Нинова и Радев се карат кой да кара влака, а не в каква посока да се движи

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11902742 Нинова и Радев се карат кой да кара влака, а не в каква посока да се движи Нинова и Радев се карат кой да кара влака, а не в каква посока да се движи www.24plovdiv.bg
Президентът Румен Радев СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Президентът Румен Радев СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Широкият консенсус, формиран в Парламента около приемането на т.нар. френско предложение, можеше да послужи като отправна точка за формирането на кабинет, така че инициативата на политическия процес да остане в Законодателния орган, а не отново да отива в президентството, където няма да има checks and balances. Да, този кабинет би бил с къс хоризонт, с тесни, но общи приоритети, свързани с геополитическата ориентация на страната.

Малката вероятност за такова развитие на обстоятелствата показва липсата на политическа култура и държавно мислене във всички формации, заподозряни като субекти на такъв кабинет: ГЕРБ, ПП и ДБ. Пред лицето на нов служебен кабинет на Румен Радев, нито една от тези партии не е на нивото на рисковата ситуация.

Не може участието на ГЕРБ в коалиционен правителствен формат да травматизира ПП повече, отколкото едноличното създаване на нов служебен кабинет от Румен Радев. Отиването на Борисов на "слънчев остров", каквото желание изяви Кирил Петков, би обрекло ПП и ДБ на сенчестата и тясната прегръдка на БСП (със слаб ИТН Нинова ще става все по-значима за тях). От ПП и ДБ трябва чудесно да си дават сметка, че текущите разногласия между столетницата и президентството имат чисто кадрово изражение, но не и стратегическо: Корнелия Нинова и Румен Радев се карат кой да кара влака, а не в каква посока да се движи композицията.

Изумление буди и това, че ГЕРБ не могат да се възползват от разлома между ПП и Румен Радев. Такива биха били очакванията към една опитна партия. Вместо това ние виждаме друго. Един път, как декларативният евроатлантизъм на партията си остава само опозиционна поза, доколкото от формацията искат нови избори, които ще доведат до служебен кабинет на Радев, по-силно Възраждане и Стефан Янев в новия Парламент. Втори път, как ГЕРБ бъркат тактическия конкурент ПП с стратегическия им опонент Румен Радев.

Нищо, дори и Конституцията не прави Румен Радев толкова значим, колкото липсата на класа и мъдрост в партиите, които се етикират като про-европейски.

ГЕРБ и ПП в крайна сметка са идентични в нещо: и двете партии са извънредно заети в момента да защитават партийните си лидери. И пак на нас, избирателите, които искаме силна България в обединена Европа, ще оставят да защитим държавата ни.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лични

Салман Рушди
СНИМКА: РОЙТЕРС

Захари Карабашлиев за нападението над Салман Рушди: Докога ще толерираме агресията над ценностите ни?

Георги Господинов със Салман Рушди. Снимка Фейсбук/Георги Господинов

Георги Господинов за Салман Рушди: С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник

Вратарят и капитан на "Левски" Николай Михайлов върви и се кръсти преди дузпите. В случая и това не помогна. СНИМКИ: LAP.BG И ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

След 9 месеца приказка "Левски" роди кошмар. И един въпрос: Quo vadis?

Служебният кабинет на Гълъб Донев

Калоян Методиев: Президентът е символ на политическа наглост

48-ият парламент вероятно ще повтори като състав 47-ия, твърдят социолози. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Коалиция ПП+ДБ - проблемът е в човешкия фактор, моноспектакъл при Янев

Матеуш Моравецки СНИМКА: Ройтерс

"ЕС е де факто олигархия": полският премиер настоява за дълбока реформа на Общността

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лични

СНИМКА: pixabay

Тео Ушев: И тази година ще бъде нулева за киното ни

СНИМКА: pixabay

Огнян Минчев: Човек не бива да се обръща след всяко куче, което го лае

Устието на река Велека

Чашки, найлончета, пояси, кенчета по плажовете - хора, айде, озаптете се!

Илюстрация показва новия комплекс за производство на батерии за коли на “Форд”, който ще бъде построен в Кентъки и ще започне работа през 2025 г.

Нови мини ли? Май ще унищожим природата, уж за да я спасим

Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс

Защо се шири неприязън към либерализма

"Газпром" 
Снимка: Архив

Цените на руските газови доставки са увеличени с 1600% за 2 г.

Последно от

Последно от

Най-важното