Николай Димитров: Признателен съм на моите съграждани, заедно работим за Несебър

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10473153 Николай Димитров: Признателен съм на моите съграждани, заедно работим за Несебър Николай Димитров: Признателен съм на моите съграждани, заедно работим за Несебър www.24plovdiv.bg
Николай Димитров: Признателен съм на моите съграждани, заедно работим за Несебър

Имам надежди за по-здрава и успешна година, казва кметът на града

- Г-н Димитров, по какви проекти се работи в общината? Въпреки кризата се усеща голяма активност на местната администрация.

- Много са проектите, по които се работи в Несебър. Един от тях е
цялостното
облагородяване
на северния скат
в Стария град. Дейностите по него започнаха преди няколко години, като част от обектите - детски и спортни площадки, вече са завършени и функционират. В момента изграждаме обществени тоалетни, павилиони и кафене - които ще обслужват целия район.

Предстои съгласуване на проекта за трафопост в Министерството на културата и да довършим водните огледала и атракции, които да оформят цялостната визия на северния скат. Финален акцент в облагородената визия ще е залесяването с подходящи растения.

Друг проект, по който се работи, е модернизацията на рибарското пристанище. Към настоящия момент се довършват строително-монтажните дейности по съществуващата буна и се изработват морските съоръжения.
“Черноморски
археологически,
исторически и
културен портал
(ARHICUP)” е друг проект, който общината изпълнява в партньорство с Музея за национална история и археология в Констанца, Румъния, и Националния исторически музей на Молдова.

Общата цел е да се промотира археологическият, историческият и културният туризъм в Черноморския регион. По линия на проекта сме в процес на закупуване на 7-местен автомобил с европейско финансиране.

Ще бъде закупено и специално 3D сканиращо оборудване и друга техника, с които ще се дигитализират културни ценности в триизмерен формат. Чрез интернет портал те ще бъдат достъпни за по-широка аудитория.

Възобновена е работата и по изграждане на стадиона в Свети Влас – проект, при който имаше известно забавяне във времето по независещи от нас причини. В момента има нов изпълнител на обекта и дейността продължава. Към края са строителните дейности по реконструкцията и разширението на ДГ “Слънце” в Слънчев бряг.

Процесът е свързан с устойчивата тенденция за увеличаване на населението в общината. Искам да отбележа, че днес, точно на 6 декември, тази
детска
градина чества
50-годишен
юбилей
Тя е от първите, построени на наша територия. За нея и останалите общински заведения изпълняваме социалния ангажимент грижата за децата да е на най-високо ниво.

Поздравявам целия колектив на образователното заведение за всеотдайността, търпението и любовта, с които изпълняват своята отговорна професия.

Още една социална институция на наша територия отбелязва през декември своя празник - Домашният социален патронаж, който чества 35 г. От създаването си досега потребителите са се увеличили многократно, като са обхванати възрастни хора и хора с увреждания от почти всички съставни селища, а базата е претърпяла няколко етапа на модернизация.

В този празничен ден искам да благодаря на всички работещи в Домашния социален патронаж за трудолюбието, търпението, човечността и отношението към всички потребители на услугата.

- Какви са новите идеи, които ще реализирате

- Община Несебър кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” за изпълнението на проект “Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей”.

По него ще се обновяват пространствата на музея, помещаващ се в къщата на Москояни - една типична архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането, и ще се създаде постоянна изложба с иновативни средства. Ще се подобрят и разширят експозиционните пространства на музея чрез обновяване на помещения, позволяващи развитието на допълнителни услуги и културни продукти.
Ще бъде
доставено и
специализирано
оборудване
и други елементи, които ще способстват за привличане на нова публика чрез въвеждане на интерактивни дейности, осигуряване на по-голяма видимост, двупосочно взаимодействие между посетителя и музейния експонат с помощта на аудио, видео, виртуална реалност и други способи.

В резултат на изпълнение на проекта ще бъде създадена и изложена по нов начин постоянна етнографска експозиция.

Община Несебър е разработила и цялостна концепция за благоустрояване на северния скат в Новия град. Част от нея е “Създаване на нова туристическа атракция в Несебър – Скейтпарк”, който предложихме за финансиране по мярка 3.1 “Развитие на нови туристически продукти и атракции” в Местната инициативна рибарска група “Несебър - Месемврия”.
Скейтпаркът ще
е и съвременно
съоръжение,
удовлетворяващо нуждите на младото поколение, а зоната, в която ще бъде разположен, е предвидена за благоустрояване със спортни съоръжения с рекреационни функции.

По линия на приоритетната ни политика в областта на образователната инфраструктура сме подготвили проект за “Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на СУ “Любен Каравелов” – корпус Несебър – стар град”. Предвижда се учебната сграда да бъде цялостно обновена.

По програма “Опазване на околната среда и климатични промени” кандидатствахме за финансиране на проекта “Черноморска електромобилност”. По него работим в партньорство с общините Дългопол, Каварна, Бяла, Долни чифлик, Приморско, сдружение АБЧО, NCE Smart Energy Markets, Норвегия. По този проект сме предвидили да закупим електроавтомобил и зарядна станция.

- Как Несебър посреща Никулден?

- Никулден е един от най-важните празници в Несебър и ние се отнасяме с особена почит към деня на Свети Никола. Традиционно 6 декември започва с литургия в храм “Успение Богородично”. По-късно на пл. “Месамбрия” ще се раздава рибен курбан.

- За вашия град датата 9 декември е емблематична - преди 37 г. влиза в листата на ЮНЕСКО. Как ще я отбележите?

- През последните години наложихме традицията да палим коледните светлини на 9 декември. Организирали сме и съпътстващи събития, които да създадат истинска празничност на деня. Заради настоящата обстановка в страната ни отбелязването на датата няма да е толкова мащабно.

Предвидили сме елхата на пл. “Жулиета Шишманова” да заблести в 18 часа, а кратък концерт да допълни празничното настроение. На 9 декември ще открием в Артиум център и изложбата “Българската подводна археология - 100 години подводни археологически открития в България – Несебър зад морската завеса”.

- Идват празници, с какви очаквания и надежди сте?

- Рождество е един от най-важните християнски празници. Свързваме го с човечността,
милосърдието и
чудесата, които
всички очакваме
Коледа е празник, който всеки трябва да посрещне, обграден от топлина и обич.

На това е посветен и базарът, който общината и читалище “Яна Лъскова” организират.

Събраните пари от продажбата на разнични артикули ще се предоставят на БЧК, за да бъдат в помощ на най-нуждаещите се. Този базар е една от инициативите, които се организират с общинска подкрепа. Всяка година от ОДК правят благотворителна кампания за деца и младежи в неравностойно положение.

Моите надежди и очаквания са за по-здрава и успешна Нова година. Благодарен съм за изминалата и съм признателен за подкрепата от моите съграждани, с които заедно реализираме поставените цели и работим за просперитета на нашата община.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Рони Ромеро: Бившата ми съпруга се опитва да опетни имиджа ми

Рони Ромеро: Бившата ми съпруга се опитва да опетни имиджа ми

Проф. Иван Чалъков: Безсилна администрация ни върза с гръцката борса за ток, за да печелят шепа фирми

Проф. Иван Чалъков: Безсилна администрация ни върза с гръцката борса за ток, за да печелят шепа фирми

Новак Джокович напуска Австралия, след като подкрепи протестите в Сърбия.

Златото на XXI век - литият, нахъса Австралия срещу Джокович

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Иво Атанасов

Заканата за закриване на СЕМ е слабост, маскирана като сила

Царят и царицата в началото на януари тази година в “Царска Бистрица”
СНИМКА: ДУШКО ДЕСПОТОВИЧ

Царят и царицата: Децата ни се шегуват, че сме издържали толкова години, защото сме различни

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Проф. Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Промени в конституцията не трябва да се правят по хрумвания на някого

Здравко Иванов е завършил "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Публични финанси" в УНСС. Има над 15-годишен опит като адвокат.

Здравко Иванов: Доброволно уреждане на дълга е най-доброто решение

Токев зад решетките - и да не ви се вярва, и у нас наказанието е неизбежно

Токев зад решетките - и да не ви се вярва, и у нас наказанието е неизбежно

Корицата на списание “Тайм” от 20 януари 1941 г.

Цар Борис III не е бил фашист - виж корицата на “Тайм” точно преди 81 г.!

Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев присъстваха на дискусия със студенти на СУ на тема ролята на словото на държавния глава.

Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев

СНИМКА: Pixabay

Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от Ковид

Последно от

Последно от

Най-важното