Елен Герджиков: Обсъждаме по-справедлива тарифна политика в градския транспорт

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10185533 Елен Герджиков: Обсъждаме по-справедлива тарифна политика в градския транспорт Елен Герджиков: Обсъждаме по-справедлива тарифна политика в градския транспорт www.24plovdiv.bg
 Елен Герджиков
Елен Герджиков

Нека пазим и обичаме нашата София и заедно с гражданите да преодоляваме разделителните линии!, казва председателят на Столичния общински съвет

- Г-н Герджиков, София посреща своя празник за втора година в извънредна епидемична обстановка. Как влияе това на града и на работата на СОС?

- Празникът на София винаги е било времето, в което общинските съветници, въпреки политическите си различия, се обединяват в приветствията си към столичани. Днес официална сесия на СОС ще има, но заради противоепидемичните мерки, ще бъде онлайн.

Що се отнася до ежедневната работа на СОС, смятам, че начинът, по който успяхме да организираме дейността на съвета и неговите комисии онлайн, дава възможност за задълбочени дискусии по въпросите, които разглеждаме, както и публичност на процеса на взимане на решенията. Затова и няма негативно въздействие върху работата ни вследствие на пандемията.

За съжаление обаче, не мога да кажа същото за града ни като цяло. Много сектори от икономиката са засегнати, образователният процес страда, културният живот - също. Градският транспорт например е в силно затруднено финансово състояние заради намаления брой пътници.

На практика на държавно ниво не виждам управление на кризата, а поредица от палиативни мерки и това ме прави песимист.

- Започна новият политически сезон, кои са най-неотложните въпроси, които СОС трябва да реши?

- Пред нас стоят много важни решения, които трябва да се вземат. Някои са свързани с преодоляване на последствията от пандемията, а други - с развитието на града в по-далечна перспектива.

На дневен ред е разглеждането на промените в наредбата за организация на движението, предвиждащи увеличаване на обхвата на синята и зелената зона за паркиране, както и промени в някои правила, по които те функционират. Предстои да разгледаме и предложение за нова тарифна политика на градския транспорт, която на база на вече действащата електронна тикет система да дава възможност за по-справедливо таксуване на пътуванията, като се отчита тяхната продължителност като време. Традиционно започват и обсъжданията за предстоящото изготвяне на бюджета на София за 2022 г.

- Как се отразява на София политическата криза, в която се намира страната?

- Политическата ситуация е сложна, дори хаотична. Намираме се в перманентна предизборна кампания, в която желанието да бъдеш забелязан много често е по-силно от здравия разум. Със съжаление наблюдавам как деструктивното поведение и говорене, които виждаме в Народното събрание, се пренасят и в нашия градски парламент. Правят се опити за политически спекулации с важни за града ни теми и проекти. Такъв пример е предотвратеното от нас намерение на служебното правителство да извади парите за разширението на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Но бяха премахнати средствата за ВИК инфраструктура, също заложени в плана. Друг пример е скорошният опит да бъдат изплашени софиянци, че ще останат без парно и топла вода през зимата. Стана ясно, че такава опасност няма и се работи усилено по план за модернизация на дружеството.

- Какво ще пожелаете на столичани за празника?

- Пожелавам на софиянци здраве, да следват добродетелите, които днес почитаме, и заедно да преодоляваме разделителните линии, които и пандемичната обстановка, и кризите в обществения и политическия живот ни поставят. Честит празник! Нека пазим и обичаме нашата София!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кирил Домусчиев е председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ) от 2014 г.

Кирил Домусчиев: Да, токът е скъп в цяла Европа, но никой не си позволява лукса да държи бизнеса без дългосрочни договори

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Мелемов: Със смяна на горивната база и саниране животът в Смолян става по-качествен

Николай Пенчев работи в една от най-натоварените пожарни в Лондон.

Николай Пенчев, пожарникар в Лондон: Когато принц Уилям ме поздрави, знаеше факти за мен

Юлиан Вергов

Юлиан Вергов: Играя Вазов, когото не сме виждали - и с хипохондрията, и с хумора му

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Ангел Михайлов е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и “Топлофикация Враца”. В момента е адвокат на свободна практика с висока експертиза в областта на енергийното право и защита на потребителските права.

Ангел Михайлов: За да избегнете шока от сметките за парно, изберете плащане на равни вноски

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Невяна Митева: В моята България Орлин Горанов казва “Обичам ви!” на Богдана и Стефан - нищо че са от конкурентни инициативни комитети

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Ники Кънчев: Представих си, че дъщеря ми не може да говори. И си казах: И тези деца са наши

Последно от

Последно от

Най-важното