Скулпторът Неделчо Костадинов готов да извае и голям паметник на украинската майка

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11577082 Скулпторът Неделчо Костадинов готов да извае и голям паметник на украинската майка Скулпторът Неделчо Костадинов готов да извае и голям паметник на украинската майка www.24plovdiv.bg
Скулптурата "Викът на украинската майка"
Скулптурата "Викът на украинската майка" СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Коментарите: От “да преместим Самуил” до “Посланието е важно”

Идеята за скулптура, изобразяваща украинската майка, се ражда постепенно. “Имаме агресор, имаме и потърпевш. И насилие, което трябва да се изрази по някакъв начин. Това е един вик и молба войната да спре и хората да престанат да се избиват", сподели за “24 часа” авторът на паметника Неделчо Костадинов.

Той работи бавно, за себе си. Скулптурата е готова преди две седмици. И тогава идва предложението на режисьорите Христо Илиев - Чарли и Георги Стоев - Джеки да й направят подобаващо представяне в пространството пред Паметника на Съветската армия. За хората, които са против творбата му, Костадинов казва: “Те са учили цял живот от историята, че руснаците са ни освободили, а реално погледнато, историята е съвсем друга...”.

Режисьорът Христо Илиев -Чарли обясни, че никой не е финансирал организацията по представянето на скулптурата с украинската майка. Всичко е направено доброволно и на приятелски начала. Озвучаването например е на Васко Кръпката, със своя бус той докарва техниката на мястото. “Ние с Джеки (Георги Стоев) направихме паното зад скулптурата. Поканихме много наши приятели интелектуалци и те дойдоха. Показахме, че може да се прави протестна акция, без да има насилие и кръв”, каза още Чарли.

Неделчо Костадинов е прибрал скулптурата в ателието си. “Ако беше останала там, сигурно щяха да опитат да я унищожат. И понеже това не е толкова лесно, щяха да я поругаят или да се гаврят с нея”, обяснява причините Костадинов.

Той е готов след разрешение на Столичната община да извае голям паметник на украинската майка и той да бъде монтиран срещу Паметника на Съветската армия.

“Видях скулптурата на украинската майка и ви предлагам все пак да се опитаме безвкусицата да не е сред формите ни на добронамереност. Че все неразбрани оставаме после". Този коментар написа във фейсбук радиоводещият Драгомир Симеонов по повод скулптурата “Викът на украинската майка”, издигната вчера срещу Паметника на Съветската армия.

“Приятели, за да унижим МОЧА по монументална линия, не може ли просто да преместим паметника на Самуил със светещи очи отпред”, пише още иронично Драгомир Симеонов.

“Така може да изглежда само войната, не майката, макар и страдалка. Знак на равенство между война и майка не приемам!!!”, коментира поста на Симеонов във фейсбук Диана Стоянова.

“Прилича на египетска мумия. Никъде не личат мъката и ужасът от войната по лицето. А гърдите ѝ...как едната ще е по-дълга от другата?!? Този творец не е ли виждал женски гърди!?”, чуди се Вяра Василева. “Украинските майки са стройни красиви славянки, които държат по едно дете в ръцете си. С гордо изправени глави. Те излъчват сдържаност, сила, достойнство, непримиримост... Излъчват красота - вътрешна и външна. Този урод, който са сложили, е антиидея на страдащата украинска жена. Подигравка”, солидарна с нея е Татяна Кристи. В горещия дебат ги контрира Йордан Василев: “Посланието е важно, неуважаеми путинофили, посланието. Не кой бил убав, па кой - грозен”. “Статуята изразява ужаса на едно човешко същество, което не прилича вече на такова от преживените мъки и страдания”, обяснява адвокатът на свободна практика Емил Василев в нета. Горещия дебат горчиво обобщава Мария Петкова: “Странно, че реакциите към тази статуя са доста по-силни от реакциите към реалните мъки на жените в Украйна!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Граждани и партии редовно организират протести пред сградата на КЕВР.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Ще има ли наистина изявени експерти във важните регулаторни органи на държавата

Всяка година на 24 май хиляди отдават почит на светите братя пред паметника им пред Народната библиотека в София.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

24 май да отмени 3 март?

Милен Миланов връчи "Аскеер" на Цветана Манева

Аскеерите се изложиха с пренебрежението към “Майстора и Маргарита”

Красимир Катев

Красимир Катев: Еврото няма да качи инфлацията

Вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

КОВИД, война и глад носят широк спектър от рискове за Европа

Петър Чолаков

Дали няма да осъмнем с управление на "Възраждане", "Български възход" и БСП?

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Лъчезар Борисов

Лъчезар Борисов: Задава се инфлационна буря

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”, никога повече не му проговорих

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”, никога повече не му проговорих

Граждани поднасят цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Култура на образованието - всеки ден напред ни водят не броят на дипломите, а знанията

БОЖИДАР БОЖАНОВ

Божидар Божанов: Поискахме от “Фейсбук” да промени модерацията и да не усилва троловете

Александър Андреев 
Снимка: DW

Най-значимият принос на българите към човешката цивилизация

Владимир Путин

Путинизмът е две в едно: микс от комунизъм и нацизъм

Последно от

Последно от

Най-важното