Георги Ангелов, икономист: Малко повече тежест при ниските пенсии - фокусът е правилен

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11614048 Георги Ангелов, икономист: Малко повече тежест при ниските пенсии - фокусът е правилен Георги Ангелов, икономист: Малко повече тежест при ниските пенсии - фокусът е правилен www.24plovdiv.bg
Георги Ангелов КАДЪР: БНТ
Георги Ангелов КАДЪР: БНТ

Трябва да има мерки, свързани с доходите, при актуализацията на бюджета

Обявените вчера мерки на коалицията за подкрепа на хората срещу кризата веднага предизвикаха полярни реакции. Попитахме икономисти:

Добре прицелени ли са мерките? До какво ще доведат за икономиката и за хората?

А как ще се отразят на политическата ситуация? На фона на няколко проучвания, които показват продължаващ спад на доверието към управлението, попитахме социолози и политолози:

1. Мерките ще спрат ли спада на доверието в управлението? 

2. Какво политическо лято се очертава?

Ето коментарите им.

Общият размер на антикризисните мерки е около 2 милиарда лева, което e възможно да се финансира в рамките на бюджета, без да създава допълнителен дефицит.

Трябва да отбележим, че към края на април

бюджетът има

излишък от 883

милиона лева,

което е показателно за възможностите на бюджета. Фактът, че при растящ бюджетен излишък до април инфлацията се увеличава значително, е индикативно, че инфлацията в България не е породена от вътрешни източници.

По същия начин виждаме от данните за заплатите, че инфлацията не е породена и от прекалено високи заплати и прегряване на пазара на труда.

Всъщност заплатите в публичния сектор са замразени от началото на годината, което потиска общия растеж на заплатите в България, и въпреки това инфлацията се увеличи драстично. И това не е учудващо, защото

поскъпването

не идва от

местния пазар

на труда,

а от поскъпване на енергия, горива, храни и други суровини на международните пазари.

Преди години, през 2008 г., също преживяхме подобен ценови шок. Тогава инфлацията достигна пик от 15% - сега инфлацията през април достигна 14,4% на годишна основа. През 2008 година отговорът на инфлацията беше през увеличение на доходите – включително заплати и пенсии. И като погледнем данните, установяваме, че вдигането на доходите проработи успешно по време на инфлационния шок от 2008 г. Повишението на доходите беше по-високо от инфлацията и покупателната способност на домакинствата се увеличи.

Това е работещ

модел, който

е тестван

на практика

Основната от мерките, обявени от правителството, е повишението на пенсиите – те вероятно представляват близо три четвърти от целия антикризисен пакет. Това е смислена мярка, тъй като повишава доходите.

Положително е, че

мярката е

хибридна –

тоест има

твърдо

увеличение

от 60 лв.

за всички пенсионери плюс допълнително процентно увеличение. Това позволява всички пенсии да се увеличат, с малко повече тежест на по-ниските, което е правилно като фокус върху най-бедните.

Друга мярка за доходите е разширеното данъчно облекчение за семейства с деца, което става 6000 лева годишно – и което е по-важно, може да се ползва на тримесечие. Тоест няма да се чака краят на годината, а ще може да се ползва веднага, когато средствата са най-необходими.

С тази мярка

реално се

връщат пари на

данъкоплатците

и се намалява данъчното облагане. Индиректно на доходите може да повлияе и друга мярка – повишението на лимита за ваучери за храна.

Повечето от останалите мерки са насочени към отделни стоки – като нулев ДДС за хляба, 25 стотинки отстъпка за цената на горива за граждани, намаляване на ДДС за парно, премахване на акциза за газ и метан.

От тези мерки за отделни стоки вероятно няма да излезе нищо особено. ДДС го пробвахме с ресторантите и не доведе до поевтиняване – помогна на бизнеса, но като антиинфлационна мярка нямаше никакъв ефект.

Отстъпките върху горивата може да имат временен ефект, но знаем, че само последните седмици дизелът поскъпна с около 15 стотинки и нищо не пречи това да се случи и след влизане в сила на мерките.

По-важният въпрос е защо да даваме облекчения за отделни стоки – не е ли по-лесно и справедливо да оставим повече доход в

домакинствата

и те да решат

за какво да ги

похарчат?

Един човек, който няма кола, няма да спечели нищо от тези мерки. А друг, който шофира хиляди километри на месец, ще спести значителна сума. Поради тези причини това не е добър начин за подпомагане.

Все пак

по-добре е да

се увеличат

доходите и

за това все

още има шанс

Тепърва предстои обсъждането на актуализацията на бюджета и се надявам там да има допълнителни мерки, свързани с доходите. Например могат да се стимулират работодателите да повишат заплатите – чрез данъчни облекчения или намаление на осигуровките. Много бизнеси са във възход и нямат проблем да вдигнат заплатите, на останалите може да се окаже известна подкрепа, за да могат и те да повишат заплатите над инфлацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Татяна Буруджиева КАДРИ: НОВА НЮЗ

Политолози: Управленската програма на кабинета "Василев" са наброски

Калоян Паргов

Калоян Паргов: Катастрофата на "Черни връх" е дълга сянка от стар грях

Мястото на катастрофата

Дали 20 г. затвор ще спрат такива шофьори да газят хора

Трейнспотинг*

Трейнспотинг*

Президентът Румен Радев връчва мандата на Асен Василев миналия петък.

Само чудо може да намери некорупционна подкрепа за кабинета Василев

Бойко Рашков поздравява полицаите на празника на МВР преди дни. А може ли това да е прощално помахване на вътрешния министър?

Асен Василев май смигна дяволито на Борисов: Рашков няма да е министър

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Кадър от БНТ от извеждането на Георги Семерджиев от жилището му

Такива като Семерджиев с мощен коктейл от дрога винаги ще ги има

След страшната катастрофа в София, която погуби две млади жени.
Снимка: Найден Тодоров

Убиецът с джипа и онези мъже, които тероризират нормалните хора в България

Растящите цени на газа създават притеснения на икономистите. СНИМКА: АРХИВ

Енергийният шок от газа в Европа остава (Графика)

Георги Семерджиев, който с бясна скорост минава на червено на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски"

Наказание за полицаи, съдии, прокурори, "замитали" престъпленията на този "патриот"

Делян Добрев

Делян Добрев: Опитват да си купят 11 депутати, а зад тях са гласовете на 3 области

След страшната катастрофа в София, която погуби две млади жени.
Снимка: Найден Тодоров

Две млади жени са мъртви, защото някой се мисли над закона

Последно от

Последно от

Най-важното