През 2007 г. виновни бяха чуждите туристи, причините сега пак са външни

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11608769 През 2007 г. виновни бяха чуждите туристи, причините сега пак са външни През 2007 г. виновни бяха чуждите туристи, причините сега пак са външни www.24plovdiv.bg
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров (вдясно) и премиерът Сергей Станишев не носеха никаква вина за високата инфлация през 2008-2009 г. Но недоволството на хората ги свали от власт през 2009 г., давайки път на новата тогава партия ГЕРБ на Бойко Борисов. Който управляваше почти изцяло в условията на ниска инфлация и дори на дефлация.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров (вдясно) и премиерът Сергей Станишев не носеха никаква вина за високата инфлация през 2008-2009 г. Но недоволството на хората ги свали от власт през 2009 г., давайки път на новата тогава партия ГЕРБ на Бойко Борисов. Който управляваше почти изцяло в условията на ниска инфлация и дори на дефлация. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Вече сме на част от процента от последната висока инфлация в България

В разгара на отпускарския август през 2007 г., броени месеци след като България влезе в ЕС, тогавашният премиер Сергей Станишев се принуди да свика спешно заседание на създадената в началото на същата година Държавна комисия за наблюдение и анализ на цените.

Причината беше твърде високата инфлация, която мнозина тогава свързваха с това, че сме влезли в ЕС.

Същата година “24 часа” публикуваше почти всеки ден репортажи как едно или друго нещо е поскъпнало. Например как хлябът минал психологическата граница от 1 лев за килограм. Или как бензинът още малко и ще стане 1,50 лева за литър, а нищо чудно да удари тавана от 2 лева.

За тройната коалиция, която управляваше тогава, също като за четворната сега трудно може да се каже, че не вземаше присърце случващото се, за което в общи линии също като сега управляващите не бяха виновни.

Причините тогава бяха изцяло външни, също като сега, макар и от друг характер. В годините след началото на хилядолетието китайската икономика започна толкова бързо да набира скорост, че годишният ѝ ръст често надминаваше 12-14%.

Това бе съчетано с внезапно опаричване на големи слоеве от нейното население, които започнаха да консумират все повече стоки, внасяни от Европа, САЩ и други части на света. Както се шегуваха икономистите, в Поднебесната империя изведнъж откриха, че оризът бил само гарнитура, а не основно ястие.

Отклоняването на огромни количества хранителни суровини за този необятен пазар доведе през 2006-2007 г. до трайно поскъпване. Например пшеницата бе поскъпнала с 44% от реколта 2006-а до реколта

2007-а, царевицата пък с 59%.

Това повлече крак и храните в ЕС и у нас видимо започнаха да поскъпват, помпайки инфлацията. През 2007 г. тя бе достигнала и се задържаше до около 10-12% на годишна база, но през 2008 г. достигна до 15,1%, т.е. само с 0,7 процентни пункта по-висока от отбелязаната през април 2022 г.

Въпросната комисия за наблюдение и анализ на цените се оглавяваше от икономическия министър на Станишев Петър Димитров. Който даде доста любопитни обяснения за поскъпването. За пшеницата и царевицата например беше обвинена сушата през предишното лято.

Когато го попитаха защо тогава пилешкото е поскъпнало с над 20% за една година, а млечните продукти - с 15%, обяснението му граничеше с комичното. Всичко това според министър Димитров се случило, защото сме в разгара на отпускарския сезон и у нас има прекалено много чужди туристи, които се хранят тук. Щом си тръгнат наесен, цените щели да се успокоят и всичко да си дойде на мястото.

Естествено, нищо такова не се случи, дори напротив - годишната инфлация стигна 15,1% и се кротна едва когато през есента на 2008 г. избухна световната финансова криза. После настъпиха години на дефлация

и чак при възстановяването около 2012-2014 г. цените пак тръгнаха нагоре. Но инфлацията никога не стигна онези 15,1% от навечерието на рухването на големите американски банки и световната криза. Годишната се движеше максимално между 6 и 7%, а през първата година от пандемията падна до минусови нива.

Сега световната икономика отново е в процес на възстановяване, при това съчетано с нарушаване на логистични връзки и търговски вериги по целия свят, а на всичкото отгоре има незапомнена от десетилетия криза с енергийните цени. Войната в Украйна също засегна силно преди всичко европейската икономика, от която България е много зависима. Всичко това, естествено, подхранва инфлацията и нищо чудно скоро да задминем процентите от 2007-2008 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Володимир Зеленски се срещна с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги, германския канцлер Олаф Шолц и румънски президент Клаус Йоханис в Киев на 16 юни 2022 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна?

Протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд снимка Ройтерс

Разединените американски щати: Първото блокче от доминото падна

Скопие СНИМКА Ройтерс

Западни наблюдатели: Вдигането на ветото не означава непременно пробив

Доц. Стойчо Стойчев, социолог

Политолог: Шансовете за успех на ново правителство "Петков" са много малки

Перперикон днес

Министърът на културата пак не е в час!

Социалният психолог доц. Николай Димитров

Доц. Николай Димитров: Агресията в НС е само театрален кеч, а важните неща - зад кулисите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Кои държави използват парите по механизма за възстановяване и устойчивост (Графики)

Кои държави използват парите по механизма за възстановяване и устойчивост (Графики)

Кои държави използват парите по механизма за възстановяване и устойчивост (Графики)

Кои държави използват парите по механизма за възстановяване и устойчивост (Графики)

Президентът Румен Радев СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Един президент не може да е постоянна черна станция, която да продуцира лъжи

 Камен Невенкин. Кадър БНТ

Военен експерт: 3 са възможните сценарии в Украйна, само един е реалистичен

Едва в 10 общини има повече деца, отколкото възрастни хора (Графика)

Едва в 10 общини има повече деца, отколкото възрастни хора (Графика)

Вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

Внимавайте в Гърция - там омикронът е изтърван

Последно от

Последно от

Най-важното