Ще изнудва ли Русия света със затварянето на Баб ал-Хава

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11896551 Ще изнудва ли Русия света със затварянето на Баб ал-Хава Ще изнудва ли Русия света със затварянето на Баб ал-Хава www.24plovdiv.bg
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс

Милиони цивилни в Идлиб разчитат на хуманитарна помощ, която достига до тях през граничния пункт Баб ал-Хава. Сега Русия може да го използва като инструмент за извиване на ръце

Всеки месец между 600 и 800 камиона на международни организации се насочват от Турция към района на Идлиб, за да снабдяват хората там с храна, лекарства и други продукти. Всички те минават през граничния пункт Баб ал-Хава. "Ако Баб ал-Хава бъде затворен, това може да доведе до хуманитарна катастрофа. Хората в бежанските лагери в този регион са особено зависими от помощта", казва Худа Хайти, ръководител на център за жени в Идлиб, пише Дойче веле.

Според различни оценки в провинция Идлиб живеят около четири милиона души, като почти два милиона от тях са в бежански лагери. Мнозина вече са бягали няколко пъти в територията на Сирия и почти всички зависят от хуманитарна помощ. Само в бежанския лагер Атме около един милион души живеят в колиби и палатки. Там няма нито течаща вода, нито достатъчно електричество, нито добри хигиенни условия, в резултат от което лагерът редовно се превръща в огнище на различни заболявания.

Спасителният пояс Баб ал-Хава

Мнозина наричат Баб ал-Хава спасителен пояс, но той може да изчезне на 10 юли. Тогава Съветът за сигурност на ООН ще преговаря за удължаване на мандата, който осигурява хуманитарната помощ. През 2014 г. Съветът за сигурност на ООН реши да отвори четири гранични пункта в Северозападна Сирия, през които да се транспортират провизии. Целта е хората, които живеят в контролирания от близката до Ал Кайда групировка "Хаят Тахрир аш Шам" район, да бъдат снабдявани с най-основното.

Но мандатът трябва да се подновява периодично. Сирийският режим под ръководството на Башар Асад и неговият най-близък съюзник Русия се противопоставят, тъй като Асад иска да разшири влиянието си в малкото останали райони, контролирани от бунтовниците. Поради това Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност, затвори граничните пунктове един по един с изключение на Баб ал-Хава.

Всяка година трябва да се решава дали той да остане отворен. И всяка година Худа Хайти се притеснява от този ден през юли. "Болните хора се карат в Турция през Баб ал-Хава. Къде ще ги лекуват, ако го затворят? Тук няма химиотерапия", казва тя.

Русия може да използва ветото си в Съвета за сигурност, за да прилага спирането на доставките на хуманитарна помощ като оръжие, предупредават експерти. Докато Асад се опитва да задържи властта, Русия ходатайства за режим на транспортиране на хуманитарните помощи само през Дамаск. Затваряйки Баб ал-Хава, режимът ще може да изпраща провизии само на лоялните към Асад групи и да оказва допълнителен натиск над хората в Идлиб. А Русия може да бъде изкушена да използва Баб ал-Хава и за друго политическо изнудване.

Хората в Идлиб плащат цената за политическите игри

Експерти предполагат, че Русия ще използва вота на 10 юли, за да си поиска отстъпки по отношение на войната в Украйна. Ако не ги получи, е твърде вероятно Москва да попречи на изпращането на хуманитарна помощ към Идлиб.

До момента Кремъл не отговаря еднозначно на въпроса как ще гласува на 10 юли. "Не отричам, че става дума и за бежанци, но терористичните групировки също се възползват от това", каза заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски. "Хаят Тахрир аш Шам" контролира района и това ѝ позволява да събира и митнически такси. Експертите не отричат това, но в провинцията живеят милиони хора, повече от 95% от които са цивилни, "включително много, много деца".

Хуманитарното положение в Сирия е катастрофално след 11 години война и тежка икономическа криза. Тежко засегнат е и Идлиб, който някога бе определян за житницата на Сирия. Повечето земеделци са избягали, много посеви са унищожени от ракети. Глобалният недостиг на зърно усилва този проблем.

И все пак има известен напредък. Официално между "Хаят Тахрир аш Шам" и техните поддръжници от Анкара, от една страна, и президента Асад и Москва, от друга, е в сила примирие. Европейският съюз и САЩ осигуряват хуманитарна помощ, но в страната тонът определят основно Русия, Иран и Турция.

И действията на Турция будят тревога

От спирането на граничния пункт Баб ал-Хава могат да спечелят не само Асад и Русия, но и Турция. През него преминават не само доставки на помощи от ООН. Той е и пункт за претоварване на стоки за турски неправителствени организации, които действат независимо от ООН. Ако мандатът на ООН бъде прекратен, Турция ще може да решава какъв обем помощ да бъде разрешен и кои организации да доставят в граничната зона. Ако Турция разреши такива доставки на помощ, това вероятно ще е с цел да се предотврати бягството на още повече хора от Сирия към Турция.

Жителите на Идлиб са обезпокоени от действията на Турция в североизточната част на страната. От седмици Турция обстрелва села там. Ердоган заявява, че иска да прогони кюрдите от сирийския граничен район с Турция. Критиците обаче са убедени, че основната цел на турския президент е да си осигури достатъчно сирийска територия, за да изпрати там бежанци - дори ако те идват от некюрдски райони на Сирия.

Не е известно дали вече има преговори или споразумения между Русия и Турция относно граничния пункт Баб ал-Хава. "Това, което знам, е, че ние, хората в Идлиб, винаги ставаме играчка на политически интереси - особено когато Русия иска да постигне нещо в политически план", казва правозащитничката Худа Хайти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

"Газпром" 
Снимка: Архив

Огнян Минчев: "Газпром" разиграва трагикомедия - заедно със своите стипендианти в българската политика

Миодраг Сорич

Русия, Китай, Сърбия - нима започва нова варварска епоха?

Павел Койчев

Павел Койчев: Ще ми се някой да ни води, но липсва подобна личност – лутането е проблем за целия свят

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Анкета: Кой ще спечели войната - Украйна или Русия? (Видео)

Арх. Бойко Кадинов

Арх. Бойко Кадинов: Българските панелки не са най-грозните - отидете в Лондон и Париж

Кран за природен газ

Защо енергийната криза има нужда от посредници

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Братоубийствената война в Украйна

Украйна се приближава към деокупация

И БНБ, и ЕК очакват силно увеличение на заплатите в България през 2022 година. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Инфлацията е с по-висок ръст от заплатите

Александър Лукашенко

Как Лукашенко продаде суверенитета на Беларус

Руснаците в Белград си организират редовни срещи. Снимка "Дойче веле"

Дали руснаците "окупират" Белград?

Снимка БСП

Къде е лявото в България?

Берлинската стена

Нуедобни думи: За Радев, некъпаните протестъри, Стената, Цар-бомба и "Курск"

Последно от

Последно от

Най-важното