Адвокат Екимджиев: Ако Сакскобургготски и държавата не се разберат за обезщетение, ще го реши съдът

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10156725 Адвокат Екимджиев: Ако Сакскобургготски и държавата не се разберат за обезщетение, ще го реши съдът Адвокат Екимджиев: Ако Сакскобургготски и държавата не се разберат за обезщетение, ще го реши съдът www.24plovdiv.bg
Адвокат Михаил Екимджиев
Адвокат Михаил Екимджиев

Съдът в Страсбург беше единствената форма на защита след тоталния провал на държавата с мораториума за царските имоти  

Известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев представлява царското семейство по делото пред съда по правата на човека в Страсбург. Ето какво каза той, след като днес стана известно, че то е спечелено от Симеон Сакскобургготски:  

- Адвокат Екимджиев, какво следва от решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България заради мораториума върху царските имоти от 2009 г.?

- Без да детайлизирам, ще кажа, че се намира едно общо нарушение за всички имоти, по които е наложен мораториум през 2009 г. с решението на Народното събрание - горите и имотите "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица", "Врана".

Нарушението се състои в това, че царското семейство не е имало право на достъп до съд, пред който да обжалва решението за мораторуима. Единственият опит да бъдат защитени техните права прави националния омбудсман през 2010 г., когато сезира Конституционния съд (КС). Тогава обаче КС си измива ръцете, казвайки, че омбудсманът няма право да атакува решение на парламента, а само закони и с това казусът приключва в България.

Така КС вместо да реши проблема, става част от него, защото съдът в Страсбург остава единствената форма на защита.

Мораториумът е тотален провал на държавата, той противоречи на конвенцията за правата на човека, най-вече като продължителност.

Но субстанциално е нарушено правото на собственост до възможността да се търгува с дървесина от горите, тъй като търговската дейност е била блокирана от декември 2009 г. до момента, тоест за горите имаме прието нарушение и на чл.1 от Протокол едно - това е правото на собственост. (Според експертиза отпреди три години печалбата, която царското семейство  са могли да получат от дърводобив от 18 декември 2009 до 19 октомври 2018 г., би била 2 054 319 лв. - б.р.)

И по този текст за нарушение на правото на собственост съдът дава 6 месеца на страните да се споразумеят. Практически срокът е 9 месеца, защото има тримесечен срок за обжалване. 

И ако не се постигне споразумение, вече ще се претендира за обезщетение, като се направят експертизи. Ако не се стигне до споразумение, съдът ще се произнесе по обезщетението за вредите от блокираната търговска дейност за този период от време - от декември 2009 г. до момента. 

- Кой ще направи първата крачка към споразумението?

- Имаме решението от час, не мога да дам отговор. Това зависи преди всичко от царското семейство. Вероятно ще се иска повече време за мислене, за консултации.

- Това променя ли решенията по приключилите дела?

- Не влияе пряко. Делата "Саръгьол" и "Ситняково" бяха решени в полза на държавата. След новото решение на КС от 2020 г. "Царска Бистрица" окончателно е в полза на царското семейство. Имаме неокончателно решение в полза на царското семейство и за "Врана".

Моята прогноза е, че след решението на КС от 2020 г. делата трябва да се решат в полза на царя и сестра му. (Нерешените дела са две - за 16 500 декара гори в Рила и за "Врана" - б.р.)

- Чухте ли се вече с царското семейство?

- Това е конфиденциален въпрос, който не бих искал да обсъждам публично.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Домусчиев е председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ) от 2014 г.

Кирил Домусчиев: Да, токът е скъп в цяла Европа, но никой не си позволява лукса да държи бизнеса без дългосрочни договори

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Пенчев работи в една от най-натоварените пожарни в Лондон.

Николай Пенчев, пожарникар в Лондон: Когато принц Уилям ме поздрави, знаеше факти за мен

Юлиан Вергов

Юлиан Вергов: Играя Вазов, когото не сме виждали - и с хипохондрията, и с хумора му

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Ангел Михайлов е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и “Топлофикация Враца”. В момента е адвокат на свободна практика с висока експертиза в областта на енергийното право и защита на потребителските права.

Ангел Михайлов: За да избегнете шока от сметките за парно, изберете плащане на равни вноски

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Последно от

Последно от

Най-важното