Колко е важна групата Г-7?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11895074 Колко е важна групата Г-7? Колко е важна групата Г-7? www.24plovdiv.bg
Джо Байдън пристига в Европа заради срещата Г-7
Снимка: Ройтерс
Джо Байдън пристига в Европа заради срещата Г-7 Снимка: Ройтерс

Срещата на Г-7 тази година се провежда в Германия. Кои са Г-7, колко важна е тази група и какви са темите, които ще обсъждат участниците в срещата, обяснява "Дойче веле" в свой анализ.

Кои са Г-7?

"Групата на седемте" включва Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ. Между 1998 и 2014 година Русия също беше член на групата, която тогава се наричаше Г-8. След анексията на Крим обаче Москва беше изключена.

Когато е създадена в средата на 70-те години на 20 век, Г-7 е групата на най-големите икономики в света. Днес те се описват като "икономически силните демокрации в света", както канцлерът Олаф Шолц ги нарече наскоро. Общност на ценностите, чиито членове са ангажирани със свободата и човешките права, демокрацията и върховенството на закона, както и с просперитета и устойчивото развитие.

Г-7 не е международна организация, а неформален форум. На него не могат да се вземат правно обвързващи решения. Вместо това се постига съгласие по общи позиции и инициативи в различни области на политиката. Резултатите се записват в общи декларации от световните лидери - т.нар. комюникета.

Какви са темите на тези срещи?

Докато в началото държавните и правителствените ръководители са обсъждали само финансови и икономически въпроси в тесен кръг, днес в дневния ред са включени почти всички важни за света въпроси. През последните години основните теми са глобалната икономика, външната политика и политиката на сигурност, развитието и миграцията, както и климатичните промени.

Съдържанието на срещите на върха се определя от домакина. Германия председателства Г-7 тази година. Срещата на върха ще се проведе в замъка Елмау в Южна Бавария под мотото "Прогрес за справедлив свят". Първоначално борбата с климатичните промени и ускоряването на глобалния енергиен преход трябваше да бъдат основните теми. Заради войната на Русия в Украйна обаче климатът остана до известна степен на заден план в дневния ред. Канцлерът Шолц е поканил украинския президент Володимир Зеленски също да се включи в срещата с видеовръзка.

Колко често се срещат Г-7?

Форумът, който започна като годишни срещи на Г-7 в малък състав, се е превърнал в постоянно сътрудничество на висше държавно и министерско равнище. Представителите на седемте непрекъснато координират националните позиции в периода преди срещите и гарантират, че възможно най-малко въпроси ще трябва да бъдат изяснявани по време на срещата на върха.

Европейската комисия има статут на наблюдател, а най-важните представители на ЕС също участват в срещите на върха на Г-7. От няколко години насам държави с бързо развиващи се икономики и развиващи се страни също са поканени като гости. През 2022 г. ще участват Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка.

Защо има критики срещу Г-7?

Населението на държавите от Г-7 представлява само около 10% от световното население, но генерира около 45% от световния брутен национален доход. Г-7 е клуб на особено богатите държави. Дори и да не могат да постигнат съгласие за подписване на обвързващи резолюции, техните съвместно формулирани позиции така или иначе имат много сериозна политическа тежест. Срещите на върха на Г-7 многократно проправят пътя за междудържавни инициативи и споразумения.

Критиката е, че интересите на държавите, участващи на форума, доминират и най-вече, че се обръща твърде малко внимание на глобалния Юг. Неправителствените организации редовно настояват Г-7 да се бори по-активно с причините за глада и да предоставя повече средства за тази цел. През 2015 г. Г-7 си постави за цел до 2030 г. 500 милиона души да спрат да гладуват.

Колко струва една такава среща?

Тазгодишната среща на Г-7 ще се проведе в замъка Елмау в Бавария. Когато Германия последно председателстваше Г-7 през 2015 г. срещата се проведе на същото място. Разходите само за сигурността се изчисляват на 180 милиона евро. Разноските се покриват от федералното правителство и местните власти в Бавария.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

"Газпром" 
Снимка: Архив

Огнян Минчев: "Газпром" разиграва трагикомедия - заедно със своите стипендианти в българската политика

Миодраг Сорич

Русия, Китай, Сърбия - нима започва нова варварска епоха?

Павел Койчев

Павел Койчев: Ще ми се някой да ни води, но липсва подобна личност – лутането е проблем за целия свят

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Кой ще спечели войната - Украйна или Русия? (Видео)

Арх. Бойко Кадинов

Арх. Бойко Кадинов: Българските панелки не са най-грозните - отидете в Лондон и Париж

Кран за природен газ

Защо енергийната криза има нужда от посредници

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Братоубийствената война в Украйна

Украйна се приближава към деокупация

И БНБ, и ЕК очакват силно увеличение на заплатите в България през 2022 година. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Инфлацията е с по-висок ръст от заплатите

Александър Лукашенко

Как Лукашенко продаде суверенитета на Беларус

Руснаците в Белград си организират редовни срещи. Снимка "Дойче веле"

Дали руснаците "окупират" Белград?

Снимка БСП

Къде е лявото в България?

Берлинската стена

Нуедобни думи: За Радев, некъпаните протестъри, Стената, Цар-бомба и "Курск"

Последно от

Последно от

Най-важното