Башар Рахал и Райна Караянева спорят като Зелда и Скот Фицджералд

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10653918 Башар Рахал и Райна Караянева спорят като Зелда и Скот Фицджералд Башар Рахал и Райна Караянева спорят като Зелда и Скот Фицджералд www.24plovdiv.bg
СНИМКА: ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ

Отидохме в

Египет не за да

С Ники Илиев на премиерата на “Завръщане”. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
С Ники Илиев на премиерата на “Завръщане”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

гледаме пирамидите,

Башар с голямата си дъщеря Клоуи
Башар с голямата си дъщеря Клоуи

а да играем

Райна и Башар с неговата малка дъщеря Индия и с нейния син Тото
Райна и Башар с неговата малка дъщеря Индия и с нейния син Тото

белот на Нил

По време на снимки
По време на снимки

Башар Рахал и Райна Караянева са заедно от пет години, но ги свързват не само лични, а и професионални отношения. Двамата са съпродуценти заедно с Ники Илиев на филма “Завръщане”, както и на втората му част, чиято премиера е на 14 февруари. Освен това са в актьорския състав и в двете ленти. И въпреки че непрекъснато спорят за всичко, изглеждат като съвършената хармонична двойка. Допълват си думите един на друг дори докато изразяват несъгласията си.

В кадър от филма, в който двамата са съпродуценти, но и актьори.
В кадър от филма, в който двамата са съпродуценти, но и актьори.

- Г-н Рахал, съвсем скоро зрителите ще ви видят в образа на лекар, чиято екранна приятелка е любимата ви Райна. Нарочно ли получихте тези роли в един и същ сериал, след като и в живота сте заедно?

Башар Рахал: През пролетта по БНТ ще тръгне лекарски сериал, в който се снимах - “Аз и моите жени”. Интересна история за мъж, който е влюбен в две жени едновременно, аз също съм лекар, най-добрият приятел на главния герой. Продуцент е Краси Ванков, а режисьор е Боя Харизанова. Увлекателен и хубав сериал.

Райна Караянева: Имам малка, но много значителна роля - неговата глупава приятелка, не се шегувам. Странното беше, че ходихме на кастинги абсолютно отделно, никой не знаеше другият за какво се явява. В крайна сметка ни се обадиха в една и съща вечер и се оказа, че аз ще играя неговата приятелка. Така че малко трудно ще избягам от това - Райна на Башар.

- Как се запознахте двамата?

Башар: В предаването “Лотария България”, където тя беше водеща. Аз отидох като водещ и тя стана асистентка на водещия. (Смее се.)

Райна: Той ме детронира от ниво водеща до асистентка.

Башар: Нормално, ако искаш да впечатлиш една жена, първо я детронираш.

Райна: А аз не го понасях.

Башар: В началото мен никой не ме понася, но после нещата се променят. Няма да забравя как с Мария Каварджикова се връщахме от снимки и пътувахме с влак. В купето имаше една баба, която ни каза гневно: Как си мислите, че ще ми надувате главата?! Отговорих ѝ: Недей, до сутринта ще ни обичаш. И на сутринта ни обясняваше колко мили хора сме, поиска даже да си разменим телефоните.

Райна: На мен ми трябваше повече от една вечер, за да му поискам телефона. (Смее се.)

Башар: Тя много ме преследваше, а аз много не исках. Но реших да пробвам, да видим какво ще стане.

Райна: Моля?! Чакай, явно грешно съм разбрала ситуацията. Истината е, че плавно станаха нещата. И двамата бяхме в такъв период от живота си - изчистване на стари неща.

Башар: Започнахме да си говорим, да се виждаме, да се разхождаме.

Райна: Познаваме се от 6 години, но сме заедно от 5 г.

- Ревниви ли сте?

Райна: Спорно е кой е по-ревнив.

Башар: Тя ще каже, че аз съм по-ревнив. Но съм категоричен, че

тя е най-ревнивата

жена в живота ми

Райна: Ако продължим да спорим по темата, ще е дълъг разговор. (Смее се.)

- За какво спорите двамата най-често?

Райна: По-лесно ми е да кажа за какво не спорим.

Башар: Спорим за всичко. Тя иска да е мъж, а той не иска да е жена.

Райна: Историята познава една такава двойка като нас - Зелда и Скот Фицджералд, които също са били Лъв и Везни, каквито сме и ние. Знаем как завършват, тя се подпалва в психиатричната клиника, в която е настанена.

Башар: Чакам да видя кога ще влезе в психиатрична клиника. (Смее се.)

Райна: Но няма да ми дадеш клечки кибрит.

Казвала съм му, че в момента, в който спрем да спорим, отношенията ни вече ще са минало.

- Къде обичате да пътувате?

Райна: Навсякъде, искам да ме заведе и в Тутракан.

Башар: За последните три месеца бяхме в Португалия, Англия, на Малдивите, Турция, Египет, аз ходих и в Щатите. Вече се изморих и искам да си почина.

Райна: Аз не искам. Обичам да пътувам, просто да ходя по улиците.

Башар: Наистина обожаваме да пътуваме, защото аз много обичам да ям, а тя обича да гледа как аз ям. Самата тя пуска снимки в инстаграм с някаква храна, опитва я, но аз я дояждам. Между другото разбрахме, че не сме за ол инклузив. Когато бях емигрант в Щатите, работех в кетъринг компания и там се научих да готвя, да презентирам храна, да спазвам всичките хигиенни навици. И двамата имаме едно и също отношение към ресторантите. Например, когато минем покрай някой, тя казва, че няма да влезем, защото е видяла, че готвачът пуши отвън.

Райна: За това не спорим и имаме пълен синхрон - в кой ресторант да влезем и какво да си поръчаме. Винаги цари пълно съгласие.

- А тренирате ли заедно нещо?

Башар: Да, белот.

Райна: Изключително добри сме.

Башар: Вече бием всички, има една пловдивска група - Владо и Здравка, които ни бият от време на време, но това ще е за кратко.

Райна: Дори отидохме с тях в Египет, за да играем белот. Не е шега.

Башар: Казаха, че ще пътуват, и аз им заявих, че отиваме с тях, за да ги бием на Нил. Вместо да гледаме пирамидите, да играем белот. И го направихме.

- Доста сте ангажирани и двамата, освен снимките за сериала “Аз и моите жени” с какво друго се занимавате?

Башар: Имам актьорска школа, събота и неделя преподаваме на деца между 14 и 20 г. Има и по-големи. Участвам и във филма “Сърцето на машината”, който ще излезе около месец след “Завръщане 2”.

- С Ники Илиев заснехте втора част на филма “Завръщане”, защо направихте това продължение, и то по време на пандемия?

Башар: Първата част на “Завръщане” имаше наистина добър успех,

беше най-гледан

филм по кината за 2019 г.

След това, освен че мина по Би Ти Ви, го продадохме на НВО и “Нетфликс”. Естествено, решихме да направим “Завръщане 2”. Беше много трудно, защото започна пандемията. Трудното е не само финансирането на филма, но и напасването на програмите на всички тези 15 актьори, изключително популярни личности и всички са много заети. Беше предизвикателство да поддържаш такъв състав. Но резултатът е налице, гледах вече филма два-три пъти. С Ники сме много щастливи, имаме хубав филм. Някои казаха, че е по-добър от първия.

Райна: Трябваше да бъде заснет по-миналата година и затова ролята на Евелин Костова беше на бременна жена, защото в онзи момент тя беше бременна. Но когато стигнахме до снимки, тя вече беше родила и се наложи да се разхожда из Пловдив в жегата с един огромен дунапренен корем, който трябваше да крепи.

 - Вие сте и съпродуценти, как се снима филм в условията на противоепидемични мерки?

Башар: Да, Ники, Райна и аз сме съпродуценти. Мисля, че когато има добър продукт, не е толкова трудно. С първата част имахме 90% успеваемост, почти нямаше рекламодател, при когото да сме влезли и да е отказал. Двама или трима само не се включиха. Така че при втората част беше лесно, кой не би искал да инвестира в нещо, което вече е проверено. Проблемът беше, че заради пандемията самите фирми имаха по-нисък бюджет за реклама, самият бизнес имаше проблеми. Но се оправихме. Сега се надяваме да няма локдаун, защото ще трябва да отложим премиерата за септември.

- Планирате ли участия във фестивали?

Башар: Имаме над 25 планирани прожекции в цяла Европа - Германия, Австрия, Англия, Франция, говорим за Щатите също. Вече имаме програма и се продават билети. Ще присъстваме на големите лондонски прожекции. Всъщност на всяка от прожекциите ще има някои от актьорите.

Райна: А през юни сме в Италия в Рим на фестивала на българското кино.

- А вие как се озовахте в тази сфера, били сте дълги години манекенка?

Райна: Когато Башар и Ники започнаха да правят първия филм “Завръщане”, аз имах интерес да съм от продуцентската страна на нещата. В процеса на създаване на филма стана ясно, че има една роля, която е окей за мен. Предишните ми моделски изяви не са ме тласнали към актьорството.

- Колко години се занимавахте с мода?

Райна: На фона на мои колежки доста късно започнах да се занимавам. Бях на 17 г. и продължих до 25 г. Работила съм в Италия, Китай, Лондон, Париж и Маями. Когато се роди синът ми, спрях да се занимавам активно, и то най-вече с пътуванията навън. Все още снимам от време на време. Но вече има едно преместване в модата от организирани кампании към интернет инфлуенсърите. За да си модел, вече може просто да имаш инстаграм. Това донякъде е добре, защото дава възможност на по-широк кръг от хора да се изявяват в тази сфера. От друга страна, мен пък ме дразни, защото много млади момичета решиха, че това им е основна цел в живота, да постват снимки в инстаграм, за да станат модели.

- Иска ли ви се да имате общо дете?

Райна: Вчера една приятелка ми се обади да ме пита дали не съм бременна, защото често качвам снимки на бебета. А аз просто обичам да гледам видеа с бебоци в социалните мрежи. Но общо дете - не, той котка не ми дава да си взема. (Смее се.)

Башар: Имаме общо три деца. Моите са в Щатите, едната ми дъщеря е в Ню Йорк, другата е в Лос Анджелис и тук прекарвам повече време с Тото (сина на Райна, бел. авт.). Возя го сутрин на училище, с него сме големи приятели. С дъщерите ми се виждаме на Коледа и през лятото, като се приберат. Или когато имаме някаква уговорка и пътувам при тях. През март Клоуи има премиера и много се надявам с Райна да успеем да отидем. Ще играе в страхотна зала, салонът е за 2000 човека.

Взеха я в мюзикъл,

в който участват осем човека, седем са от клас мюзикъл, само тя не е, но и нейният герой не пее. А екипът, който работи по мюзикъла, са 37 човека. И всички са професори в университета NYU, в който тя учи в Ню Йорк.

- Колко големи са децата ви?

Башар: Клоуи ще стане на 19 г., Индия е на 12.

Райна: Тото, Антоний, както е цялото му име, е на 7 г.

- Как се отнесохте към решението на Клоуи да тръгне по вашия път?

Башар: Реших, че няма да ѝ давам съвети и няма да ѝ помагам, защото това би означавало да я насочвам. Оставих я сама да се бори. Всичко е въпрос на това как ще те отвее вятърът. Още преди университета много искаше да учи в едно училище в Малибу, с много добър рейтинг. Имаше клас по сърфинг, представи си - сърф, дълги коси, голям живот... Влизането в него беше на принципа на лотария и не я приеха, приеха я в друго училище, за изкуства, тя свиреше на пиано. Но беше много тъжна. Казах ѝ, че всяко зло е за добро. Започна да играе в спектаклите на училището, два пъти я наградиха за главна роля. Първата беше за ролята ѝ на Макмърфи в “Полет над кукувиче гнездо”. За първи път смениха ролите, жена да играе мъж, а в образа на сестра Рачид влезе мъж. Казах си, че вероятно има някакви заложби и я оставих да кандидатства, където иска. Тя кандидатства в 14 университета, а NYU беше от невъзможните,

за 300 места кандидатстват

14 хиляди човека

Брутална конкуренция. И Клоуи заяви, че никога няма да я приемат там.

Райна: Казах ѝ, че ще я приемат, и даже се хванахме на бас. Така че има да ме черпи.

- Вие къде се виждате в бъдещето, актьорството ли е вашето поприще?

Райна: Освен с продуцентство и актьорство аз съм втори курс журналистика. Завършила съм право, но сега се опитвам да сбъдна голямата си мечта и честно казано, виждам бъдещето си в журналистиката и писането. Иска ми се да се занимавам с телевизия, но не толкова пред камера, колкото зад нея. Редактор, продуцент, това са нещата, които са ми интересни. Обичам да съм кукловодът, а не човекът отпред. Иска ми се да пиша сценарии, това е нещото, върху което съм се съсредоточила през последните две години. С него имаме много идеи, но те остават нереализирани, ако някой не седне да ги напише. И смятам, че се допълва с журналистиката.

- В такъв случай актьорството какво място заема в приоритетите ви?

Райна: Ако стане, ако нещо излезе, ако за нещо ме вземат. Не ми е на всяка цена. Покрай тези мои изяви се запознах с много млади и амбициозни актриси, които виждам как се отнасят една с друга, какво е нивото на амбиция, нещата, на които са готови, за да вземат роля. Аз го нямам това. Ако Башар или някой друг ме вземе в някой филм, бих се радвала изключително много, защото ми е приятно, но не ми е на всяка цена.

- Башар, очевидно киното е вашето място, защо избягвате театъра?

Башар: Аз не играя театър по една-единствена причина,

нямам време

за тази отдаденост

два месеца да репетирам за един спектакъл и после да започна да пътувам из цяла България, за да го играя. Иначе, ако трябва да бъда честен, смятам, че съм по-добър театрален актьор, отколкото киноактьор. С киното дръпнах през годините, сега, като си гледам старите филми, изключително лошо играя. Нужна е практика, докато го усетиш. Всъщност ходих и на разни кинокласове. В НАТФИЗ не сме имали киноклас, а само театър.

- Ходите ли сега на кастинги за чужди продукции?

Башар: Да, от време на време, имам агенти в Лондон, Италия и Щатите, и пращат разни кастинги. Последно снимах един сериал в Мароко, Райна дойде с мен и си направихме почивка.

Райна: Много обичам той да снима някъде в чужбина.

- Райна, били сте дълго време модел и все пак актьорството е нещо различно. Притеснявахте ли се, когато за първи път влязохте в това амплоа?

- Има един-единствен човек, от когото се притеснявам, и това е Башар. Иначе преди периода Башар (разделям живота си на “преди Башар” и “с Башар”), съм имала малки роли в чужди продукции, никога не ми е било притеснено. Но в момента, в който той застане до мен, си глътвам граматиката и започвам да се самонаблюдавам.

- Критикувате ли я?

Башар: Да, но не критикувам нея, а нещата, които не харесвам, това е работата на продуцента, да гледа общата картинка. Не бих се съгласил да оставя някого, когото не харесвам, защото това би означавало, че подлагам на съмнение филма. Колкото и гадно да звучи, да се сърди и да фучи, аз давам обратна връзка на това, което прави, а не на това, което е тя самата. А тя погрешно го разбира, че критиката е към нея като човек.

Райна: Последния път критикуваше косата ми.

Башар: Но аз не критикувах косата ѝ, а критикувах жената, която е направила прическата ѝ, защото не е подходяща за героинята. За такива неща говорим, трябва да има някаква истинност в този филм. Не може например

една козарка, води коза

и да е облечена

с рокля “Унгаро”,

с грим и с изкуствени мигли. Същото е и с диалозите. Казвам на Ники, когато нещо звучи твърде литературно например и той отговаря: Прав си, Баше! Той е много фин в даването на обратна връзка. Аз не съм. Изключително е деликатен, ще започне с: Много хубаво става, а би ли опитал с... Докато аз, като давам обратна връзка, казвам: Пич, това беше много тъпо, дай да го направим по-добре. И човекът се сдухва.

- Башар, бившата ви половинка Калина е тв продуцент в Щатите. Наистина ли е толкова успешна, колкото пишат в нашите медии, защото тя не дава интервюта и няма как да се получи информация от първо лице.

Башар: По-успешна е, отколкото се пише. Много се гордея с нея. Но тя не е проактивна, Лъвиците като цяло не са. Има вече четири награди “Еми”, супердобър продуцент е, прави един от най-хубавите тв блокове в Лос Анджелис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Мария Карагьозова

Мария Карагьозова: Парламентът може да открива, но не и да закрива органи на съдебната власт

Огнян Минчев

Огнян Минчев по БНР: За да получиш нещо от Русия, трябва да я притиснеш здраво

Евгений Кънев.

Евгений Кънев: 12 паралела, които ще ни доведат до новия Любен Беров

Николай Денков: Няма да прибързваме с обединението на университети

Николай Денков: Няма да прибързваме с обединението на университети

ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ-НОЙЗИ

Ивайло Нойзи Цветков: Да превърнем буквата "У" в антипод на руското Z

Леля Ванга е много популярна в Русия.

"Нищо не може да спре Русия": какво е Ванга за руснаците и защо така я почитат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Стивън Кинг: Спрете клането на невинни!

Стивън Кинг: Спрете клането на невинни!

Даниел Смилов

Ето как България може да получи от Северна Македония онова, което иска

Д-р Соломон Паси

Соломон Паси: Носталгията по Кремъл е като носталгия по султан Баязид

Том Лебанов, един от лидерите на Македонската патриотична организация “Пирин” в САЩ

Том Лебанов: Искам да открият гроба на Александър Велики и да се окаже, че ми е пети братовчед

В Турция умират жени само защото са поискали развод

В Турция умират жени само защото са поискали развод

Петко Симеонов

Сорос или Кисинджър - кой е прав за Украйна

Последно от

Последно от

Най-важното