Тънките сметки на Ердоган срещу разширяването на НАТО

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11612156 Тънките сметки на Ердоган срещу разширяването на НАТО Тънките сметки на Ердоган срещу разширяването на НАТО www.24plovdiv.bg
Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Демонстрация пред Русия, пазарлък с Америка за доставката на F-16 или просто програмиран вътрешнополитически ефект? С позицията си срещу разширяването на НАТО Ердоган може да очаква дивиденти от няколко посоки. "Дойче веле" публикува коментара на Райнер Херман от ФАЦ.

Турция реши засега да блокира началото на присъединителните преговори с Финландия и Швеция за членство в НАТО. Вместо да прояви солидарност и да оправдае доверието на съюзниците в момент, в който съществуването на държави в Европа е застрашено, турският президент се дели от съдбовната отбранителна общност. Ердоган се държи така, защото разбира, че това му върши работа на няколко фронта.

От една страна действията му са продиктувани от външнополитически съображения. Един от мотивите би могъл да бъде да се покаже на Русия, от която Турция е по-зависима от повечето европейски страни, че Анкара поне затруднява разширяването на НАТО. А друг мотив би могъл да бъде в рамките на пазарлък с Америка да се получат отстъпки за доставката на изтребителя F-16, което обаче заплашва да се превърне в бумеранг.

От друга страна заплахите на Ердоган са предназначени и за турската публика. Индикациите за това, че турският президент може да насрочи нови избори, стават все повече. Той използва разширяването на НАТО, за да се представи като силен световен лидер пред избирателите, измъчвани от икономическата криза. Освен това си осигурява поддръжката на държавния апарат, който се мобилизира от ПКК и нейната сродна сирийска организация YPG повече, отколкото от всичко друго. Ердоган, който очевидно предпочита агресивното поведение пред намирането на елегантно решение на въпроса, очевидно не разбира, че така проиграва международното доверие.

https://www.dw.com/bg/%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B8-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/a-61723023

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

"Газпром" 
Снимка: Архив

Огнян Минчев: "Газпром" разиграва трагикомедия - заедно със своите стипендианти в българската политика

Миодраг Сорич

Русия, Китай, Сърбия - нима започва нова варварска епоха?

Павел Койчев

Павел Койчев: Ще ми се някой да ни води, но липсва подобна личност – лутането е проблем за целия свят

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Кой ще спечели войната - Украйна или Русия? (Видео)

Арх. Бойко Кадинов

Арх. Бойко Кадинов: Българските панелки не са най-грозните - отидете в Лондон и Париж

Кран за природен газ

Защо енергийната криза има нужда от посредници

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Братоубийствената война в Украйна

Украйна се приближава към деокупация

И БНБ, и ЕК очакват силно увеличение на заплатите в България през 2022 година. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Инфлацията е с по-висок ръст от заплатите

Александър Лукашенко

Как Лукашенко продаде суверенитета на Беларус

Руснаците в Белград си организират редовни срещи. Снимка "Дойче веле"

Дали руснаците "окупират" Белград?

Снимка БСП

Къде е лявото в България?

Берлинската стена

Нуедобни думи: За Радев, некъпаните протестъри, Стената, Цар-бомба и "Курск"

Последно от

Последно от

Най-важното