Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10437228 Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи www.24plovdiv.bg
Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи

Въпреки периодичните – най-вече предизборни – обещания за действия, днес – международният ден за елиминиране на #насилието срещу жени, за пореден път констатираме, че нищо не се е променило за изминалата година.

Моята позиция срещу насилието е ясна и последователна. Заявявал съм я честно, както в моята партия, така и с гласуванията си в Европейския парламент. Не разбирам как е възможно след като политическите сили се явиха три пъти на #избори тази година, темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи на нито една от тях. Не присъстват и в дневния ред на текущите #преговори за съставяне на #правителство. А промяната трябва да се случи навсякъде – в институции, в правила, в спиране на порочни практики, но и в общественото мислене като цяло, в усещането ни за съобщност, в националната ни способност за емпатия.

Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи

Да, отделните трагедии предизвикват вълна от състрадателни коментари от политиците. Но това е #лицемерие. Именно поведението и реториката на основни политически лидери през последните години създадоха среда на недоверие, разделение и омраза, в която насилието вирее, а политическото бездействие засили чувството за безнаказаност у всеки насилник.

Станишев: Не разбирам как може темите за насилието да не присъстват в предизборните платформи

Всъщност, криворазбраното патриотарство и предизборния бабаитлък сложиха табу на теми като насилието над жени и бежанците, а в тази група замалко не попадна и ваксинацията. Те създадоха модел на един изцяло нов личностен и поведенчески архетип, почти нова дефиниция на „българин“.

Ето проявлението й: “220 000 пълнолетни български граждани продължават да смятат, че е допустимо мъж да удари жена, ако тя го провокира, а за над 900 000 насилието над жени у дома остава личен проблем, който трябва да се решава в семейството.” (Според проучване на “Алфа рисърч” през 2018 и 2021 година)

Това повдига изключително сериозно въпроса за отговорността на политическите партии и лидери. Според същото проучване на “Алфа рисърч”, „начинът, по който политиците и другите публични фигури говорят по темата може да оказва съществено влияние върху нагласите на гражданите и разпространението на стереотипи по отношението на равенството между половете и насилието над жени.“ Изводът? “Може да се допусне, че наблюдаваните промени в разпространението на стереотипни виждания за насилието над жени през последните три години имат връзка” с интензивността на една политическа и медийна кампания през 2018 г.

Извън #България съм и затова искам тук да подкрепя протеста Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени! тази вечер. Благодаря на организаторите му от и на всички неправителствени организации в цялата страна, в чийто ръце е грижата за жертвите на насилие! Заслужава си да отбележим и куража на стотици полицаи, адвокати и съдии, които се сблъскват ежедневно с проявленията на насилието и прилагайки закона, защитават беззащитните.

От тази си роля държавата от години е дезертирала… Иска ми се да вярвам, че ново редовно правителство ще промени това. Как? Като попита тези, които всеки ден са на фронтовата линия с насилието.

Много ни станаха първите линии. Жертвите – също. Докато не разберем, че животът и достойнството на всеки човек са обществения ни хоросан и че насилието, омразата и антиваксърството имат еднакви корени, няма да мръднем от дъното на класациите. А ако не успеем, можем да обявим локдаун на човечността. За нея ваксина няма измислена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

СНИМКА: ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ

Башар Рахал и Райна Караянева спорят като Зелда и Скот Фицджералд

Проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров: Македония - национално предателство

Акад. Константин Хаджииванов

Акад. Константин Хаджииванов: Младите бягат от науката - 500 лв. стипендия, а след 30 г. - 1200 лв. професорска заплата

Божидар Божанов в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви.

DW: Скоро в България - с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Министър Божанов. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Скоро в България: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати

Протестът на "Възраждане" пред сградата на парламента. Лидерът на партията Костадин Костадинов говори карантиниран от вкъщи. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Интелектуалното високомерие към протеста на "Възраждане" наторява бъдещи бури

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора

Живко Тодоров: Усеща се издевателство върху местната власт вместо диалог

СНИМКА: Велислав Николов

Днес неоправдана революция срещу най-меките ковид мерки, а каква след тежките сметки и цени напролет

Вижте историите на Достойните българи на годината, подкрепете най-вълнуващите

Вижте историите на Достойните българи на годината, подкрепете най-вълнуващите

Симеон Дянков: След 6 месеца ще сме в друга политическа ситуация, ако инфлацията не бъде овладяна

Симеон Дянков: След 6 месеца ще сме в друга политическа ситуация, ако инфлацията не бъде овладяна

СНИМКА: Pixabay

Пациентска организация: Да не се изписват антибиотици за COVID-19 при домашно лечение

Красен Кралев

Красен Кралев: Ако новите управляващи осигурят повече от нашите 500 млн. лв. за спортна инфраструктура - ще ги поздравя

Последно от

Последно от

Най-важното