Ще има ли наистина изявени експерти във важните регулаторни органи на държавата

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11669918 Ще има ли наистина изявени експерти във важните регулаторни органи на държавата Ще има ли наистина изявени експерти във важните регулаторни органи на държавата www.24plovdiv.bg
Граждани и партии редовно организират протести пред сградата на КЕВР.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Граждани и партии редовно организират протести пред сградата на КЕВР. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Дипломата от престижен университет е само добро начало. Важно е да си създал проспериращи фирми с големи печалби по света или в България и да си реализирал впечатляващ личен доход или пък да си станал водещ учен

“Продължаваме промяната” и цялата коалиция, преди да спечелят мнозинство в парламента, декларираха, че във всички важни органи на властта ще бъдат поставени най-добрите специалисти. Би било чудесно. Но още тогава писах в “24 часа”, че освен евентуално добри специалисти за министрите е по-важно да бъдат добри политици. Да имат ентусиазма, дръзновението, чувството за мярка, харизмата и убеждението да променят цялостно нещата, като привлекат най-добрите, да сведат корупцията до допустимата мярка, да реализират това, което са заявили, че ще направят, да увлекат последователите си и като резултат

България да се отлепи от последното място в ЕС,

където преди беше Румъния, но сега дишаме само праха ѝ.

Няма да коментирам политиците – имаме още малко време да видим резултатите. Още повече че целият ЕС е в една и съща ситуация на военни действия и сравнението по икономическо развитие с останалите държави членки ще покаже какво сме постигнали.

Бих искал да се спра на един не по-малко важен проблем. Смяната на членовете на регулаторите. КЕВР вече бе сменена. Предстои да се смени съставът на възлов орган за икономиката на България – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Следват и други регулатори.

Членовете на регулаторните органи не са политици. Те трябва да бъдат отлични специалисти. И в административното управление има един закрепен в кодекс основен принцип – прозрачността. И за съжаление, досега не съм видял съществено обсъждане на качествата на членовете на регулаторни органи.

Да, на първо място е изключително важно какви университети са завършили кандидатите за регулаторните органи. Чудесно е

да са сред първите 10 или 20 в света

Но огледайте се. Във всички водещи фирми има завършили такива университети. Даже като погледна във водещите адвокатски фирми – във всяка има по трима-четирима човека, завършили “Харвард”, “Принстън”, “Оксфорд”, “Тъндърбърд”. Даже само в свързаните с мен фирми има над десетина човека, завършили или специализирали в подобни университети. А има и български фирми, където си ги подбират само такива.

В повечето образовани семейства този подход вече си е нормален път за много от децата и не е нещо необикновено. Доброто образование обаче е само едно добро начало. Изключително добри специалисти, като например в областта на правото, завършват и само Софийския университет или други водещи български университети. Нека имаме предвид, че преди години беше финансово трудно да учиш във водещи световни университети.

За да си член и особено ръководител на регулаторен орган, е много по-важно да се види какво си постигнал, след като си бил добър учащ се. Например - създал си проспериращи фирми с големи печалби по света или в България и съответно си реализирал и впечатляващ личен доход – както например сегашният министър на транспорта.

Или си станал водещ учен с впечатляващи монографии и публикации с практическо значение и си консултант на водещи корпорации. Ако си адвокат – какъв ти е

процентът на спечелени международни арбитражни дела

във водещи световни арбитражи и колко от спечелените дела са големи. Защото именно там само с правни знания се печелят такива дела.

По странно стечение на обстоятелствата държавата продължава да не се обръща към най-успешните адвокатски фирми и адвокати по такива дела, а и към други водещи специалисти в други сфери. Ами не е ли време това да се промени най-после?

Ето сега идва време да се формира например КЗК. Нека да се извадят за обсъждане изявени специалисти в областта на конкуренцията с многократно цитирани публикации в тази сфера. Нека се издигнат водещи юристи в областта на обществените поръчки или поне на административното право с голям практически опит и с многократно цитирани публикации.

Една често цитирана докторска дисертация ще е чудесна атестация.

Утвърденият специалист много по-трудно ще си плюе на фасона

и ще напише очевидно необосновано решение. А не примерно да се сложи в КЗК специалист от друг клон на правото, при положение че КЗК не се занимава с такава материя. Ако това стане – поне да не се декларира, че щели да се слагат добри специалисти. Ако това не стане - ще има ясен знак, че КЗК ще си остане отново политически орган и ще решава големите дела както досега – в зависимост дали се е обадил големият началник.

Не бива да има никакви политически назначения и никакви квоти в регулаторните органи. Хайде стига с тази борба за кокала и квоти с цел получаване на пропорционална на депутатите порция за всяка партия.

Както при всяка коалиция в България боричкането за ресурсни държавни постове е ожесточено. А апетитите към КЗК и другите регулатори са огромни и това даже не се крие от кумова срама. Дано се появи нещо ново под слънцето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Татяна Буруджиева КАДРИ: НОВА НЮЗ

Политолози: Управленската програма на кабинета "Василев" са наброски

Калоян Паргов

Калоян Паргов: Катастрофата на "Черни връх" е дълга сянка от стар грях

Мястото на катастрофата

Дали 20 г. затвор ще спрат такива шофьори да газят хора

Трейнспотинг*

Трейнспотинг*

Президентът Румен Радев връчва мандата на Асен Василев миналия петък.

Само чудо може да намери некорупционна подкрепа за кабинета Василев

Бойко Рашков поздравява полицаите на празника на МВР преди дни. А може ли това да е прощално помахване на вътрешния министър?

Асен Василев май смигна дяволито на Борисов: Рашков няма да е министър

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Кадър от БНТ от извеждането на Георги Семерджиев от жилището му

Такива като Семерджиев с мощен коктейл от дрога винаги ще ги има

След страшната катастрофа в София, която погуби две млади жени.
Снимка: Найден Тодоров

Убиецът с джипа и онези мъже, които тероризират нормалните хора в България

Растящите цени на газа създават притеснения на икономистите. СНИМКА: АРХИВ

Енергийният шок от газа в Европа остава (Графика)

Георги Семерджиев, който с бясна скорост минава на червено на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски"

Наказание за полицаи, съдии, прокурори, "замитали" престъпленията на този "патриот"

Делян Добрев

Делян Добрев: Опитват да си купят 11 депутати, а зад тях са гласовете на 3 области

След страшната катастрофа в София, която погуби две млади жени.
Снимка: Найден Тодоров

Две млади жени са мъртви, защото някой се мисли над закона

Последно от

Последно от

Най-важното