Елен Герджиков: Обсъждаме по-справедлива тарифна политика в градския транспорт

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10185533 Елен Герджиков: Обсъждаме по-справедлива тарифна политика в градския транспорт Елен Герджиков: Обсъждаме по-справедлива тарифна политика в градския транспорт www.24plovdiv.bg
 Елен Герджиков
Елен Герджиков

Нека пазим и обичаме нашата София и заедно с гражданите да преодоляваме разделителните линии!, казва председателят на Столичния общински съвет

- Г-н Герджиков, София посреща своя празник за втора година в извънредна епидемична обстановка. Как влияе това на града и на работата на СОС?

- Празникът на София винаги е било времето, в което общинските съветници, въпреки политическите си различия, се обединяват в приветствията си към столичани. Днес официална сесия на СОС ще има, но заради противоепидемичните мерки, ще бъде онлайн.

Що се отнася до ежедневната работа на СОС, смятам, че начинът, по който успяхме да организираме дейността на съвета и неговите комисии онлайн, дава възможност за задълбочени дискусии по въпросите, които разглеждаме, както и публичност на процеса на взимане на решенията. Затова и няма негативно въздействие върху работата ни вследствие на пандемията.

За съжаление обаче, не мога да кажа същото за града ни като цяло. Много сектори от икономиката са засегнати, образователният процес страда, културният живот - също. Градският транспорт например е в силно затруднено финансово състояние заради намаления брой пътници.

На практика на държавно ниво не виждам управление на кризата, а поредица от палиативни мерки и това ме прави песимист.

- Започна новият политически сезон, кои са най-неотложните въпроси, които СОС трябва да реши?

- Пред нас стоят много важни решения, които трябва да се вземат. Някои са свързани с преодоляване на последствията от пандемията, а други - с развитието на града в по-далечна перспектива.

На дневен ред е разглеждането на промените в наредбата за организация на движението, предвиждащи увеличаване на обхвата на синята и зелената зона за паркиране, както и промени в някои правила, по които те функционират. Предстои да разгледаме и предложение за нова тарифна политика на градския транспорт, която на база на вече действащата електронна тикет система да дава възможност за по-справедливо таксуване на пътуванията, като се отчита тяхната продължителност като време. Традиционно започват и обсъжданията за предстоящото изготвяне на бюджета на София за 2022 г.

- Как се отразява на София политическата криза, в която се намира страната?

- Политическата ситуация е сложна, дори хаотична. Намираме се в перманентна предизборна кампания, в която желанието да бъдеш забелязан много често е по-силно от здравия разум. Със съжаление наблюдавам как деструктивното поведение и говорене, които виждаме в Народното събрание, се пренасят и в нашия градски парламент. Правят се опити за политически спекулации с важни за града ни теми и проекти. Такъв пример е предотвратеното от нас намерение на служебното правителство да извади парите за разширението на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Но бяха премахнати средствата за ВИК инфраструктура, също заложени в плана. Друг пример е скорошният опит да бъдат изплашени софиянци, че ще останат без парно и топла вода през зимата. Стана ясно, че такава опасност няма и се работи усилено по план за модернизация на дружеството.

- Какво ще пожелаете на столичани за празника?

- Пожелавам на софиянци здраве, да следват добродетелите, които днес почитаме, и заедно да преодоляваме разделителните линии, които и пандемичната обстановка, и кризите в обществения и политическия живот ни поставят. Честит празник! Нека пазим и обичаме нашата София!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Асен Василев е съпредседател на “Продължаваме промяната” и номинация на партията за бъдещ финансов министър. Той бе на поста и в предишния служебен кабинет на Румен Радев.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Асен Василев: Ако проектобюджетът на служебния кабинет е в синхрон със заложените политики, може да бъде използван. Ако не - ще трябва да бъде преработен

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Даниела Везиева

Даниела Везиева: Започнахме промени в ДКК и хора, които не ги искат, ни атакуват

Диян Стаматов

Диян Стаматов: Всички обратно в клас – пропуските вече стават непреодолими!

След Мика Зайкова, която откри двата злополучни предишни парламента, отново депутат от ИТН ще удари първия звънец.

Мика Зайкова: Кабинет ще има и той трябва да издържи цял мандат

Кристиан Вигенин: Лидерите да получат солидни позиции - в кабинета или в НС, като гаранция за ангажимента на 4-те партии

Кристиан Вигенин: Лидерите да получат солидни позиции - в кабинета или в НС, като гаранция за ангажимента на 4-те партии

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Симеон Дянков: Ще има стабилно управление, а не просто преходно правителство

Симеон Дянков: Ще има стабилно управление, а не просто преходно правителство

Мирослав Стамов прие "24 часа" в офиса си.

Снимки Авторът

Само в "24 часа"! Бизнесменът с тунелите в Пловдив: Бил съм иманяр и търговец на диаманти? Нека го докажат!

Димитър Ганев: Профилът на кабинета ще е либерално прогресивен с доза консерватизъм от БСП

Димитър Ганев: Профилът на кабинета ще е либерално прогресивен с доза консерватизъм от БСП

Хусейн Хусейнов, посланик на Азербайджан в България

Хусейн Хусейнов: България получава само 1/3 от договорения газ от Азербайджан заради липсващата връзка с Гърция

Михаил и Константин Белчеви: Днес няма песни, които да съберат двама

Михаил и Константин Белчеви: Днес няма песни, които да съберат двама

Страхил Делийски: За мобилния избирател политиката е “краде или не краде”

Страхил Делийски: За мобилния избирател политиката е “краде или не краде”

Последно от

Последно от

Най-важното