Асен Василев: Ако проектобюджетът на служебния кабинет е в синхрон със заложените политики, може да бъде използван. Ако не - ще трябва да бъде преработен

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10466212 Асен Василев: Ако проектобюджетът на служебния кабинет е в синхрон със заложените политики, може да бъде използван. Ако не - ще трябва да бъде преработен Асен Василев: Ако проектобюджетът на служебния кабинет е в синхрон със заложените политики, може да бъде използван. Ако не - ще трябва да бъде преработен www.24plovdiv.bg
Асен Василев е съпредседател на “Продължаваме промяната” и номинация на партията за бъдещ финансов министър. Той бе на поста и в предишния служебен кабинет на Румен Радев.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Асен Василев е съпредседател на “Продължаваме промяната” и номинация на партията за бъдещ финансов министър. Той бе на поста и в предишния служебен кабинет на Румен Радев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Не приемам като натиск нито това, че служебното правителство го внася, нито призива на Радев, казва съпредседателят на "Продължаваме промяната", който е номинацията на партията за финансов министър в новия кабинет

- Г-н Василев, в словото си пред парламента президентът Румен Радев посъветва новото мнозинство да обърне внимание на проектобюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство. В интервю за “24 часа” преди време обаче вие изразихте мнение, че  бюджет 2022 може да се приеме дори в началото на следващата година. Какво ще бъде вашето отношение към това, което ще внесе служебният кабинет?

- Още не съм се запознал с проекта, тъй като сме концентрирани върху преговорите за правителство и коалиционно споразумение. В момента, в който преговорите приключат, ще прегледам проекта на служебното правителство и ще мога да ви дам по-конкретни отговори. Наистина не знам какво е залегнало в него.

- Някои от нещата вече бяха анонсирани от финансовия министър Валери Белчев...

- Да, но е несериозно по медийно отразяване да се коментира такъв важен проектозакон. Трябва да се седне детайлно, с дирекците, които са го изготвяли.

Да се види какви

политики са залегнали

Да се види какво се е случило в срещите с тристранните партньори, със синдикатите и работодателските организации. Знаете - една бюджетна процедура е доста сложен и бавен процес. Ние като служебен кабинет минахме през него за месец и половина, а после поне 2-3 седмици в парламента.

И е много важно всичко да се огледа,

за да няма пропуски и проблеми

Така че, като се запозная с проекта, тогава ще мога да коментирам дали продължаваме с него, дали се прави нов проект и въобще - как процедираме.

- Приемате ли думите на Радев и въобще решението да се внася проектобюджет от служебното правителство като натиск върху бъдещите управляващи от страна на президента?

- Не. Не го приемам като натиск. Ако има проект, който е в синхрон с това, което се сглоби като правителство и като коалиционно споразумение е заложено за следващата година като политики, то този проект може да бъде използван.

Ако проектът не отговаря например на структура и състав на Министерския съвет, има нови министерства или агенции се местят, или не отговаря на заложените политики, най-вероятно ще трябва да бъде доработен или преработен, за да могат да се получат нещата.

- ГЕРБ обявиха, че внасят проекторешение за въвеждането на мораториум върху нов външен дълг.

- Силно се надявам да не използват думата “мораториум”, защото това е нещо по-различно от това, което те се опитват да постигнат.

Те искат да сложат таван на дълга

В правото си са да го предложат и парламентът да реши дали да го приеме, или не.

- Кажете как вървят разговорите с партньорите ви за постовете в бъдещото правителство?

- Когато сме готови с проектосъстав на правителството и структура на Министерския съвет, това ще бъде разписано и ще бъдат уведомени всички медии. Всичко останало са спекулации.

В момента се разписва детайлно коалиционното споразумение на база проведените срещи и се уточняват механизмите на вземане на решения в коалицията и всички други точки, които подлежат да бъдат включени в едно коалиционно споразумение. Подготвяме текстове, които да бъдат обсъдени през уикенда и да могат да бъдат приети от органите на партиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Рони Ромеро: Бившата ми съпруга се опитва да опетни имиджа ми

Рони Ромеро: Бившата ми съпруга се опитва да опетни имиджа ми

Проф. Иван Чалъков: Безсилна администрация ни върза с гръцката борса за ток, за да печелят шепа фирми

Проф. Иван Чалъков: Безсилна администрация ни върза с гръцката борса за ток, за да печелят шепа фирми

Новак Джокович напуска Австралия, след като подкрепи протестите в Сърбия.

Златото на XXI век - литият, нахъса Австралия срещу Джокович

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Иво Атанасов

Заканата за закриване на СЕМ е слабост, маскирана като сила

Царят и царицата в началото на януари тази година в “Царска Бистрица”
СНИМКА: ДУШКО ДЕСПОТОВИЧ

Царят и царицата: Децата ни се шегуват, че сме издържали толкова години, защото сме различни

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Проф. Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Промени в конституцията не трябва да се правят по хрумвания на някого

Здравко Иванов е завършил "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Публични финанси" в УНСС. Има над 15-годишен опит като адвокат.

Здравко Иванов: Доброволно уреждане на дълга е най-доброто решение

Токев зад решетките - и да не ви се вярва, и у нас наказанието е неизбежно

Токев зад решетките - и да не ви се вярва, и у нас наказанието е неизбежно

Корицата на списание “Тайм” от 20 януари 1941 г.

Цар Борис III не е бил фашист - виж корицата на “Тайм” точно преди 81 г.!

Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев присъстваха на дискусия със студенти на СУ на тема ролята на словото на държавния глава.

Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев

СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид

Последно от

Последно от

Най-важното