Днес неоправдана революция срещу най-меките ковид мерки, а каква след тежките сметки и цени напролет

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10632553 Днес неоправдана революция срещу най-меките ковид мерки, а каква след тежките сметки и цени напролет Днес неоправдана революция срещу най-меките ковид мерки, а каква след тежките сметки и цени напролет www.24plovdiv.bg
СНИМКА: Велислав Николов

След протеста пред парламента, организиран от “Възраждане” против ограниченията срещу коронавируса и в частност изискването за зелен сертификат, “24 часа” реши да потърси за коментар трима политолози - Слави Василев, Димитър Аврамов и доц. Стойчо Стойчев, които да обяснят на какво бяхме свидетели вчерашния ден и възможно ли е потенциалът на този протест да отиде отвъд недоволството срещу ковид ограниченията.

Слави Василев: Който ползва кризата за политическа угода, не може да мине на втора скорост

Това е опитът на “Възраждане” да продължават да експлоатират ковид кризата за своя собствена политическа угода, не разбирайки, че кабинетът има необходимост от тези 100 дни толеранс, които би следвало да бъдат дадени на всяка нова власт.

Още повече, че “Възраждане” беше сред партиите, които смятаха, че Бойко Борисов трябваше да си отиде от власт.

 Не смятам, че това е благородна, истинска, мъжка политическа игра от страна на Костадин Костадинов, а това е опит да се извлече политически дивидент от ситуация, която далеч превъзхожда “Възраждане” като политически субект.

Ако “Възраждане” олицетворява най-силната опозиция срещу новата власт, то това са много добри новини за кабинета. Костадин Костадинов е време да разбере, че има политически послания, които имат стойност, но

той не може да гради,

както много други

преди него - като Яне

Янев и Волен Сидеров,

които с отрицателни послания успяха да влязат в Народното събрание. Те не успяха да превключат на втора скорост и от партии, които са против, да се превърнат в партии, които да са способни да изградят нещо. Костадинов е на път да направи същата грешка и ще последва същия път, който извървяха останалите политически субекти, които вече не помним почти. Костадинов има потенциал, но той се е самозабравил.

Димитър Аврамов: Безсмислен експеримент

Видяхме безсмислен социален експеримент. Със сигурност това е първият неоправдан протест в най-новата ни история. България има най-либералния режим по отношение на справянето с ковид пандемията. Може да се ваксинирате или да не се ваксинирате, може да имате зелен сертификат, ако сте прекарали болестта, или ако сте ваксинирани. В този смисъл почти всички опции са на масата и хората имат възможност да избират. В живота по принцип изборът е ограничен, а единственото, което е необходимо, е проявата на солидарност - разбирането, че

като живееш

в общество,

не си дивак

и трябва да се

съобразяваш

с другите хора. А то от своя страна изисква изключително малко на брой самоограничения у нас. От тази гледна точка протестът беше израз на неразбиране на тази ситуация и някакви културни нагласи, които са извън нормите на съвременните цивилизовани общества, независимо на кой континент се намират. Трябва да се съобразяваме с редица неща, когато живеем в едно общество, а в замяна на това получаваме известно ниво на здравна и социална защита. Струва ми се, че организаторите на протеста са

излезли извън

представата

за цивилизовано

политическо

действие

и са навлезли в територията на диващината. И то без никакви разумни аргументи.

Ако поканя всички, които смятат, че “Възраждане” не са прави, ще бъдат много повече от хората, които се бяха събрали пред парламента. Тук става въпрос за факта, че от едната страна има цивилизовани хора, които искат да разговарят и търсят решение на проблема, а от другата - хора, които се държат нерационално и неразумно. “Българското възраждане” е термин с позитивна конотация - той е свързан с превръщането на българския народ в нация. Днешното “Възраждане” е пример за това как една нация от разумни индивиди може да се превърне в озверяло население, чиито представители говорят с плам в очите всякакви налудничави неща и се опитват да говорят от името на всички нас.

В крайна сметка най-трудното нещо, когато искаме да имаме истинска свобода, е да преглътнем факта, че има хора, които изразяват позиции, които не ни харесват. Това трябва да разберем - няма значение колко са хората, които се държат ирационално,

демокрацията

се учи с пример,

а не с варварски

действия

Ние сме объркано общество, което от един проблем скача на друг. Другите общества вървят по скалата “проблем-решение”, а ние - “проблем-проблем”.

В този смисъл не вярвам която и да е формация, особено малка, която едвам е стигнала 4-процентната бариера, която говори само за проблеми и търси радикализация, без да има причина за това, да може да стане опозиция. Основното, което прави опозицията, е да намира решения, когато правителството не може. “Възраждане” не намират решения и дори не поставят истинските проблеми. Този протест беше в резултат на един фалшив проблем и бе неадекватен в основата си. Зелените сертификати не са паспорт, а са най-меката форма на социална защита срещу пандемията, както и медицински инструмент за това, когато се събират много хора на едно място, да знаем поне с някаква приблизителна сигурност, че или са ваксинирани, или преболедували. Всичко останало е неадекватен разговор. Това, което направи “Възраждане” и хората, отишли да протестират, ни казват на всички нас, че отказват да бъдат солидарни с българското общество и рискуват да изпаднат ценностно от него.

Доц. Стойчо Стойчев: Потенциалът за социални протести е висок

Протестът е един от автентичните от последните години, защото има конкретна политика, срещу която се организира. Има граждани, които не харесват зеления сертификат, организират се и искат да покажат мнението си пред народните представители. Това, че се стига до агресия, е нормално при такива протести.

Интересно ми е как ще коментират големите борци срещу полицейското насилие и какво прави Бойко Рашков, който е от другата страна на барикадата като министър.

За момента изглеждат що-годе под контрол. Въпросът е, ако по такава тема се организира протест, който има потенциал да избухне в по-сериозни сблъсъци с полицията, дали след януари и февруари, когато се усети истинския ефект на инфлацията,

дали няма да станем свидетели

на по-сериозни и масови протести

Този не бе изненадващо голям, но въпреки това потенциалът на социални протести е много висок. Не е далеч 2013 г., когато по това време при далеч по-малки катаклизми в цените имаше доста сериозни протести, дори хора се запалваха. Въпросът е дали ще има политическо лидерство. Смятам, че има доста сили в страната и извън нея, които искат да дестабилизират обстановката, така че сигурно ще има опити за организиране. Сегашното правителство демонстрира пълна решимост да дава отпор на всякакви протестни действия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Огнян Минчев

Огнян Минчев: Райчев е един от интелигентните лобисти на Москва

Георги Ганев е икономист, депутат от “Демократична България”, член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по труда, социалната и демографската политика.

Георги Ганев: Трябва ясно да се определи какво е хляб, защото и пастите се правят от брашно

Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

Георги Ганев

Левите мерки за хляба може да се окажат с десен резултат - тв студио на Георги Милков еп. 8 (Видео)

Алекси Кесяков: Всеки четвърти загинал на пътя е при инцидент на завой

Алекси Кесяков: Всеки четвърти загинал на пътя е при инцидент на завой

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Според последното проучване на “Тренд” партията на Стефан Янев – “Български възход”, изпреварва ДБ и ИТН.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България в торбата

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Красен Станчев

Красен Станчев: Хората няма да загубят спестяванията си заради инфлацията

Таня Христова: Работата по тунела под Шипка трябва да продължи, всичко друго е неприемливо

Таня Христова: Работата по тунела под Шипка трябва да продължи, всичко друго е неприемливо

Руски войници в Украйна.Снимка:Архив

Руски полковник критикува Кремъл. Но какво беше скритото послание?

Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков пред ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин

Последно от

Последно от

Най-важното