и лисицата. “Сакън, лисицата ми е от лисичока”, ми каза. Можеше да е нещо много дребно - една кърпичка, но за нея беше ценно, защото е от определен човек. Тя ги взимаше, галеше, бършеше праха по тях, любуваше им се.

А това, че обичала да играе с кукли, защото се чувствала на 13 г. и животът ѝ спрял тогава, това са пълни глупости. Когато за първи път го написаха това нещо, ние ѝ го прочетохме и тя остана възмутена. “Боже, боже, аз съм била дете и съм се радвала на кукли!”, ядосваше се.

Но тя помагаше на много бездетни семейства и имаше ритуал, като заръчваше да донесат кукла, леген, повой и обясняваше как да се изпълнява ритуалът. Някои кукли оставаха тук, в спалнята ѝ имаше кукли. Имаше период, когато в Петрич беше много модерно върху спалните да се слагат едни красиви кукли с разкошни рокли от Югославия. Такава имах и на капака на колата ни на сватбата. Но тя да се вживява като дете - абсурд. Тя беше зрял човек.

- Разпространяват се готварски рецепти, съновници, за които се твърди, че са на Ванга. Вие имате ли събрани такива?

- Мисля, че са измислици. Вярно е, че когато сме се събирали и споделяли кой какво е сънувал, тя правеше тълкувания какво означава, но някой да ги е записвал и събирал - не. Същото е и с рецептите за готвене. Случвало ми се е някоя жена да ми каже, че е готвила “по рецепта на Ванга”. Питам я: “А масло сложи ли?”, и тя бърза да ми отговори: “Да, разбира се”. Е,

това не е

“рецепта на

Ванга” - в

нейните нямаше

масло

- Вярно ли е, че се е ядосвала, когато я занимават с дребни проблеми?

- Казваше: “Боже, боже, моят мозък за тия работи ли е - на кой козата му се загубила, на друг друго му се загубило. Па тия хора що седят и чакат тука, като могат сами да си решат тия проблеми. Моят мозък за тия дребни работи ли е?”. Тя искаше да се занимава с големите неща, да дава съвети на политиците, да работи на държавно ниво, световно ниво. Тя виждаше целия свят. Казваше ми: “Вечер вие спите, а моят мозък работи, работи, работи. Обикалям болници, затвори, пожарища, земетресения, войни, а вие си спите, спите”. Знаеше какво става по целия свят. Нямаше неясни събития, всичко виждаше. Съжалявам, че я няма сега да ни даде съвет какво да правим, как да се спасим. Да даде съвет на политиците ни. Тя ги викаше, пращаше им хабери да дойдат. Идваха кой тайно, кой явно. След идването на Людмила се отприщиха и започнаха да идват всички, и дори беше престижно да са познати и да идват при “леля Ванга”, както я наричаха, а преди това се криеха.

Имахме познати министри, дипломати, които идваха с коли без номера, обличаха се спортно, с очила, с каскети, дегизираха се да не бъдат разпознати. Малко лични неща се разискваха, защото повечето имаха стабилни семейства, моралът беше висок. Основно държавни, служебни неща се коментираха.

- Невинаги обаче Ванга е била уважавана и обичана.

- Да, тя не е била винаги на пиедестал, уважавана, толерирана. Нито тя, нито роднините ѝ, близките и приятелите ѝ. До 1967 г. тя е подигравана по радиоточката, по вестниците, рисували са я като Баба Яга на метла. Карикатури са разлепвани по площада. Тя е била гонена, следена, бита в милицията.

Когато

предсказва, че

Сталин ще умре,

е арестувана

Бият я в милицията, защото как така ще казва за Сталин. Имало е дори и заповед за нейното убийство. Тито пращаше хора да я накарат да се върне в Югославия, но тя категорично отказваше. Представете си само какво детство е имала - отрано останала без майка, с мащеха, която също починала и тя е трябвало да се грижи за по-малките братя и за сестра си. Най-хубавите ѝ години са били в пансиона за слепи в Земун. Много пъти се е връщала към онези спомени. Казваше, че е била добре облечена, учила е, свирила е на пиано. Там е научена да плете и шие, да готви. Беше перфектна домакиня, всичко правеше и на зрящите намираше кусури. Имала е тежък живот с много изпитания. Водеше изключително скромен живот, без лукс и разкош. След обиска в дома ѝ направи завещанието, защото беше уплашена, и остави всичко на държавата.

- Кой е светецът, който я е закрилял иѝ е помагал?

- В първите години, когато тя осъзнава своята дарба, докато е с тежка пневмония, на ръба между живота и смъртта, има видение, че я посещава конник в дома ѝ. Когато влиза, цялата къща се облива със светлина. Тогава той не ѝ се представя кой е, но ѝ казва: “Аз ще бъда с теб и ще ти казвам какво да говориш. Ще седиш тук на запалена свещ да гледаш и ще казваш на хората какво ги очаква”.

Един ден обаче тя бута свещта и се изгаря. Тогава й се явява пак конникът и ѝ казва да продължава да гледа на захар. В последните дни от живота си майка разказа, че пак е имала видение. Светецът отново е дошъл при нея със своя бял кон и я обляла блажена светлина. Каза ми: “Светецът отново дойде и ми каза: “Аз съм Йоан Златоуст. През целия ти живот бях с теб, но твоята мисия приключи. Аз съм дотук, повече няма да бъда с теб”. “И небето се затвори в тоя миг”, завърши разказа за видението си майка Ванга.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Домусчиев е председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ) от 2014 г.

Кирил Домусчиев: Да, токът е скъп в цяла Европа, но никой не си позволява лукса да държи бизнеса без дългосрочни договори

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Пенчев работи в една от най-натоварените пожарни в Лондон.

Николай Пенчев, пожарникар в Лондон: Когато принц Уилям ме поздрави, знаеше факти за мен

Юлиан Вергов

Юлиан Вергов: Играя Вазов, когото не сме виждали - и с хипохондрията, и с хумора му

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Ангел Михайлов е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и “Топлофикация Враца”. В момента е адвокат на свободна практика с висока експертиза в областта на енергийното право и защита на потребителските права.

Ангел Михайлов: За да избегнете шока от сметките за парно, изберете плащане на равни вноски

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Последно от

Последно от

Най-важното