Лидия Йорданова, "Екзакта": ГЕРБ е лидер, жестока конкуренция за второто място (Графика)

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10287892 Лидия Йорданова, "Екзакта": ГЕРБ е лидер, жестока конкуренция за второто място (Графика) Лидия Йорданова, "Екзакта": ГЕРБ е лидер, жестока конкуренция за второто място (Графика) www.24plovdiv.bg

Разликата между ПП, ИТН и БСП е в рамките на половин процент 

Шест формации сигурни за 47-ия парламент. Проектът на Петков&Василев привлича най-много от негласувалите през юли. 81% са силно притеснени от ръста на цените

Шест партии към момента със сигурност ще са в 47-ия парламент, показва последното проучване на “Екзакта”, проведено между 6 и 12 октомври.

ГЕРБ е първа политическа сила сред твърдо решените да гласуват българи и запазва тази позиция в няколко поредни изследвания на “Екзакта”.

Не толкова стабилно е подреждането на следващите три партии. В момента след ГЕРБ на местата

от второ до

четвърто се

нареждат

“Продължаваме

промяната”,

ИТН и БСП,

като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края ѝ.

Това са ИБГНИ, ВМРО и “Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. “Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.

На политическата сцена има нов играч - “Продължаваме промяната”, припознаван от немалко българи като лицето на промяната.

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли и те да се преориентират към ПП. До момента формацията на бившите служебни министри Петков и Василев привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП -

не повече

от 5% от

подкрепилите

БСП на 11 юли

биха дали гласа

си за ПП на

14 ноември

Проучването показва още, че ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Щрих от портрета на електората на новата формация е, че 57% от избирателите на “Продължаваме промяната” са от средите на разочарованите от партиите, за които са гласували на 11 юли. Останалите обаче не се самоопределят като такива.

52% от българите декларират твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. С 3% по-малко са решените да участват в парламентарните избори - или около 49%. Сред желаещите да отидат до урните на 14 ноември

13,6% се

колебаят кого

да изберат

за президент,

а 12% - за коя

партия да

гласуват

13,4% от българите се притесняват от това дали ще се справят с електронното гласуване, а всеки пети се страхува да не се зарази с COVID, ако отиде до урните.

Опасения, свързани с машинното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 г. (27% от тях) и нискообразовани жители на малките градове и села. По една трета от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване.

Всеки пети българин е разочарован от партията, за която е гласувал на 11 юли, показват данните. В тази група около една пета твърдят, че няма да гласуват на 14 ноември - предимно хора на възраст 40-50 г. и жители на големите градове.

Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват, и то за друга партия, различна от избраната през юли.

Познаването на страховете на хората е от първостепенна важност за следващото управление на страната. Немалко въпроси изискват бързи отговори - както от служебния кабинет, така и от политиците, които участват в изборната кампания.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок - цели 87%.

78% - предимно мъже и хора в активна трудова възраст, изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите - горива, електрическа енергия и газ.

44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. Това са преобладаващо възрастни хора, жители на столицата и на селата.

38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си. Подобни страхове споделят главно хора на възраст под 50 г. и жители на големите градове.

Изследването на “Екзакта” приключи в деня, в който изтичаше крайният срок за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент, затова от него отсъстват данни за подкрепата към кандидатите за президентския пост.

Национално представителното изследване на “Екзакта Рисърч Груп” е проведено в периода 6-12 октомври 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда, в 70 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е проведено със собствени средства на “Екзакта Рисърч Груп”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Асен Василев

Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми

Владислав Панев

Владислав Панев: Логично е Кирил Петков да е премиер

Даниела Везиева Кадър: Фейсбук

Везиева: Действията на членове на УС на ДКК уронват престижа на Министерството на икономиката

Националния стадион “Васил Левски” в София

Не молете държавата да помага на спорта. Това ѝ е задължение

Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

ДАНИЕЛА ВЕЗИЕВА

Даниела Везиева: Започнахме промени в ДКК и хора, които не ги искат, ни атакуват

Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (Топ 50, графика)

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (Топ 50, графика)

Диана Русинова КАДЪР: БНТ

Експерт: Не ограничаване на скоростта по "Струма", а да се оправи пътят там

След Мика Зайкова, която откри двата злополучни предишни парламента, отново депутат от ИТН ще удари първия звънец.

Мика Зайкова: Кабинет ще има и той трябва да издържи цял мандат

Диян Стаматов

Диян Стаматов: Всички обратно в клас – пропуските вече стават непреодолими!

Последно от

Последно от

Най-важното