24 май да отмени 3 март?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11667994 24 май да отмени 3 март? 24 май да отмени 3 март? www.24plovdiv.bg
Всяка година на 24 май хиляди отдават почит на светите братя пред паметника им пред Народната библиотека в София.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Всяка година на 24 май хиляди отдават почит на светите братя пред паметника им пред Народната библиотека в София. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

 Да стане ли 24 май национален празник? Така ще низвергнем 3 март, който дори не величае собствено национално усилие, а увенчава чужда заслуга. Или съвсем да се откажем от националните празници? От Веселин Стойнев.

ГЕРБ предложи национален празник на България да бъде 24 май. Това се случи ден след като отмина тазгодишният празник и след като 12 години не се сети да го направи като управляваща партия.

Според осемте депутати от ГЕРБ, подписали се като вносители на законопроекта, националният празник "трябва не просто да обединява, но и да съдържа трансцендентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценностни разбирания".

Защо да отменим Трети март?

Действително 24 май е сред най-обединяващите официални празници. Изтъква цивилизационен принос, обществен възрожденски подем и държавно строителство. Едва ли някой би бил против този ден да е националният ни празник. Въпросът обаче е не защо 24 май да е националният ни празник, ами защо 3 март да не е такъв.

Очевидно е, че войната на Русия срещу Украйна и ревизията на русофилските масови исторически представи в последните три десетилетия са причина за опита за детронирането на 3 март. Сегашният ни национален празник не просто не величае собствено национално усилие и увенчава чужда заслуга, а поддържа един блян за велика Санстефанска България, обрекъл страната на катастрофи и реваншизъм.

С низвергването на 3 март България ще направи нов прочит на миналото си и на люшкането си между "България на три морета" и "земя като една човешка длан".

Разбира се, ще потекат упреци за пренаписване на историята. Особено ако 3 март бъде не просто понижен до официален, а изобщо бъде заличен като празник. И вероятно борбата за нова доминанта в обществените разбирания ще продължи и по-нататък, за да детронира благодарността към Русия, поставена в основата на българския национален пантеон. Вече не само премахването на Паметника на съветската армия ще е център на остро противопоставяне.

Паралелно с депутинизацията ще върви и един по-широк процес на дерусизация, при който вече ще бъде проблематично срещу Народното събрание да гледа "Александър Втори" на кон, основната национална катедрала и главна столична забележителност да носи името на неговия патрон "Александър Невски", а булевардът с жълтите павета да се нарича "Цар Освободител". Столичният център на суверенната българска държава сякаш е създаден за възхвала на един руски император.

Затова 24 май ще престане да бъде толкова обединяващ празник, когато замести 3 март. Преодоляването на националния комплекс за благодарност към освободителката и на романтичните представи за братския руски народ ще бъде дълъг процес - ако изобщо е възможно някога да приключи.

А другите страни, които честват 24 май?

Одържавяването на 24 май тече отдавна - в последните години гвардейският духов оркестър и гвардейците, полагащи венци пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека, започват да доминират над ученическите фанфари и "цивилните" манифестации. На 9 декември 2020 парламентът засили побългаряването на 24 май, добавяйки "българската азбука" и Кирил и Методий в едно по-дълго наименование на празника - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Издигането на деня на Кирил и Методий като национален празник малко или много ще се възприеме като националистическо присвояване в страни, където също го празнуват или дори той е официален - като в Северна Македония и Чехия (където почитат Кирил и Методий на 5 юли).

Промяната на националния празник, доколкото е политически акт в актуален контекст, чертае и политически разделения. "Демократична България" и ИТН вероятно ще подкрепи замяната на 3 март с 24 май, БСП ще е против, а мандатоносителят ПП ще заобиколи въпроса, за да избегне пробив в управляващата коалиция. И ако все пак се събере мнозинство от управляващи и опозиционни формации за смяна на празника, ще се окаже, че българският парламент е способен само на "празнични", не и на "делнични" консенсуси. И например най-големите путинофоби и русофоби биха казали - за оръжието за Украйна не можахте да се обедините, а за промяна на националния празник можете.

Но за такъв въпрос подобен консенсус е твърде крехък - националният празник не е фиксиран в конституцията и може да бъде променен с обикновено парламентарно мнозинство с поправка в Кодекса на труда. В този ред на мисли: какво ще стане, ако утре леви и русофилски сили дойдат на власт и "си върнат" 3 март?

ДА за 24 май. Но при едно условие

24 май е чудесен ден за национален празник. Но би се превърнал в карикатура, ако нация, издигнала на държавния си пиедестал просветата и културата, пак си остане сред първенците в ЕС по функционално неграмотни ученици и по мизерни пари за наука. 24 май има смисъл да е национален празник, ако може да се превърне в знаме на един нов възрожденски култ към образованието и на едно ново, отърсено от комплекси за малоценост или величие национално самочувствие. Ако не, по-добре да нямаме национален празник - нищо не ни задължава. Можем да имаме множество официални празници, плюс един понижен до официален 3 март, на които и без това има тържества, гвардейски роти и президентски слова. Така всеки ще може да види своя национален в някой официален празник.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Татяна Буруджиева КАДРИ: НОВА НЮЗ

Политолози: Управленската програма на кабинета "Василев" са наброски

Калоян Паргов

Калоян Паргов: Катастрофата на "Черни връх" е дълга сянка от стар грях

Мястото на катастрофата

Дали 20 г. затвор ще спрат такива шофьори да газят хора

Трейнспотинг*

Трейнспотинг*

Президентът Румен Радев връчва мандата на Асен Василев миналия петък.

Само чудо може да намери некорупционна подкрепа за кабинета Василев

Бойко Рашков поздравява полицаите на празника на МВР преди дни. А може ли това да е прощално помахване на вътрешния министър?

Асен Василев май смигна дяволито на Борисов: Рашков няма да е министър

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Кадър от БНТ от извеждането на Георги Семерджиев от жилището му

Такива като Семерджиев с мощен коктейл от дрога винаги ще ги има

След страшната катастрофа в София, която погуби две млади жени.
Снимка: Найден Тодоров

Убиецът с джипа и онези мъже, които тероризират нормалните хора в България

Растящите цени на газа създават притеснения на икономистите. СНИМКА: АРХИВ

Енергийният шок от газа в Европа остава (Графика)

Георги Семерджиев, който с бясна скорост минава на червено на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски"

Наказание за полицаи, съдии, прокурори, "замитали" престъпленията на този "патриот"

Делян Добрев

Делян Добрев: Опитват да си купят 11 депутати, а зад тях са гласовете на 3 области

След страшната катастрофа в София, която погуби две млади жени.
Снимка: Найден Тодоров

Две млади жени са мъртви, защото някой се мисли над закона

Последно от

Последно от

Най-важното