Д-р Иван Маджаров: Ваксинираха се над 70% от лекарите – така ще си върнем нормалния живот

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10193499 Д-р Иван Маджаров: Ваксинираха се над 70% от лекарите – така ще си върнем нормалния живот Д-р Иван Маджаров: Ваксинираха се над 70% от лекарите – така ще си върнем нормалния живот www.24plovdiv.bg
Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров СНИМКА: Николай Литов

За първи път се осигуряват безплатни лекарства за болни от определен вирус, но одобрена терапия няма. В чужбина наблегнаха на телемедицина, за да следят пациентите у дома, казва председателят на Българския лекарски съюз

- Д-р Маджаров, трябва ли да има задължителна ваксинация за лекари и медицински персонал, както в Гърция и Франция например? У нас това е предложението на доц. Ангел Кунчев.

- Общо преболедувалите и ваксинирани лекари сме над 80-90%, а само ваксинирани са над 70%, затова при нас този казус не седи толкова сериозно. Всеки има право дали да вярва във ваксините, или не, но когато избере да работи в дадена област, трябва да спазва правилата. В нашата професия, ако си хирург, не можеш да откажеш да бъдеш ваксиниран срещу хепатит Б и това е така от 20 години.

Ако не беше

политизирана

темата за COVID,

нямаше да се

води този дебат

В интерес на пациентите и обществото е тези, които се грижат за здравето им, да са защитени. Неслучайно в Гърция медици излизат в неплатен отпуск, ако не се ваксинират. Държави, които не са живели в тоталитарно време, въвеждат по-лесно ред и мерки, докато у нас, когато кажеш, че нещо е задължително, се връща споменът за минали времена.

- Стартира ли новата процедура за безплатни прегледи и лекарства за болните с COVID извън болниците? Защо личните лекари отпаднаха от нея?

- Да, който има възможност в ДКЦ-та и центрове, може да обособи COVID зона и да преглежда. А извадиха личните лекари от нея, защото отказаха преди това да ходят по домовете на пациентите си с коронавирус.

Първият специалист, когото търсят обикновено болните обаче, е

личният лекар,

който сега ги

препраща към

COVID

кабинетите,

но не във всяко населено място има такива. А диагностиката и сега можеше да бъде осигурена през неограничени регулативни стандарти за снимки и изследвания за COVID болни.

Стигаме до безплатната терапия, където са подводните камъни. Пациентите не бива да се заблуждават, че с осигурената безплатна терапия ще бъдат излекувани. Става въпрос за медикаменти, които са симптоматични и за момента подкрепят общото състояние в първите 10-15 дни. Не бива това да измества фокуса от ваксинацията и да успокоява някого.

В цилизованите държахи въведоха телемедицинско наблюдение на тези пациенти след първоначалните изследвания на оксигинацията, пулса и общите витални показатели в дома с устройство, свързано с компютъра на лекаря. То постоянно мониторира какво се случва с вас, защото да се наблюдават показателите в първите дни е от съществено значение. Така при влошаването им навреме да се хоспитализира пациентът, за да може организмът да се предпази от усложнения на хипоксията. Това направиха модерните държави.

Ние разказваме отново приказката, в която лекарят ще ви предпише рецепта и пациентът ще се прибере вкъщи. Вярно, че чухме за пулсоксиметри, но сме далеч от другите страни.

- Защо пак зачестиха сигналите, че не се изплащат парите за медици на първа линия? Във Видин дори обявиха гладна стачка.

- И аз се питам защо се появява периодично този проблем, при положение че вече с гласуването на актуализациите няма оправдание.

В случая с Видин за мен има нещо странно и трябва да се изясни на местно ниво. Колегите твърдят, че казусът е още от януари и е учудващо защо не са реагирали. Тогава беше предишната вълна и не си спомням някой тогава да е повдигал въпроса с финансирането.

- На последното заседание на здравната комисия се разминахте с шефа на НЗОК проф. Петко Салчев по темата с неизплащаните пари за първа линия. Той каза, че от касата парите са преведени. Беше обяснено и че няма изискване да се изчислява кой колко минути е работил с COVID пациент.

- Знаем за твърденията на касата, че всичко е изплатила, но ако всичко е наред, защо имаше сигнали от цялата страна?

При нас пристигаха за анестезиолози и реаниматори, инфекционисти, работещи в COVID отделения, лаборатории и спешно приемно отделение, на които при цял месец на работа отказват да платят цялата сума, а НЗОК иска да се преизчисли в кой ден точно колегата е бил до леглото на COVID пациент.

Многократно алармирахме, че няма такова изискване.

Тези пари се

дават, защото

работиш в риск,

а не защото обслужваш някого и да може управителите на болниците да осигурят екипи в тези звена. Знаем, че няма постоянно действащи COVID звена - там се командироват лекари и сестри, което няма как да стане без пари. Легла се разкриват лесно - затваря се отделението и се казва, че вече е COVID, но трябва персонал.

Ако човек работи цял месец, разбира се, че трябва да получи 1000 лв., а ако има 1, 2 или 3 дежурства, ще получи по-малко. Но няма значение дали през този период пряко е лекувал, или диагностицирал COVID болни. Всичко това се уточни с последните промени в методиката в края на август.

Ние защитаваме интересите на лекарите, но така косвено защитаваме и здравето на пациентите, защото неспокойни, неподсигурени и уморени лекари и сестри не могат да гарантират на никого, че ще получи добро обслужване като пациент. А

доброто

обслужване не

става с разкази

за единични

злоупотреби,

които се генерализират. НЗОК трябва да гарантира качествено здравеопазване, а не постоянно да вади единични случаи, които служат като оправдание да няма добро финансиране и условия на труд за медиците. БЛС многократно е заявявал при установени нарушения и злоупотреби да се прекратяват договорите и да има наказания.

Тормоз, а не контрол е да влизаш на проверка, когато навън чакат 60 пациенти, и да искаш някакви документи. Контрол е, когато накажеш някого истински, за да не може повече да обслужва лошо пациентите си.

Например известно е в публичното пространство, че

има колеги,

които издават

фалшиви

ваксинационни

сертификати

Нека държавата да си влезе в ролята и да ги хване и санкционира. Да се въведат и наказания, както направиха съседните държави – не само за медиците, които ги издават, но и за хората, които използват такъв документ.

Смисълът на НЗОК е да разпределя и плаща здравни усулги с парите на здравноосигурените. Тя не е спестовна касичка, нейната задача не е в края на годината да е спестила 200-300 или 500 млн.лв. и в същото време да ставаме свидетели на лоши битови условия в някои болници. 

Дори е задача на НЗОК да предложи да бъдат вдигнати цените на дейностите, в които се наблюдава не добро финансиране. Ако смисълът на тази институция е, че тя е отдел към финасоново министерство и спестовна каса, тогава да кажат - ще знаем, че те не гласуват реални пари за българското здравеопазване, а гласуват една таблица с обещания в началото на годината.

- 105 млн. лв. още ще получи НЗОК след актуализацията на бюджета, а депутатите уважиха искането на лекарския съюз парите да бъдат предварително разпределени по пера. Как предлагате това да се случи?

- Доволни сме, че успяхме да убедим политиците, че ако искат новите средства, които ще се съберат от здравноосигурителни вноски, да достигнат в някаква част до изпълнителите на медицинска помощ, доставчиците на медицински изделия и лекарства, това трябва да стане по справедлив начин, определен със Закона за бюджета.

Бяхме чути не в точното разпределение, което очаквахме, но тук е важен принципът да има предвидени средства по всички пера. Разходването им би могло да стане през нови цени, което обаче е малко вероятно. Друг вариант е да договорим с касата принцип, чрез който в края на годината тези, които са работили добре, да получат бонус или икономиите да се използват за изплащане на надлимитна дейност на болниците.

- Казахте бонуси, но както казват от касата, тя не плаща заплати, а купуват дейности.

- Да, вярно е това, но

тези бонуси могат

да са на база

повече

преминали

пациенти,

т.е. извършена дейност, и няма да са директно заплати. Но работа на НЗОК е да купува добри и качествени медицински услуги. Аз като осигуряващ се искам от касата да насочат осигуровките ми така, че като отида да се лекувам, да бъда доволен. Не съм упълномощил здравната каса да спестява парите ми. Тя трябва да пази от злоупотреби, да следи да няма платени средства срещу неизвършена дейност, но незалепването на листче или липсата на подпис не е неизвършена дейност.

- Подобен е казусът в “Пирогов”, нали?

- Не може да извадиш 900 ИЗ-ета (история на заболяването), срещу които със сигурност е имало пациенти, част от които е възможно да са били по домовете си, а не в болницата. Но не е редно да се твърди, че са неправомерно изплатени над 1 млн. лв., защото има забравени подписи или пропуски в ИЗ-ето. Особено когато всичко друго е направено за пациента - лечение, диагностика, усилия - човешки и кадрови. И после говорим за задлъжнялост на най-големите болници.

За мен този модел на управление на НЗОК е неприемлив. И ако някой твърди, че българските лекари вземат прекалено много пари, бих го помолил да сравни цената, която плаща за други услуги в ежедневието си, с 24 лв., които получава един медицински център за преглед на лекар, в който в някои случаи наредбата изисква да бъдат включени и преглед, и много други неща. Така накрая лекарят от 24 лв. получава 4-5, максимум 10 лв. в най-добрия случай.

На фона на средната работна заплата, за да гарантираш на българските пациенти наистина безплатен преглед в доболничната помощ към настоящия момент, както твърди касата, че е направила, минимумът, който трябва да плаща, е 50 лв., за да не се налага пациентът да доплаща.

- Не смятате ли, че подобно увеличение не трябва да е обързано и със задължително продължаващо обучение, така че да се постигне добро средно ниво в цялата страна?

- Така е, но тъй като касата не иска да осигури необходимото заплащане, по една или друга причина през годините отлага и задължителното продължаващо медицинско обучение. Ние настояваме то да влезе веднага и след 3 г. вече да се следи, ако нямаш достатъчно кредитни точки, да се налагат санкции, но те не го правят. Колегите са прави, като казват, че не могат да ходят по конгреси и курсове у нас и в чужбина и да получават ниско възнаграждение.

В България никой не ходи на допълнтелна квалификация, ако взима 1000 лв. Виждате ли как от темата за финансирането на здравната система отиваме към продължаващо медицинско обучение и гарантиране на качествено медицинско обслужване на пациентите. Затова всякакви твърденя от рода, че се купуват услуги, а не се дават заплати са изопачени, защото като платим услугата, тя отива под една или друга форма за купуване на качествени медикаменти, консумативи и заплащане на този, който изпълнява дейността. Когато е добре платен, този човек ще полага грижа за квалификацията си.

- Включва ли необходимостта от повече пари в доболничната помощ и прехвърляне на дейности от болничната?

- В извънболничната помощ има много дейности и каквото е могло да бъде прехвърлено, вече е направено. По-скоро трябва да се осигури допълнително финансиране и лекарят, който е решил да работи само в извънболничната помощ трябва да получава достатъчно средства, а не да притичва от болницата в медицинския център.

Аз като пациент не искам да вадят високи постижения на медицината от болниците в поликлиниките, с аргумента касата да спести средства. А къде отиде пациентът!?

Да вземем например очните болести. Голяма част от операциите и манипулациите там практически не са болнична дейност. Ще дам пример и с моята специалност - операция на сливици. Касата заплаща приемлива цена на болниците, но в момента, в който се опитаха да я извадят в доболничната помощ, ѝ сложиха много ниска цена. При тази операция има голям риск. Има пълна анестезия, нужни са анестезиолог, упойка, лекар оператор, сестра. Ако се направи в медицински център, пак е нужно всичко това, а касата иска да заплати тази дейност на много по-ниско цена. Възможно е, но тогава ще се върнем на операциите, при които пациентът се връзваше на един стол и без анестезия му се вадеха сливите. Това ли търсим?

Българските граждани в 21 век имат нужда от друго – от медицинска сестра или социален работник, които да отидат в дома им, да проверят как е кръвната им захар, да им поставят инсулина, да извикат при необходимост личния лекар. Ако той прецени да го консултира със специалист и ако се налага, да го изпрати във високотехнологична болница в голям град. Българският пациент няма нужда от болница до всеки дом. Това не искат да го обяснят на хората. Говорят, че болниците били зле, но кои? Има болници в отдалечени региони, които практически вече изпълняват социална функция, а те трябва да изпълняват друга.

Ако някой си направи труда, ще види по наредбата на министъра колко много неща, записани в извънболнична помощ, се извършват. Проблемът е, че е срещу мизерни суми. Всички знаят, че колегите не могат да се издържат с тях. Затова ряботят и в болници. Говоря конкретно за специализираната помощ. Вероятно някой ще ми каже, че общопрактикуващите лекари получават много пари. Те получават, за да дават заплати на хората, които работят при тях. Защо профилактиката на страната не е на добро ниво? Защото нямат достатъчно осигурени средства нито за консултации, нито за изследвания.

На хартия е написано,че всички български граждани трябва да се профилактират и за това е отговорен личният им лекар. Много неща са написани на хартия и се ползват като мантри, но не водят до нищо. Имаме възможност и енергия да променим тези неща, ако ги обясним на обществото правилно. Не можем да продължаваме с тезата, че всяка година се дават все повече пари, но нищо не се случва. Всъщност много неща се случват, въпреки че не се дават достатъчно пари. Всяка година казват, че дават по 500 млн. допълнително, които накрая се оказват 300 млн. лв., защото поне 200 са спестени. На фона на инфлацията през годината и на растежа, реално всяка година ни дават едно и също, нищо повече. А ако е малко повече, накрая на годината си го прибират.

Затова лекарите не вярваме като кажат, че в новата методика ще ни дадат повече средства. Знаем, че след като ни ги дадете, след 3 месеца ще се появи някой и ще каже „тук сте забравили да напишете това, там онова” и ще вземат парите. Липсата на доверие е много лошо нещо.

- А каква е позицията ви по уволнението на проф. Асен Балтов?

- Редно е да бъдат изяснени причините за уволнението.

Всички сме

наясно, че проф.

Балтов е добър

специалист

и няма съмнение в професионалните му качества. Той дори като директор продължи да работи и да оперира пациенти в клиниката. За да се премахнат спекулации във връзка с политизацията на случилото се, е добре максимално бързо ръководството да разясни причините за уволнението. Във всеки друг случай трудовоправните спорове остават между лекаря и директора на болницата, но този е по-особен и затова е добре за цялото общество и съсловието да разбере, че няма гонение по други причини. Не че не сме били свидетели през годините многократно на такива неща. Но когато освобождаваш директор, е едно, а когато освобождаваш лекари - съвсем друго. Като бивш управител ми е много трудно да проумея, че ще се лиша без основателни причини от един от най-добрите си оператори, един от хората, които привличат повече пациенти, и лекар, който издига авторитета на болницата.

- Друг актуален казус от последните дни е ситуацията в “Александровска” и разменените задочни реплики между шефа ѝ и ректора на МУ - София, че учебното заведение иска да отнеме университетския статут на болницата.

- Не мога да взема отношение по казуса, защото не знам подробности. Със сигурност ръководството има желание да стабилизира болницата и е ясно, че това трябва да става в тясна колаборация с университета, защото това е най-голямата университетска болница.

- Тази събота ще се проведе 72-ия събор на БЛС за избор на нов председател и състав. Освен вас има ли други кандидати за поста?

- Чуват се различни имена, но ще разберем окончателните кандидати в самия ден, защото тогава се обявяват предложенията. Тогава всеки лекар може да бъде издигнат или сам да се издигне. В унисон на това, че ваксините са начинът, по който отново ще си върнем живота, тук е мястото да кажа, че съборът ще се проведе при спазване на заповедта на здравния министър и конкретно на една от разпоредбите в нея – че при 100% ваксинирани, преболедували или тествани участници, събитието може да се проведе без ограничения. Уведомили сме делегатите за начина, по който могат да участват. Уведомили сме МЗ и РЗИ за организацията. Както споменах, от информацията, която имаме от колегите, над 80% от тях са ваксинирани или преболедували, а останалите ще си направят тестове.

Ние сме лекари и трябва да дадем пример как ваксините връщат нормалността в живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Михаил Билалов: "Стани богат" е игра на личности и нерви

Михаил Билалов: "Стани богат" е игра на личности и нерви

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Сега никой не смее да бута коалицията, но за да оцелее над 6 месеца - промените да не са радикални и да стават бързо

Асен Василев е съпредседател на “Продължаваме промяната” и номинация на партията за бъдещ финансов министър. Той бе на поста и в предишния служебен кабинет на Румен Радев.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Асен Василев: Ако проектобюджетът на служебния кабинет е в синхрон със заложените политики, може да бъде използван. Ако не - ще трябва да бъде преработен

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Даниела Везиева

Даниела Везиева: Започнахме промени в ДКК и хора, които не ги искат, ни атакуват

След Мика Зайкова, която откри двата злополучни предишни парламента, отново депутат от ИТН ще удари първия звънец.

Мика Зайкова: Кабинет ще има и той трябва да издържи цял мандат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Директорът на медицинския център в Раковски д-р Иван Попов. Снимка: Личен архив

Излезлият от ареста шеф на МЦ в Раковски д-р Иван Попов: Сигурно е донос

Кристиан Вигенин: Лидерите да получат солидни позиции - в кабинета или в НС, като гаранция за ангажимента на 4-те партии

Кристиан Вигенин: Лидерите да получат солидни позиции - в кабинета или в НС, като гаранция за ангажимента на 4-те партии

Симеон Дянков: Ще има стабилно управление, а не просто преходно правителство

Симеон Дянков: Ще има стабилно управление, а не просто преходно правителство

Мирослав Стамов прие "24 часа" в офиса си.

Снимки Авторът

Само в "24 часа"! Бизнесменът с тунелите в Пловдив: Бил съм иманяр и търговец на диаманти? Нека го докажат!

Димитър Ганев: Профилът на кабинета ще е либерално прогресивен с доза консерватизъм от БСП

Димитър Ганев: Профилът на кабинета ще е либерално прогресивен с доза консерватизъм от БСП

Хусейн Хусейнов, посланик на Азербайджан в България

Хусейн Хусейнов: България получава само 1/3 от договорения газ от Азербайджан заради липсващата връзка с Гърция

Последно от

Последно от

Най-важното