Вместо да пазим сценария „Синьо лято“, ние го подлагаме на изпитания с омикрон

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11903951 Вместо да пазим сценария „Синьо лято“, ние го подлагаме на изпитания с омикрон Вместо да пазим сценария „Синьо лято“, ние го подлагаме на изпитания с омикрон www.24plovdiv.bg
В Европа бушува модифицираният омикрон. СНИМКА: РОЙТЕРС
В Европа бушува модифицираният омикрон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Кратка информация за пандемията и войната за 27 юни 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е около 46.12 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни след 15 юли, но при едно условие – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се очаква да се засили.

Да припомним. Какъв ни е късметът?

1. За разлика от западна Европа тук угасихме дифузното разпространение преди да махнем мерките.

2. Вече три месеца ефектът от това мъдро действие още се усеща. Вирусът не може да запали дифузното разпространение и заболеваемостта все още е ниска.

3. Поради това ниско ниво, ще има вълна, но тя не се очаква да е много висока.

4. Насилваме ли си обаче късмета? Отговорът е - ДА. Вместо да пазим „Синьо лято“ и да си караме кефа, ние го подлагаме на изпитания. Очаквах ли това – ДА. Затова ви писах, че „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до 15 юли, а след това още 30 дни – АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТ ЧУЖБИНА. ВНАСЯ НИ СЕ ДОСТА ОТ ЧУЖБИНА.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там омикронът е изтърван – има към 10 000 случая вчера. И в Европа модифицираният омикрон си бушува. В Германия, Франция, Италия, Австрия. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може да дестабилизирате сценария.

Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

А сабилен ли е сценарият „Синьо лято“?

Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 44. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

14-дневната заболеваемост днес e 46.12 на 100 000. Дестабилизация на „Синьо лято“ - при 150 на 100 000. Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица, че и по-нататък.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 90 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.99.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.09

София-град - 0.13

Пловдив - 0.08

Бургас - 0.09

Варна - 0.10

По южните граници

Благоевград - 0.05

Кърджали - 0.06

Смолян - 0.12

Хасково - 0.06

Ямбол – 0.08

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 11 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни.

Ей така, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа.

Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 90 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е 11 пъти под критичната стойност. Има повишен индекса в големите градове и в една област по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна - 10 пъти под критичната стойност, Бургас - 11 пъти под критичната стойност.

Стойността за Добрич е 0.12. Тук – 8 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви - юни ще е спокоен месец. Така и става.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

У нас по южните граници обстановката все още е спокойна. Граничните области кротуват. И Индекса в Смолян е най-висок, но и там той е все още 8 пъти под критичната стойност.

За сведение - индексите в още няколко области

Шумен - 0.04

Търговище - 0.06

В. Търново - 0.08

Видин - 0.07

Враца - 0.10

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката в страната е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до края на месеца, че и в началоно на юли, че и по-нататък.

Да ви пиша тук. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото

6. Заключение от проверката - и днес, 90 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юни месец върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи и в началото на юли.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на риска. Е, не е зелена вече. Появиха се първите области, където рискът е малко по-висок. Но като цяло зеленото силно преобладава. Обстановката е спокойна. Но жълтото се очаква полека да расте.

С ДВЕ ДУМИ

1. ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

2. Битката за Словянск - Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка. Ще се чуе, когато се изпълнят следните неща:

1. Приключи битката за Северодонецк – Лисичанск. Това е в заключителна фаза. Северодонецк падна в руски ръце. Лисичанск още не е, но това е въпрос на време.

2. Руснаците прехвърлят достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. За това трябва време и налична техника, доста от каято е ангажирана при Северодонецк и Лисичанск.

3. Украинската групировка в Бахмут и Соледар бъде поставена в тежко положение. Тук много не се чува какво става, но руската армия напредва полека към Бахмут. Тук ще има тежки сръжения, защото падне ли Бахмут, едно, че украинската групировка в Словянск-Краматорск ще остане без защита от юг, но и ще се раздвижи положението в района на Донецк, където украинската групировка в Авдеевка ще попадне в неприятна ситуация.

4. Руснаците успеят да превземат Краснополие и това им позволи да ускорят струпването та техника за атака на Словянск и Краматорск. Атакуват го и на този участък на фронта настъплението продължава. Превзето е Сидорово, с което първата отбранителна украинска линия при Словянск е подложена на сериозен натиск за пробив.

Но двете украински отбранителни линии засега държат.

Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии - линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок.

Тази линия започва да се огъва. Проблемът за украинците е, че руснаците настъпват откъм страната на Северски Донецк, където е Словянск. Тоест реката вече не е техническа пречка за тях. Очаква се падането на тази отбранителна линия. През Сидорово руската армия може да излезе зад линията, след което е въпрос на време линията да падне.

Втората линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка, още не е атакувана.

С нейната атака започва решителното сражение в Донбас – сражението за Словянск и Краматорск. Все пиша, че Словянск и Краматорск са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани, трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат атакувани и от юг.

Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут. Което и ще стане. Северодонецк падна. След падането на Лисичанск следващите цели на настъпващата руска армия там са Северск и Бахмут. Голямата цел – обкръжение на Славянск-Краматорската агломерация от юг.

Тук очакванията са за подане на Лисичанск и начало на боевете за Северск.

Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там.

Лисичанск

Тук е горещата точка.

Лисичанск е в тежко положение.

1.Както очаквах, руснаците го приклещиха от север и от юг, всички пътища са под техен огневи контрол.

2.Загубите на украинските части там са очаква да са жестоки като убити и пленени.

3. Отбранителната линия рухва.

4. Следва да видим, колко ще издържат отбранителните съоръжения при Северск и Бахмут. 5. Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли. Може да отиде и август. Двеге страни струпват големи сили там.

Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Украинските контраофанзиви

Митът, че в западна Украина се подготвя нова армия със западно оръжие, която ще разбие руснаците, го обсъдихме вече. От логистична гледна точка това може да се случи през следващата година при достатъчно доставки на западно оръжие. Такива още няма.

Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Те вече не се и крият. Загубата на половин до една батальонна тактическа група на ден не може да продължава вечно. Пиша пак.

Независимо от това, дали са прав или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма.

Контраофанзива в Северодонецк – пълно фиаско. Руснаците превзеха Северодонецк.

Следва контраофанзива в Лисичанск. И той се очаква да падне. Руснаците превзеха Волчеяровка и усилиха огневия контрол по пътя за отстъпление Лисичанск – Северск.

Очакванията са за големи украински загуби при опита за отстъпление от Лисичанск.

След падането на Лисичанск следват Верхнекаменка, Северск и Кривая Лука, с което руската армия ще излезе на подстъпите на агломерацията Словянск – Краматорск от източната страна. Решителното сражение за Донбас наближава.

Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но

украинците пак говорят за контраофанзива. Струпват жива сила.

Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника и парират опитите да се създадат условия за контраофанзива. Пиша, каквото съм писал идосега.

Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.

Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Контраофанзива около Херсон

Тук украинската отбрана е грамотно организирана и може да опитат контраофанзиви. Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Приказки много – резултати – нула. Нищичко. Стреля се с Точка-У по Херсон. Руската артилерия разбива опитите за формиране на настъпателни колони на украинската армия. Опитват се украинците да организират контраатака, следва да им се отчете.

Какъв е украинският късмет на това направление - руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса. Докато не свърши битката за Донбас. Тогава северният фланг на украинската отбрана ще бъде поставен в тежка положение. Кривой рог и Днепропетровск

ще трябва да се укрепват силно. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинскта хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.

3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.

У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР

(ден дванадесети)

... Собствените възгледи се разглеждат без съмнение като рационални и се защитават като такива, докато позицията на тези, които имат противоположни възгледи, се разглежда като очевидно безпричинна ...

Та, казва ни големият майстор – това е механизмът, по който проукраинската пропаганда у нас пропада. Има голямо мнозинство с проруски възгледи и малциkство с проукраински такива, което се опитва с помощта на проукраинска пропаганда да спечели идеологическата война на българска територия. Не му се получава, защото не успява да промени възгледите на мнозинството. Опитва се с изсипване на проукраинска пропаганда върху главите на мнозинството. Мнозинството просто я отхвърля, защото смята собствените си възгледи за рационални, а тези на малцивството – за очевидно безпричинни. Същото си мисли и малцинството, което продължава да сипе пропагандата върху главите на мнозинството. Резултат – нула. Аматьорщина – отдавна съм го написал, пиша го пак.

Както казва Бисмарк

... Глупаците се учат от опит. Предпочитам да се уча от опита на другите....

Прав е, но не е помислил, че по нашите ширини има доста, дето и от собствения си опит не се учат. Защото ако глупак е този, който не се учи от чуждия опит, какво ли е този, който не се учи и от собствения си опит.

.

Стилът на коментарите ми за българската политика ви харесва. Добре, ще продължа. Пак да кажа - няма да коментирам личности, ще коментирам политически похвати и действия. Основа на това ще са коментарите на МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ.

И така, МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден трети)

...Изправете се срещу реалността, такава, каквато е, а не каквата е била или каквато ви се иска да бъде....

Слезте на земята, ни казват умните хора. Гледайте реално на нещата. Тук е проблемът на юрдек-генералите и рецензент-фелдмаршалите от Ганковото кафене. Набълбукали са се до козирката с проукраински сантимент и реват, та цепят планините срещу всеки, който гледа реално на нещата. Писал съм, пиша пак. Математиката е безмилостно реалистична – никаква надъханост няма да ви помогне докато не изравните артилерийски възможности с тези на противника. Дотогава, по-малката по численост руска групировка в Украина ще се справя с украинската армия, а юрдеците и рецензентите ще реват срещу мен. Като изравнят украинците артилерийските възможности, ще почнат да има и те съществени успехи. Това е реализмът. Артилерийският снаряд не гледа колко си надъхан и дали твоето дело е право дело. Той те разкъсва. Това е положението.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Войната на Путин: Защо би трябвало да се вслушаме в Ердоган

Бившият украински президент Петро Порошенко

Порошенко: Путин е луд маниак

Пенсионерите често са обект на измама.
СНИМКА: АРХИВ

Съвети към пенсионерите: Как да разберем, че ни мамят с цените

СНИМКА: Pixabay

За руската пропаганда и как Фейсбук се провали в България

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Джорджа Мелони

Гледай задлъжняла Италия, мисли как да запазим лева и борда

Кадър от протести в Русия СНИМКА: Ройтерс

Руснак: В огромна степен нашата армия е една небоеспособна измама

Джорджа Мелони

За дясната Мелони, който спечели вота в Италия

Един човек загина, а девет са ранени при тежка катастрофа с три автомобила близо до Панчарево. Инцидентът стана на пътя между София и Самоков. СНИМКА: Дияна Русинова

Убийците на пътя са ненаказани нарушители

Ще се разберат ли партиите за правителство след изборите на 2 октомври СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Страстната политическа седмица

Георги Шопов: София е най-слабо застроената столица

Георги Шопов: София е най-слабо застроената столица

Последно от

Последно от

Най-важното