19-годишната Татяна Иванова: Голямата ми цел е да съм първата българка в Космоса

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10657972 19-годишната Татяна Иванова: Голямата ми цел е да съм първата българка в Космоса 19-годишната Татяна Иванова: Голямата ми цел е да съм първата българка в Космоса www.24plovdiv.bg
19-годишната Татяна Иванова: Голямата ми цел е да съм първата българка в Космоса

Но има пречка да летя от името на България - не сме пълноправен член на европейската агенция, казва Татяна, която заминава за обучение и тренировки в САЩ - проект, финансиран от НАСА

Татяна Иванова от Добрич заминава за Флорида през февруари, където след селекция е приета в космическа академия. Програмата, в която тя участва, подготвя и сертифицира кандидат-астронавти.

Татяна от малка има кауза и я преследва с упоритост и ентусиазъм.

- Какво те накара да погледнеш към звездите, Татяна?

- Когато бях малка, като всяко дете имах интерес да наблюдавам небето, луната и падащите звезди. Съвсем на шега кандидатствах за турския лагер по модел на НАСА в Измир. Исках да видя какво представлява, защото знаех, че е много интересно място и много деца се състезават, за да стигнат там.

Вече на самия лагер видях науката отблизо в много различни аспекти - имаше биология, химия, инженерство, физика, космонавтика - абсолютно всички неща, които оформят един космонавт като перфектен кандидат.

В края на престоя гледахме един филм, който почваше с цитата “Представи си, че астронавт си ти”. И някак си усетих, че това, което правих там, ми хареса и исках да продължа да го правя. Искам по някакъв начин да превърна този свой интерес в кариера в бъдеще.

В 8-и и 9-и клас много се колебаех в коя сфера да се насоча - 10 години се бях занимавала с танци, а отделно свиря и на барабани. Но от само себе си ми дойде мисълта, че исках да се занимавам с наука. Преминах през доста обмисляне дали да уча астрофизика, инженерна физика или космическо инженерство, което, за жалост, не се преподава в България. Спрях се на инженерната физика с цел да си изкарам бакалавърска и магистърска степен, а някой ден и докторантура, за да се явя на селекция за космонавт.

- Освен в Турция си била и в космическия лагер Хънтсвил, Алабама.

- Преживяването беше много сантиментално, защото за първи път пътувах сама, и то до САЩ, което си е стрес. Там бяхме в затворен лагер. Но той е толкова уникално устроен, че всеки може да разбере в коя сфера да се насочи.

- Ти ли беше единствената българка там?

- Тогава да. Знам, че са ходили двама или трима българи чрез посолството, но аз съм

първото дете, което на

16 г. беше посетило

и турския, и

американския лагер Хубавото е, че там има симулатори, които са същите като на астронавтите в НАСА. Учи се и много космическа история.

Имаше модел на ракетата “Аполо” в реален размер и на една атракция те изстрелват на 42 метра височина, за да я видиш отгоре. Отделно от това има и планетариум, стена за катерене, карта на Марс, симулатори на совалки и военни самолети, на които да се обучаваш. В САЩ има 12 космически центъра на НАСА и точно до лагера се намира един от тях - Marshal space center.

Всички космонавти си имат тренировки за оцеляване в различни природни среди.

Един път ни заведоха на water survival training (тренировка за оцеляване във вода). Там от една голяма кула ни спускаха в басейни и трябваше да си махаме сами екипировката, докато сме във водата. Катерихме се на голяма отвесна кула без никакъв наклон. Въжетата, с които сме вързани, ги държат съотборниците ти - тоест

буквално животът ти

е в техните ръце

Тези лагери са места, които нямат еквивалент, защото са по модел на НАСА - много от нещата не можеш да ги опишеш. Не можеш да издаваш вътрешна информация. А политиката на лагера е такава, че те ти осигуряват всички лекарства, цялата храна, под 24-часово наблюдение си, спират тока вечер, имаш определени минути, в които да се изкъпеш и нахраниш. Сервира се биохрана и зеленчуци, които са отглеждани от тях самите с хидропоника.

- Сега през февруари отново ти предстои пътуване до САЩ за Академията на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки.

- Това е може би най-сериозната крачка, която съм предприемала досега. Проектът е финансиран от НАСА и се занимава с изследване на мезосферата. Тя е част от атмосферата, която е по средата - тоест нито е много високо, за да се изпрати космически апарат, нито много ниска, за да се изпрати балон. И е най-неопознатата част от атмосферата. Другите тренировки на космонавтите включват симулатори на самолети за висш пилотаж, тренировки в среда на микрогравитация. Трябва да се запознаваме с костюма на космонавтите - декомпресиране, сваляне, обличане, защото е много трудно да си подвижен с ръцете си, докато са в големите ръкавици. Докато сме с тези костюми, ще поправяме различни неща. Отделно ще имаме тренировка, в която

ще ни намаляват

постепенно нивата

на кислорода -

това много често се прави, защото горе нивата на кислород са много ниски и се следи нивото на продуктивност, на концентрацията, дали ти става лошо, дали си на границата да припаднеш.

- Възможността за участие в този проект я дължиш и на помощта на рапъра 100 Кила - как се стигна до този развой?

- Преди две години той се свърза с майка ми. Тя му разказа за мен, за това какво правя с живота си, защото имам и издадена стихосбирка. И той просто искаше да види, че наистина ще инвестира рез фондацията си “100 слънца” в човек, който си преследва целите и знае какво иска. Трябваше да си направя списък с цели, които да изпълнявам и да му казвам докъде съм стигнала. Той сега финансира участието ми, както и една компания за криптовалути - Nexo.Tя също ми помогна доста.

- След космическия лагер през февруари какви са ти плановете и каква ти е голямата цел?

- За тази година планирам, когато се завърна от САЩ, да изкарам лиценз по парашутизъм. Искам да запиша курс по руски и гмуркане. Дългосрочно планирам магистратурата да ми е в САЩ. Тъй като се интересувам от метеорология и геофизика и ще видя дали в тази насока ще тръгна след завършване на бакалавърската степен.

Има аналогови мисии, за които кандидатствах. Те представляват симулация на мисия на Луната или на Марс, където си в различен хабитат и с различни хора. Като, разбира се, голямата ми цел е да стана първата жена българка в Космоса.

- Какво е усещането да си жена в една доминирана от мъже научна сфера?

- Това е интересен въпрос, защото аз

на 26-и ще бъда

лектор на TEDx

Витоша и темата е

“Жени на бъдещето”

Моята лекция е за това къде виждам жените в космонавтиката.

Цял живот живот слушам метъл, винаги съм била сред момчета, свиря на барабани, а по принцип барабанистите са мъже и се гледа скептично, когато чуят за жени в тази роля. Същото е и при космонавтиката. До 2020 г. сме имали 566 изпратени хора в Космоса, а само 65 от тях са били жени.

- В този ред на мисли имаш ли любима жена учен, на която да се възхищаваш и ти е модел за подражание?

- Много се възхищавам на Гергана Райжекова, която написа книга за невидимата роксцена на България, но освен това е и доктор на науките. Това е много силна женска фигура в моя живот. Изключително интересен човек. А другата жена, на която се възхищавам, е Катрин Джонсън - една от първите афроамериканки, която е била изчислител в НАСА.

- Миналата година Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън посегнаха към Космоса. Какво мислиш за тях? И трябва ли космонавтиката да е предимно държавна политика, или да разчита на филантропите и частните иновации?

- Космонавтиката трябва да е приоритет на всяка държава. Затова ми е много неприятно, че България не е пълноправен член на Европейската космическа агенция, защото това много ограничава българите и изобщо моите шансове да стана космонавт от името на България.

Относно Илон Мъск и Ричард Брансън - аз съм много голям почитател на Space Х - те имат подписан договор с НАСА и са партньори. Наистина трябва да е приоритет на държави, но ако се появи нов ум, който знае какво прави и не рискува живота на екипажа - защо да не се включи?

Но съм против

космическия туризъм

и да се ходи там да се правят снимки и т.н. Доколкото разбрах, сега там ще се снима и филм. Много се комерсиализира, което на мен не ми харесва. Има си космическо право, в което се посочва какво може да се прави.

Изобщо това място трябва да си остане много защитено от цялата галиматия, която е на Земята, и там да се изпращат хора само с научни цели.

- Имаш ли послание към хората, които споделят мечтите ти?

- Моето послание би било

да правят

невъзможното

възможно

И да знаят, че границите са, за да се преминават - никога не трябва да си поставяме граници сами на себе си по отношение на мечтите. Колкото по-висока цел си поставиш, толкова по-ясен план трябва да имаш.

CV

Родена на 12 декември 2002 г. в Добрич

До средата на 11-и клас учи в Езикова гимназия гр. Добрич, след това се мести и завършва ЧПГТП “Райко Цончев”

В момента е студентка първи курс в специалност “Инженерна физика” в Софийския университет

Има издадена стихосбирка и е носителка на десетки награди по литература

Носителка на наградата “Млад творец” на община гр. Добрич през 2018 г.

Има медал от турския учебнотренировъчен лагер по модел на НАСА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Галъп: 58% искат правителство в този парламент, 40,6% - избори

Галъп: 58% искат правителство в този парламент, 40,6% - избори

Д-р Аспарух Илиев

Д-р Аспарух Илиев: Пациентът боледува по-дълго – до две седмици, с новите мутации на COVID

Жоао Неграо

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Жоао Неграо: Подпомагаме малките и средни предприятия за алтернативно разрешаване на спорове в ЕС

Русофили на Шипка на 3 март Снимка: Ваньо Стоилов

Профил на русофилите у нас - най-много са в малките градове

Вирусологът проф. Радка Аргирова КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Радка Аргирова: Има скрита заболеваемост от COVID, много ме тревожи

Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс

Ще изнудва ли Русия света със затварянето на Баб ал-Хава

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Преди 30 г., само след 13 месеца управление, пада правителството на Филип Димитров - първото демократично след 45 г. комунизъм в България.

Коментар на седмицата №2: Кирил Петков ще си тръгне, но дали е чел историята на Ф. Д.?

Джо Байдън пристига в Европа заради срещата Г-7
Снимка: Ройтерс

Колко е важна групата Г-7?

Марияна Арсенова
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Сопраното Марияна Арсенова: Младите познават вълнуващите оперетни мелодии

Румен Гечев

Гечев: Ще подкрепим бъдещо правителство при нови преговори с "Газпром"

Володимир Зеленски се срещна с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги, германския канцлер Олаф Шолц и румънски президент Клаус Йоханис в Киев на 16 юни 2022 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна?

Протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд снимка Ройтерс

Разединените американски щати: Първото блокче от доминото падна

Последно от

Последно от

Най-важното