Щедри подаръци от Турция: безплатни дронове "Байрактар" за Украйна

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11922986 Щедри подаръци от Турция: безплатни дронове "Байрактар" за Украйна Щедри подаръци от Турция: безплатни дронове "Байрактар" за Украйна www.24plovdiv.bg
Турските безпилотни самолети "Байрактар" СНИМКА: АРХИВ
Турските безпилотни самолети "Байрактар" СНИМКА: АРХИВ

Турската компания "Байкар" подари три дрона "Байрактар" на украинската армия. Това не е първият подобен подарък. Твърди се, че това няма как да стане без съгласието на президента Ердоган. Какво се знае за "Байкар"?

Турската компания, производител на безпилотни летателни апарати "Байкар" реши да изпрати безвъзмездно на Украйна още три от дроновете "Байрактар". Парите за тяхното закупуване бяха събрани от публична кампания за дарения в подкрепа на украинската армия, но от "Байкар" отказаха да приемат събраната сума. От компанията настояха набраните средства в рамките на кампанията да бъдат предоставени на украинската армия, предава "Дойче веле".

Не за първи път "Байкар" подарява дронове на нападнатата от Русия страна. В началото на юни в Литва също бяха събрани дарения за Украйна - за закупуването на един дрон "Байрактар". Но и тогава от "Байкар" отказаха да вземат парите на литовците и доставиха дрона безплатно. Турската компания не съобщава каква е цената на един дрон. Знае се обаче, че в Литва бяха събрани 5,9 милиона евро.

БлагодарностотУкрайна, оплакванияотРусия

Безпилотните дронове са от първостепенна важност за украинската отбрана. Според данни, събрани от отворени източници в блога Oryx, цитиран от американския "Форбс", дроновете "Байрактар", използвани от украинската армия, са унищожили 6 бронирани бойни машини, 5 артилерийски установки, 1 многоцелева ракетна установка, 2 зенитни оръдия, 10 хеликоптера, 6 военни кораба, 3 командни пункта, 1 комуникационна станция, 2 логистични влака и множество камиони за снабдяване. Твърди се, че в началото на войната украинските военни са разполагали с 30 такива безпилотни летателни апарата и че в сражения са загубили само 8 от тях.

Руското правителство не закъсня с оплакването си към Анкара за безвъзмездната помощ, която "Байкар" оказва на украинската армия. Турските власти обаче твърдят, че това е изцяло частна сделка, в която те не могат да се намесват. Въпреки че Турция не е обявявала никаква военна помощ за Украйна, частната подкрепа, оказвана от "Байкар" едва ли идва без знанието и одобрението на Ердоган, пише европейското издание "Euractiv". Единият от двамата директори на компанията е Селчук Байрактар - съпруг на една от дъщерите на турския президент.

Как "Байкар" стававодеща компания напазара

Семейната компания, основана през 1986 година като доставчик на автомобили, се е превърнала в най-големия доставчик на военна техника в Турция за 2021 година. Фокусът на двамата братя Байрактар, които са основатели на компанията, се измества през 2005 година върху оръжейните технологии. Годишно се произвеждат до 200 безпилотни дрона.

Безпилотните летателни апарати на "Байкар" добиват особена популярност преди две години: когато Азербайджан ги използва успешно във войната с Армения, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). И така дроновете, които преди това са били използвани основно в турските военни операции срещу кюрдите, започват да се търсят по цял свят, като от компанията информират, че са доставяли безплиотните си летателни апарати в 21 държави по света, сред които и Полша. "Целият свят е наш клиент", казва Селчук Байрактар.

Плановете на братята Байрактар включват и създаване на таксиметрови дронове. "За целта трябва да разработим по-качествена автономна технология, състояща се от изкуствен интелект. Това ще доведе до революция в начина, по който хората могат да се придвижват в градовете", коментира пред ФАЦ Селчук Байрактар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Георги Господинов за Салман Рушди: С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник

Георги Господинов за Салман Рушди: С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник

Надежда Нейнски: За мен луксът е, че вече мога да не бързам и да казвам “не”. Знам си цената

Надежда Нейнски: За мен луксът е, че вече мога да не бързам и да казвам “не”. Знам си цената

Вратарят и капитан на "Левски" Николай Михайлов върви и се кръсти преди дузпите. В случая и това не помогна. СНИМКИ: LAP.BG И ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

След 9 месеца приказка "Левски" роди кошмар. И един въпрос: Quo vadis?

Здравните власти предвиждат тестовете за КОВИД-19 отново да станат безплатни с направление от личния лекар.

Решете го веднъж: има ли COVID, тестовете да са безплатни

Служебният кабинет на Гълъб Донев

Калоян Методиев: Президентът е символ на политическа наглост

Видеозавещание: Хаштагът сваля правителства

Видеозавещание: Хаштагът сваля правителства

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Скокът на цените изяде ръста на заплатите, вижте къде обедняването е най-голямо (графики)

Скокът на цените изяде ръста на заплатите, вижте къде обедняването е най-голямо (графики)

48-ият парламент вероятно ще повтори като състав 47-ия, твърдят социолози. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Коалиция ПП+ДБ - проблемът е в човешкия фактор, моноспектакъл при Янев

Красимира Хендри
Снимка: Личен профил във фейсбук

Не си мислете, че само в България говорят за тежка зима

Фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

Фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

Даниел Панов

Даниел Панов: 50 на сто от 418 млн. лв. могат да бъдат усвоени до края на годината

Никола Стоянов: Таван на цени е антипазарен механизъм, може да се налага само като крайна мярка

Никола Стоянов: Таван на цени е антипазарен механизъм, може да се налага само като крайна мярка

Последно от

Последно от

Най-важното