Само в "24 часа"! Бизнесменът с тунелите в Пловдив: Бил съм иманяр и търговец на диаманти? Нека го докажат!

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10448526 Само в "24 часа"! Бизнесменът с тунелите в Пловдив: Бил съм иманяр и търговец на диаманти? Нека го докажат! Само в "24 часа"! Бизнесменът с тунелите в Пловдив: Бил съм иманяр и търговец на диаманти? Нека го докажат! www.24plovdiv.bg
Мирослав Стамов прие "24 часа" в офиса си. Снимки Авторът

- Изкопът е дълбок 4,40 метра, а не 10, както се твърди

- Като съм започнал укрепване, не съхранявам ли по този начин паметник на културата, пита Мирослав Стамов

Бизнесменът Мирослав Стамов, за когото се твърди, че е прокопал тунели под две къщи на главната улица в Пловдив, днес прие да разкаже своята версия пред "24 часа". Съседи го обвиняват, че е направил 10-метрови ровове и е засегнал археологически пластове на Античния Пловдив. Днес и окръжната прокуратура започна проверка.

Повече от седмица Стамов не излизаше открито пред медиите. Съгласи се да даде интервю на "24 часа".

- Нека изясним. С какъв бизнес се занимавате, г-н Стамов?

- С търговия.

- Каква точно? Казали сте пред съседи, че търгувате с диаманти. Вярно ли е?

- Не, категорично.

- А те защо да си го измислят?

- Хората си приказват.

- Пред друг съсед сте заявили, че сте "мафиот". И това ли не е вярно?

- Мога да кажа за всеки, че е убил Кенеди. Това са пазарски приказки. Всяко нещо трябва да се докаже. А тази жена, която го е заявила, че се занимавам с иманярство, ще я съдя. Адвокатът ми ще подготви документите за набеждаване и ще заведа дело.

- Кое наложи да прокопавате тези тунели под двата имота на ул. "Княз Александър Батенберг"  №5 и  №7, в които имате съсобственост, но не сте взели съгласие на съседите?

- Пропадналият проход (пътеката) между двете сгради и ремонтите в избите са две различни неща. Големите дъждове на 20 октомври, обратните води и подземните реки, които минават оттам, доведоха до свличането на този проход. И се оказа, че отдолу има стари английски дворове към сградата на №7. В проекта й ясно се виждат зимниците. Всъщност регулационната линия между двата имота е една стена, която се разруши и аз я възстанових, след като се срути пътеката. Ще ви цитирам закона. "В случай на аварийни ситуации по чл. 195 от ЗУТ собственикът на имота при аварии и други обстоятелства с увреждане и други застрашаващи имота обстоятелства, е длъжен да предприеме незабавни действия за отстраняване на причините за тези увреждания и да уведоми общината".

- Преди да започнете да отстранявате тези "аварии", както твърдите, уведомихте ли общината? Все пак става въпрос за имоти, които са на главната улица в Пловдив и са под защитата на закона.

- По силата на закона аз викам инженер-конструктор с проектантска правоспособност. Той ми прави обследване, конструктивно становище и ми дава насоки и предписание какви мероприятия трябва да извърша, за да заздравя този рухнал проход. Направихме извънредно общо събрание на собствениците в сградата на № 5. Собствениците сме трима - Даков, Славчев и аз. Предварително по имейли уточнихме, че ще извикам инженера да присъства и да даде разяснения какви мерки трябва да вземем. Дойде човекът, дадоха ми мандат по най-бързият начин да организирам отстраняването на това нещо. Все пак всички собственици сме потърпевши. Изведнъж Даков, не знам защо, реши да пусне жалба.

- Кой е Даков?

- Домоуправителят на  №5. Питам го: "Защо пускаш жалба?". Той ми отговаря: "Ти, ако беше направил по-бързо ремонта, нямаше да пусна".

- Но тези сгради са част от ансамблов паметник на културата, за които има специален разрешителен режим и ремонтите е трябвало да бъдат под надзора на археолог. Защо сте го прескочили?

- Повтарям, че моето задължение по силата на ЗУТ е да взема веднага мерки и да уведомя общината. Аз съм го направил. Искам да дойде комисия и да ми даде предписание. Приема ли това конструктивно становище, което е изготвил инженерът, или не. Да ходя ли до Института за паметници на културата (НИНКН) или не? Покрай моя случай ми се обадиха доста собственици на стари сгради в центъра и в кв. "Капана". И поставиха проблем, който е общ за всички. Колко време НИНКН бавят строителните процедури в ситуации, подобна на нашата? Поне година, две. Ами докато ги чакам, всичко ще се срути.

- Според съседите ви сте проявили самоуправство, а зам.-министърът на културата Пламен Славов заяви, че изкопите са незаконни. Как ще отговорите?

- Незаконни действия са, ако продължа от днес нататък да правя ремонти. Днес сам отидох в кметството на район "Централен" да взема документите, защото разбрах от медиите, че има заповед за спиране. А сега аз да попитам. Като съм започнал укрепване, не съхранявам ли по този начин ансамбловия паметник на културата? Или го разрушавам? Защото аз правя само това, което ми е дал като насоки конструкторът. Нищо не върша на своя глава.

- В документите, които ни изпратихте в петък е записано изричното изискване, че на ремонтните дейности трябва да присъства археолог и да има съгласуване с НИНКН. Защо нито едно от двете изисквания не сте спазили? 

- Бях на погребение същия ден и съм ви изпратил анблок документите за друг имот и друг случай.

- Те бяха за имота ви на ул. "Княз Александър Батенберг" 7, а има ремонтни дейности в общия зимник на № 5.

- Ще обясня. В избите на № 5 аз не съм слизал от три години. Дори бях забравил, че нещо се е правило там във времето. Заявявам ви го най-честно.

- Кой е извършвал тогава ремонтите, заради които се надигна вълна от недоволство?

- Когато станах собственик не четвъртия етаж в сградата на ул. "Княз Александър Батенберг" 5 през 2018 година, имаше изискване от МРРБ за техническа паспортизация на имотите. Впоследствие отпадна, но тогава беше още в сила. Възложих изготвянето й на екип от проектанти, които да направят конструктивно обследване. Тогава се установи, че в зимника на №5 има тухлена стена и колона, която е компрометирана и опасна. Оставих при домоуправителя Даков цялата документация от паспортизирането и очаквам общо събрание, на което да се вземе решение. Към оня момент дойде една фирма, от която искахме оферта как може да се укрепи тази колона и стена. Нейният конструктор е решил покрай стената да се направи прокопаване, за да се види докъде е дълбочината й, както и основите. Това са стари сгради. Оттогава седи тая дупка долу в мазето.

- Коя е фирмата, за която говорите?

- Ами ще я потърся. Било е преди три години, има много бумащина по тия сгради. И оттогава аз в тази изба не съм стъпвал. Тази метална врата, която сте видели в мазето, е платена и възложена от съседката Мария Стефанова, която живее в № 5. Тя не го отрича това. Снощи имахме общо събрание на собствениците. Тя просто си изчисти мазето.

- Какви са тия торби с отпадъци, които стоят в мазето?

- Фирмата, която трябваше да даде оферта, е направила дупката. Днес ходих да меря дълбочината, понеже се твърди, че изкопите са с 10 метра дълбочина. Не, 4,40 метра е. И понеже на фирмата не е било платено тогава, те са оставили всичко така - чували, боклуци и просто са изчезнали. И съседите много добре знаят, че това не е правено от мене.

- Занимавате ли се наистина с иманярство, както се говори?

- Категорично не. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Депутатът Иван Петков пита министъра на спорта за стадионите в Пловдив.

Депутатът Иван Петков-Бебето към спортния министър: Стадиони в Пловдив ще падат!

Кметът на "Марица" Димитър Иванов

Кметът на "Марица": 4 млн. лева за част от "Рогошко шосе"? С тези пари ще го направя писта

ЙОРДАН ИВАНОВ

Областният управител на Пловдив: Премахвам хартията и ще подписвам документи само онлайн

Дани Каназирева

Дани Каназирева: Ситуацията с COVID-19 в Пловдив се изпуска

Иван Стоянов

Иван Стоянов: Незаконни колиби с кюнци тровят въздуха в Пловдив, няма пари да ги бутнем

Иван Тотев

Иван Тотев: Неправилно е община Пловдив да пуска концесии за многоетажни паркинги

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Президентът Румен Радев на последния консултативен съвет на няколко пъти употреби "македонските българи". Снимка: Румяна Тонева

Коментар на седмицата №2: Защо "македонски българи" няма

До 3-годишна възраст децата не трябва да имат достъп до дигитални устройства.

Д-р Станка Узунова: Телефонът и таблетът са враг номер едно на детските очи

Президентът Румен Радев на последния консултативен съвет на няколко пъти употреби "македонските българи". Снимка: Румяна Тонева

Защо "македонски българи" няма

Доц. Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването

Доц. Георги Йорданов: Отваряме денонощни COVID зони в болниците

Йордан Иванов

Зикометърът на Йордан Иванов се мести в областната управа, мълчи за чегъртане

Д-р Силвия Стоева

Д-р Силвия Стоева от Пловдив: Пак се задава взрив от фалшиви сертификати след празниците

Последно от

Последно от

Най-важното