Прокурор Добринка Калчева, кандидат за член на ВСС: Бих взела решение за Гешев, ако има доказателства

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11466073 Прокурор Добринка Калчева, кандидат за член на ВСС: Бих взела решение за Гешев, ако има доказателства Прокурор Добринка Калчева, кандидат за член на ВСС: Бих взела решение за Гешев, ако има доказателства www.24plovdiv.bg
Прокурор Добринка Калчева
Прокурор Добринка Калчева

Не се ръководя от обществените очаквания и нагласи, а от фактите, казва обвинителката от Пловдив

- Прокурор Калчева, какъв знак е, че сте първата номинация за член на ВСС от прокурорската квота?
- Това е въпрос на преценка. Но е факт, че кандидатурата ми беше издигната първа, което приемам за добър знак.

- Обществените очаквания са, че новият състав на ВСС ще смени главния прокурор Иван Гешев. Как гледате на тези нагласи?

- Като прокурор се стремя да не се водя при вземането на решения от обществените „очаквания и нагласи“, а от фактите и доказателствата по конкретен казус. Ако бъда избрана за член на новия ВСС и на неговото внимание бъде поставено за разглеждане искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор, ще взема отношение съобразно съдържащите се в него факти и представените от вносителя му доказателства, като стриктно се придържам към закона и морала. Така, както винаги съм постъпвала в работата си досега.

- Като представител на една от най-атакуваните институции у нас как мислите, че може да се изчисти имиджът на прокуратурата?

- За съжаление в последните месеци сме изправени пред безпрецедентен, неприемлив и недопустим междуинституционален конфликт, чиято вербална изява, в дадени моменти агресивна, искрено се надявам да не цели това. Но определено ще доведе в своето продължение до тотален срив на доверието на обществото в съдебната система и в частност в прокуратурата. А така също и на всеки отделен гражданин в ежедневната добросъвестна работа на прокурорите. Съзнавам, че това доверие не се полага по презумпция, а следва да бъде възвърнато и отстоявано ежедневно с прозрачна, ефективна, компетентна и в крайна сметка справедлива работа на всеки един прокурор.

- Как си обяснявате факта, че хората хем не вярват на държавното обвинение, хем се плашат с прокуратурата по всеки повод?

- Фактът, че хората се обръщат именно към прокуратурата, независимо от насажданите негативни настроения към нея, недвусмислено опровергава твърдението, че нямат доверие в държавното обвинение. Очевидно е, че в прокуратурата виждат единствения орган, който би могъл да вземе отношение по проблема им на фона на големия брой неефективно работещи контролни органи.

- Не са ли твърде много задълженията на прокуратурата. Държавното обвинение, освен с преките си задължения, се занимава и с контрол по законосъобразност на актовете на общинските съвети. Преди години дори се правеха проверки на състоянието на язовирите, с които иначе се занимават куп институции.

- Задълженията на прокуратурата и нейните правомощия са конституционно и законово закрепени. Изпълняваме ги в обема, в който са ни възложени. В тази връзка съществуваха в предходното Народно събрание идеи за ограничаване на компетентността на прокуратурата в насока тя да не упражнява надзор за законност, в широк смисъл, извън типичната прокурорска дейност. Тези идеи към момента явно са изоставени, като считам последното за положително. В противен случай бихме били изправени пред неефективно работещи контролни органи и същевременно липса на правомощия на прокуратурата да упражнява контрол върху дейността им, или казано по директно, „да ги накара да си свършат работата“. Намирам, че в настоящия момент ефектът от подобни промени би бил твърде спорен.

- В момента работите по концепцията си като кандидат за член на ВСС, но основните послания вероятно са ясни. Кои са те?

- Основното послание действително е ясно и то е безкомпромисно отстояване на независимостта на прокуратурата като неделима и неотменима част от съдебната власт при възвръщане и утвърждаване на високо обществено доверие в дейността й.

- Наскоро Пловдивският апелативен съд върна по ваше искане делото срещу кипъреца Димитракис Пирилис, който прегази крадец в стопанството си, за ново разглеждане на първата инстанция. Имало ли е случаи, в които сте установявали неправилни съдебни процедури, но съдът не се е произнасял във ваша полза?

- Естествено, имало е случаи. Но това е нормално и по-скоро се явява изключение. Дали една съдебна процедура или съдебно решение в резултат от същата са неправилни, по закон е призван да решава единствено съдът. Задължението на всеки един прокурор е да изложи аргументирано тезата си и да положи усилия да я защити.

CV

Добринка Калчева е завършила право в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Има 24 години юридически стаж, който е изцяло в съдебната система.

Започнала е работа като следовател, а от 2014 г. е прокурор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Областният управител Йордан Иванов (вдясно) със своя партиен лидер Атанас Атанасов.

Областният: 53 дни община Пловдив не изготвя важен документ, засягащ здравето на хората

Д-р Иван Томбашки: Не сме върнали пациент, колегите в болницата на Раковски са всеотдайни

Д-р Иван Томбашки: Не сме върнали пациент, колегите в болницата на Раковски са всеотдайни

Елена Гунчева

Елена Гунчева: Очаквах повече разум от Костадинов, помисли се за кумир

Владимир Темелков

Съветник: Стимули за електромобили ще помогнат за чист въздух в Пловдив

Никола Минчев беше посрещнат от протестиращите, които скандираха “подкрепа”пред Народното събрание.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков за протеста: зомбирани, свирепи, опиянени

Вдовицата на майор Терзиев - Димитрина Попова

Съпругата на загиналия пилот подполк. Терзиев: Преди полета Валентин повтаряше, че нещо лошо ще стане в авиацията много скоро

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Ейми Бърнет, вицепрезидент на Локхийд Мартин.

Ейми Бърнет, вицепрезидент на "Локхийд Мартин": Почваме F-16 за България още тази година

Почит пред паметника на Ботев, не поздрави.

Що за глагол е "поздравявам" на 2 юни, г-н областен управител на Пловдив?

Стефан Стоянов

Обрат: Повече софиянци се заселиха в Пловдив, отколкото майни в столицата (Обзор)

Израелският премиер Нафтали Бенет 
СНИМКА: Ройтерс

Израел: Иран е откраднала поверителни документи на МААЕ

Лидия Величкова

Младата пловдивска учителка Лидия Величкова: Старомодно е да се изпитва на дъската, урокът вече е спектакъл

Славчо Атанасов

Славчо Атанасов: Слагат скоби на коли с инвалидни стикери в Пловдив. Редно ли е?

Последно от

Последно от

Най-важното