Разединените американски щати: Първото блокче от доминото падна

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11893120 Разединените американски щати: Първото блокче от доминото падна Разединените американски щати: Първото блокче от доминото падна www.24plovdiv.bg
Протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд снимка Ройтерс
Протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд снимка Ройтерс

26 щата са се обръщали към Върховния съд на САЩ с искането да бъде отменено конституционното право на аборт, което е в сила за цялата страна. Този закон, който е познат като "Роу срещу Уейд", носи името на правен прецедент, поставен през 1973 г., който узаконява правото на аборт. Съдиите тогава решават, че той ще бъде наложен във всички щати, пише "Дойче веле".

Сега съдиите от същия Върховен съд решиха, че ще отменят това конституционно право и всеки щат ще може да определя законите си за аборта. Около 20 щата вероятно ще забранят аборта - дори в случай на бременност, вследствие на изнасилване. Мисури е първият такъв щат.

Преди почти 50 години Върховният съд беше една различна институция, където политическите тенденции не бяха изобщо толкова решаващи, колкото са днес. Отговорността да се запазят Съединените щати беше по-важна тогава. Това бяха златните години на САЩ - държава, позната с модерните си и либерални реформи. Държава, която по цял свят беше пример за Запада. Сега всичко това се разпада. Исторически срив!

Първото блокче от доминото падна

За културната война в САЩ абортът е символ. Доналд Тръмп беше човекът, който бетонира консервативно мнозинство във Върховния съд, назначавайки съдии, които да политизират институцията още повече. С вчерашното си решение Върховният съд направи още по-осезаема разделителната линия в американското общество. Предстоят протести и от двата лагера. Жените, които искат да направят аборт, сега ще трябва да пътуват до щат, в който това ще остане позволено. Онези, които нямат средствата за това, ще се опитат сами да прекратят бременността си - както се е случвало векове наред. Някои от тях вероятно ще умрат, докато правят такъв опит.

Върховният съд сега може да продължи с други решения, които да разделят обществото. Еднополовите бракове са противоречиви за някои щати, а още едно консервативно решение от Върховния съд може да отнеме и това конституционно право на американците.

Всичко това води към разрив, чийто мащаб в момента трудно може да бъде оценен. И то в страна, която би трябвало да се държи заедно - с оглед на външнополитическото предизвикателство, поставено от руската война срещу Украйна.

Страна, чието общество е в състояние на пълен разпад, не може да предложи опора на Западния свят. 

Вече не става дума за Съединените американски щати, а за Разединените американски щати. И за една либерална нация в упадък. Свидетели сме на голяма победа на консерваторите и евангелистите, които отричат правото на жените да се решават сами за себе си. И на това, че Върховният съд все повече се превръща в институция, вземаща политически решения.

Може ли това решение да сложи край на апатията?

Настоящото решение обаче може да има и съвсем други последици, а именно гражданите на САЩ да са по-мотивирани от всякога да гласуват на междинните избори през ноември. Избирателната активност на тези избори обикновено е много ниска.

Това решение може да сложи край на политическата апатия на американците и да осигури изненадващ резултат на междинните избори. Може би това дори ще помогне на отслабващите демократи и на президента Джо Байдън - притеснение, което е изразил дори бившият президент Доналд Тръмп.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Посещението на Нанси Пелоси в Тайван е сериозна политическа провокация

Посещението на Нанси Пелоси в Тайван е сериозна политическа провокация

Високата инфлация си остава основен проблем за домакинствата в Европа.

Непочтената политическа игра с пенсиите - местим просто едни пари

Кран за природен газ

6 сцени от пиесата "Няма газ"

Танкер 
Снимка: Ройтерс

Две неща, които служебният кабинет може да направи за US газа

Избирател пуска разписката от машината за гласуване в изборната урна СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Алексей Пампоров: Българинът вече до последно обмисля за кого да гласува

Тодор Тагарев Кадър: Би Ти Ви

Тодор Тагарев: Русия готви референдум за анексиране на Херсонска област

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Кран за природен газ

Джакпотът за България от кризата - да преосмисли ролята на природния газ

Хирурзи в операционната на болница

Схема за източване на болници - поръчваш консумативи, плащаш със закъснение, делиш неустойки с доставчика

Графика: Реален ръст на БВП, 2021 и 2022 г.

Бизнесът да не инвестира, а да трупа ликвидни буфери

Слави Трифонов

ЗаконЪЪЪТ, г-н Трифонов, стърчи и над вас!

Данните са от изследване на "Фондация за хуманитарни и социални изследвания" СНИМКА: Pixabay

Страниците на медии са най-честите разпространители на руска пропаганда у нас

Костадин Костадинов: Искам да преоснова България, не да си начеша егото, че ще я управлявам

Костадин Костадинов: Искам да преоснова България, не да си начеша егото, че ще я управлявам

Последно от

Последно от

Най-важното