Татяна Дончева за Радостин Василев: Ще си търся правата в съда

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10155353 Татяна Дончева за Радостин Василев: Ще си търся правата в съда Татяна Дончева за Радостин Василев: Ще си търся правата в съда www.24plovdiv.bg
Татяна Дончева
Татяна Дончева

Радостин Василев е човекът, за който Тошко Йорданов разказа в събота, че е говорил с Татяна Дончева и тя му е предлагала 500 хил. лв. Потърсихме я за коментар и я намерихме във Виена.

Ето какво каза тя:

- Г-жо Дончева, тази вечер Радостин Василев от ИТН разказа, че сте разговаряли с него в офиса му, като през цялото време сте писала имена на депутати на листче, както и 500 к. Така ли е? 

- Аз нямам никакъв друг избор, макар че мразя да съдя журналисти и мразя да се съдя с колеги, освен да си потърся правата по съдебен ред. Водила съм разговори сигурно с 10 души от тях, не с Радостин Василев само, с 10 души от тях, на най-различни места, за да се мъчим да се вразумяваме. Кое е разумно, кое е полезно за България, за тях - като партия, като група, за всеки от тях като личност, която влиза в политиката и иска с това да се занимава. Само ми беше любопитно кой ще каже, че съм предложила пари от тия всичките, с които говорих.

- Василев не казва в прав текст, че сте му предложила пари, а че по време на срещата сте си писала на едно листче цифрата.

- Така-така. Значи: Тя не ми е предложила в прав текст. Ами аз вчера чух, че Тошко Йорданов казал, че този свидетел ще се яви на детектор на лъжата, за да каже, че аз му предлагам пари. А като се яви той на детектор на лъжата, не мога ли и аз да се явя на детектор?!

А вие разбрахте ли всъщност какво значи уговорката: Тя не ми е предлагала, обаче аз така го тълкувам. Какво го усукваш по килифарски? Смяташ ли, че си достатъчно добър адвокат Василев, за да се измъкнеш, като направиш такива врътки.

Като никой не ти е предлагал, тогава защо ходиш да говориш на Тошко, че някой ти предлага?!

- Как си обяснявате цялата тази ситуация? Защо се прави?

- Абсолютно негодни хора за това, с което се занимават. Мъчат се да компенсират само с интриги. Изобщо не си дават сметка, че от това, което направиха, с тях утре никой и за нищо няма да говори. Защото самият факт, че ти си отишъл на среща, им дава възможност да твърдят абсолютно свободно каквото им дойде на акъла. Тези хора смятат, че политиката е интрига.

В Деня на Съединението, когато всички са на национални тържества, те решили да заменят националните тържества с индивидуално предаване по тяхната телевизия, за да доразвият или дозамъглят сплетнята.

А тези пари, дето той си ги мислел Василев - 500 к, неизвестно в каква валута, те били за отцепване на 20-30 депутати. Ами простата сметка показва, че 20-30 депутати не стигат. 83 е бройката на БСП, ДБ и ИБГНИ. До 123 има 40. Ако искаме да са към 130, ще отидат към 50. За какво са ни 20-30.

А нали Тошко Йорданов вчера говореше, че това са пари за министрите. За тия знаковите фигури, дето ще стават министри. И аз от това разбрах, че вече ние и за министрите ще плащаме. Не те ще си плащат, за да стават министри, а ние ще им плащаме, за да стават министри. Как си го обяснявате това?

И аз трябва да обяснявам, че не съм камила на всеки?!

И това са някакви хора, които имат претенции да правят нещо в българския политически живот? Това е потрес, ви казвам!

- Радостин Василев разказа, че сте направила доста коментира за ваши колеги - Николай Хаджигенов, Ива Митева, Корнелия Нинова...

- Смисълът на моя разговор с него е да се разберем имат ли желание, нагласа и разбиране, че трябва да участват в съставянето на правителство и да се включват в нормален политически живот. Защо трябва да си споделям аз всякакви мисли за всякакви хора? И за какво се разказва това? За да се създадат още 50 интриги ли? Защото Радостин ми е "най-близък", да си споделя с него какво мисля за всеки, който ми се е изпречил на пътя?

И не разбрах сега от думите на Тошко Йорданов - значи Радостин трябва да осигури Ива Митева и Хиновски за министри? Дали е много разумно да се смята, че точно Радостин Василев ще трябва да поднесе министрите Ива Митева и Хиновски? Като един високо уважаван човек, който ги носи тях на тепсия? Че не се сещам защо няма да говоря пряко с тях? Той казал, че Ива Митева трябва да се профилактира. Какво значи да се профилактира по речника на Радостин Василев?

- И вие казвате, че това, което той разказва, не е вярно и ще си търсите правата в съда?

- Не просто не са верни! Защо трябва да седна да водя аз с него този разговор?

- Явно сте седнала...

- Аз съм седнала да водя разговор може ли те да поемат ръководството на групата. Могат ли те да разбират смисъла на това, което правят. Защо трябва да споделям всякакви работи за всякакви хора?

- Но сте искала те да отстранят сценаристите от ръководството, така ли?

- Абсолютно. Сценаристите бяха основната пречка за съставяне на правителството. Аз това съм го казвала и публично, това не е някаква тайна, да си я споделям с Радостин.

Само не мога да засека ние всъщност кога приключихме мандата. Кога се състоя приемането на оня акт на парламента, с който приемаме мандата за неуспешен.

- 12 август, ако не ме лъже паметта.

- И те твърдят, че аз съм се видяла с него в този ден?

Имаше една "Панорама" в петък, на която бях с Кирил Петков, Тома Биков, Георги Свиленски. И тогава за първи път им казах ясно, че ние няма да подкрепим този списък, който те са дали, и в който въпросният Радостин беше министър на спорта. той се беше написал във фейсбук някакво разгромяващо съчинение, с което беше изразил недоволство, че аз ги наричам чалгари, макар че такова нещо нямаше в интервюто в "Панорама". И в разговора той ми искаше обяснение защо съм ги нарекла тотално некадърни и негодни да бъдат в правителството, като той все пак е един професионален човек.

- Това ви пита Василев в личния разговор, за който той самият говори?

- Да, в разговора ни. И съвсем не е било аз да му правя четки той какъв велик адвокат е, защото аз го знам колко е "велик адвокат". Въпросът му бе, това беше взето от "Панорама", защо, той като е толкова компетентен, специалист по спортно право, а аз съм казала, че те всичките не стават. И аз му казах: Ами виж сега - министърът на спорта, на културата, на всички неща, които не могат да съборят едно правителство - можете да сложите когото искате, ама основните министри трябва да бъдат сигурни, защото иначе те ще издънят правителството. Това беше на темата защо някои служебни министри трябва да останат.

- Но не сте сигурна за датата на разговора? Той говори за 12 август.

- Не съм сигурна за датата. Никакви 3-4 разговора не е имало. 

- Един разговор сте имала в неговия офис?

- Да. И не съм сигурна дали все пак това не е на 11 август. В срядата преди да приключи мандата им. Защото аз си погледнах телефона - поискала съм телефона на Василев от човека на 11 август. И мисля, че веднага му позвъних.

- И отидохте в офиса му?

- Да, защото той не искаше да дойде в моя, пък не знам какво още не искаше... А денят беше напреднал, така че за мен не беше проблем, аз бях с колата.

- Казахте, че сте разговаряла с десетина депутати от ИТН. Кои са другите?

- Моля ви се! Не съм човек, който ще започне да дъни така хората, с които говори.

- Защо точно Радостин Василев от всички тези десетина човека съобщи за вашия разговор?

- Трябва да ти идва отвътре! Не става от всеки да седне да твърди такива работи.

И в крайна сметка говориш - говориш. Слагаш главата в торбата и казваш: Тя ми предложи едни пари. Какво се задникосваш? Като си казал на Тошко, че ще си Кошаревски свидетел, дръж докрай. Да те видим как ще ти е детектора. Защото то на детектора не е да ти дадат един микрофон и ти да разкажеш каквото искаш, там има и други хватки - разпитва те полиграфист. То не е само да разкажеш - така, както те си го представят. Защо почваш да си връзваш тенекийки? Ами като си толкова ербап - запиши Дончева!

- Да ви запише?

- Запиши разговора и го сложи на масата.

Толкова съм възмутена. И навръх национален празник, когато по всички телевизии има неща за Съединението, фойерверки, едни мозъци направили предаване. Това е националното мислене на тези хора!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Домусчиев е председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ) от 2014 г.

Кирил Домусчиев: Да, токът е скъп в цяла Европа, но никой не си позволява лукса да държи бизнеса без дългосрочни договори

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Пенчев работи в една от най-натоварените пожарни в Лондон.

Николай Пенчев, пожарникар в Лондон: Когато принц Уилям ме поздрави, знаеше факти за мен

Юлиан Вергов

Юлиан Вергов: Играя Вазов, когото не сме виждали - и с хипохондрията, и с хумора му

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Ангел Михайлов е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и “Топлофикация Враца”. В момента е адвокат на свободна практика с висока експертиза в областта на енергийното право и защита на потребителските права.

Ангел Михайлов: За да избегнете шока от сметките за парно, изберете плащане на равни вноски

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Последно от

Последно от

Най-важното