Министър Николай Денков: Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10177758 Министър Николай Денков: Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи Министър Николай Денков: Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи www.24plovdiv.bg
Министър Николай Денков: Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи

Служебният образователен министър Николай Денков смята, че училищата са готови да посрещнат децата присъствено на 15 септември. „Разбира се, ще има някои особености, учениците трябва да са на разстояние“, обяснява той пред Би Ти Ви.

Ако дадена област попадне в червената част на картата по брой заразени или всички учебни заведения в нея ще са закрити, или във всяко ще се премине към онлайн обучение спрямо ситуацията.

„Сегашните мерки са съвсем различни по философия от миналогодишните“, казва Денков. Новото е, че всяко училище има възможност да следи какво се случва и педагогическите съвети могат да подадат инициативата дали да се затвори училището заради голям брой заболели. „Решенията сега са на ниво училище“, обяснява Денков. Възможно е цяла паралелка да бъде карантинирана, защото ако едно дете е заразено, съучениците му са контактни.

Има три вида тестове за учениците, два от тях са одобрени. „Едните са т.нар близалки. Те са на принципа на пуловете“, казва Денков. Другите са свързани с т.нар. плюнчени тестове. Третите са с бъркане с клечка в носа, като ученикът си прави теста сам.

„Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи“, категоричен е министърът. Причината е, че е невъзможно да се получи съгласието на всички родители за това.

„Децата ще правят това, което виждат, че правят възрастните“, казва министърът. Най-голяма отговорност, ако някое дете не носи маска, ще имат родителите.

„По последна информация от 27 август имаме над 30 процента ваксинирани учители и 20 процента преболедували. Има недоверие в обществото. Направихме кампания. Аз при всеки удобен случай казвам: „Ваксинирайте се, това спасява животи“, обяснява Денков. Уточнява, че сега ваксинацията е одобрена за деца над 12 години.

„Има страшно много изследвания за носенето на маски“, допълва министърът. Целта е човек да запази здрави тези около него, затова и маските не вредят на учениците. Учителят носи отговорност за проветряването в клас.

Директорът на училището сам решава как да осигури безопасността на учениците, като на входа прецени дали да мери температурата им, да им се правят прегледи и т.н.

Практическите занятия на студентите трябва да бъдат извършени. Висшите училища сами организират работата си, те може да проведат практиките си и през лятото.

За немотивираните деца и тези, чиито родители не са били достатъчно загрижени за тях, онлайн обучението може да се е оказало катастрофално, смята Денков. Той уточнява, че броят на учениците, които не могат да се справят с външното оценяван след 4-и и 7-и клас е голям, но причината не е само в онлайн обучението. Около 20 хил. деца вероятно не смятат да продължат образованието си. Точната бройка обаче ще се види след 15 септември.

„Никой не може да събира от родителите средства за помагала и консумативи“, казва Денков и призовава, ако това се случва в страната, да се подаде сигнал, за да се вземат мерки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Дара Станчев

Дара, дъщерята на тв шефа Павел Станчев: Върнах се от Лондон заради ковид, но оставам, тук е по-човешко

Павел Станчев

Тв шефът Павел Станчев: Интервюто със Зуека ме натъжи, донякъде видях и себе си в него

Проф. Ивайло Дичев

Известни коментират проекта "Петков-Василев"

Иво Христов

Приближен до Радев нарича Петков-Василев незрели, Нинова действала странно

ИЛХАН КЮЧЮК

Илхан Кючюк: Санкциите по "Магнитски" на Пеевски са напълно несъстоятелни

Иво Христов

Иво Христов: Радев е обединяващата фигура на алтернативата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Радан Кънев: Можем да се преборим за първото място с формацията на Петков и Василев

Радан Кънев: Можем да се преборим за първото място с формацията на Петков и Василев

Георги Пирински

Пирински: Гражданите не се чувстват представени в парламента

Асен Агов

Агов: Формулата на Петков-Василев не е нова

Проф. Огнян Герджиков

Герджиков: Политическата класа не е узряла за коалиции

"Тренд": Петков&Василев 5-а сила в НС, ГЕРБ на 7% пред Слави

"Тренд": Петков&Василев 5-а сила в НС, ГЕРБ на 7% пред Слави

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Последно от

Последно от

Най-важното