Делян Добрев: Опитват да си купят 11 депутати, а зад тях са гласовете на 3 области

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11965073 Делян Добрев: Опитват да си купят 11 депутати, а зад тях са гласовете на 3 области Делян Добрев: Опитват да си купят 11 депутати, а зад тях са гласовете на 3 области www.24plovdiv.bg
Делян Добрев
Делян Добрев СНИМКА: Велислав Николов

Всеки месец се молим за газ на различни доставчици. След като нямаме сигурност по този въпрос, няма как да знаем на каква цена ще бъде газът, който ще получим

Дали не продължават и сега да купуват руски газ, но на висока цена заради посредниците?

Готов съм да се обзаложа, че от следващия месец инфлацията ще намалява

Пазарът на депутати е най-актуалната тема в Народното събрание през последния почти месец и върви добре

- Г-н Добрев, ГЕРБ отправиха доста критики към правителството спрямо доставките за газ, предстои изслушване на премиера в оставка Кирил Петков, какви са опасенията ви?

- Опасенията ни идват от това, че нямаме сигурност в доставките. Нямаме договорени количества до края на годината, нямаме яснота по отношение на цената... Ето, вижте коя дата сме, а бизнесът все още не знае колко му струва газът от 1 юли, т.е. близо седмица бизнесът работи, без да знае каква е себестойността на продукцията му заради газа. И това не се случва за първи път - всеки месец е така, вече достатъчно дълго време. Точно тази непредвидимост влияе на цените и увеличава инфлацията!

- На какво се дължи това - на липсата на дългосрочни договори след прекъсването на доставките от Русия или на нещо друго?

- Първо - на липсата на гарантирани количества. Струва ми се, че всеки месец се молим за газ на най-различни доставчици. След като нямаме сигурност по този въпрос, няма как да знаем на каква цена ще бъде газът, който ще получим. От друга страна, цените на спотовите пазари, от които ние зависим, непрекъснато се покачват. В момента цената на газа на спотовите пазари е 160 евро на мегаватчас.

Не критикуваме правителството само заради тази липса на яснота. Напомням - те обещаваха, че към 1 юли ще е готов интерконекторът. Всъщност, ако се върнем по-назад, те обещаваха, че ще работи още от 1 януари тази година, после стана първи юли... Интерконекторът не е готов. Сега го отложиха за септември - октомври. Освен това обявиха, че вземаме целия азерски газ от 1 юли. Това, което премълчават, е, че го вземаме на 3 пъти по-висока цена. Нашият договор с азерите е на около 30 долара, а доколкото знаем, в момента го купуваме на около 100 евро. Всичко това е породено от грешни решения. Имаме категоричен провал в сферата на енергетиката, и то от този кабинет, а не от някой преден - тези провали са от последната половин година.

- Но настоящите управляващи ви контрират, че ГЕРБ не са завършили прословутата диверсификация в енергетиката...

- Диверсификацията е приключила по времето на ГЕРБ! Ако не беше и руснаците ни врътнат кранчето, както се случи, щяхме да останем без газ. Сега получаваме газ отнякъде - това означава, че диверсификацията е приключена. Има я техническата възможност да получим този газ, било то LNG или нещо друго.

В началото те пак купуваха руски газ, но през гръцкия договор. Не знаем дали не продължават и сега да купуват руски газ, но на висока цена заради посредниците. Само за месец май разликата в сметките беше в размер на 100 млн. лв. Не можем да оценим каква е тази за юни, защото няма прозрачност по отношение на цените, на които управляващите купуват. Предполагаме, че купуват на много по-високи цени от тези, които бяха в руския договор, защото “Булгаргаз” буквално е пред фалит - вече има 300 млн. задължения към банки, отделно още 60 млн. към НАП и към “Булгартрансгаз”... Това е дружество, което в края на миналата година бе в най-добро състояние от цялата енергетика. Само за 4-5 месеца, след като смениха ръководството му, успяха да го доведат близо до фалит. Те не признават пред регулатора реалните цени, на които купуват, и той определя по-ниска от реалната цена на газа. Тази загуба се трупа в "Буларгаз".

- Събитията от последните дни и рязкото влошаване на отношенията с Русия крият ли допълнителни рискове пред енергийния сектор у нас, за АЕЦ “Козлодуй”, например?

- По отношение на доставките на ядрено гориво ние сме запасени за поне година напред. По отношение на петрола имаме алтернативи - можем да вземем от сорта “Брент”. Макар че “Лукойл Нефтохим” твърди, че не може да го преработва, имаме исторически данни, че през 1991-1992 г. тази рафинерия е работила с неруски нефт, т.е. има алтернатива.

По отношение на газа... Управляващите твърдят, че руснаците едностранно са ни спрели газа. Аз не мога да твърдя дали е така, или не. Но възниква въпросът как го спряха само на България, а цяла Европа успя да си плаща по руската схема. Ние казахме, че не можем да плащаме в рубли, защото това ще наруши санкциите и европейските правила. Германия, Австрия и всички други държави, които купуват от Русия, с малки изключения, се съобразиха с руските правила и си плащат по искания от тях метод. Няма какво повече да загубим - ние не получаваме руски газ, освен онзи, който купуваме през гърците.

- Като стана въпрос за купуване, напоследък все по-често се говори за купуване на депутати. Има ли такова нещо и какво означава това за демокрацията у нас?

- Пазарът на депутати е най-актуалната тема в Народното събрание през последния почти месец и върви добре. Явно има сделки за покупко-продажба, защото непрекъснато виждаме народни представители, които се отделят от групите си, стават независими и започват да изразяват по-различно мнение. Според мен това е върхът на корупцията. Защото не купуват 1-2 депутати, а търсят достатъчно за управляващо мнозинство. Тези депутати могат да изменят Наказателния кодекс по начин, какъвто им се харесва, могат да напишат дори, че покупката на депутати е безпроблемна.

Мащабите, в които това се случва, също са потресаващи. На тях им трябват 11 депутати. Общо зад тях са всички гласоподаватели примерно на областите Сливен, Смолян и Ямбол, взети заедно. Излиза, че се купуват гласовете на 3 области, не на един човек, една секция или едно село. Уж покупката на гласове е забранена от закона и е наказуема, а в същото време виждаме как управляващите звънят по телефони и си купуват депутати, било то с пари, биткойни, или постове. Това само по себе си е върхът на корупцията.

- Подобно купено мнозинство може ли да бъде стабилно, видяхме, че ГЕРБ и ДПС успяха да провалят кворума на няколко парламентарни заседания и комисии. Може ли това да продължи и в бъдеще?

- Отговорност на управляващото мнозинство е да съставя кворум. През 12-те години на управлението ни е имало заседания, на които са ни проваляли кворума - когато депутатите ни се успят. Така че, ако тези 121 депутати, или колкото съберат, са дисциплинирани и идват на работа всяка сутрин, ще има парламент и той ще заседава. Дали ще заседаваме, или не, пак казвам, е отговорност на управляващата коалиция или мнозинство.

- Появиха се обвинения за новосформирани коалиции, ГЕРБ бяха пришивани в такава с ДПС заради вота, сега пък с БСП заради желанието да се върнат хартиените бюлетини. Готвите ли нов формат на управление, макар и със старт като опозиция?

- Могат да ни пришиват към когото си искат, но ние не сме били в коалиция нито с ДПС, нито с БСП. Нашите коалиции винаги са били пределно ясни - в едно от управленията си бяхме в такава с “Реформаторския блок”, след това с патриотите. Коалициите ни са били явни и сме имали категорично парламентарно мнозинство. Никога не сме си и помисляли да купуваме депутати, както, изглежда, се прави сега.

Освен това е пределно ясно, че ГЕРБ искат и чакат избори. Никакви други конфигурации в този парламент не ни вълнуват. ПП, БСП и ДБ се провалиха с овладяването на инфлацията, на горивата, на цените на хранителните продукти... Ако отворите брошура на голяма верига магазини и я сравните с брошура на същата верига в Холандия, Румъния или Великобритания, ще видите, че българските цени са най-високи. Това нормално ли ви се струва - най-ниските доходи, а най-високите цени? Защо са такива цените - защото управляващите в България изпуснаха инфлацията. Зародишът ѝ бе във високите цени на енергийните продукти, те не ги компенсираха в достатъчна степен и резултатът е налице.

- ПП подчертават, че приемат предложения от опозицията, бяха приети и доста законопроекти на ГЕРБ... Не са ли всички депутати съучастници в липсата на мерки срещу инфлацията?

- Миналата седмица за пръв път от май месец миналата година приеха наше предложение. При гласуването на бюджета успяхме да наложим компенсации за бизнеса - сложихме таван на цената на електроенергията от 250 лв. Това е своеобразна ръчна спирачка за инфлацията, защото гарантира, че цените няма да продължат да се покачват. Дори съм готов да се обзаложа, че още от следващия месец инфлацията в България ще започне да намалява. Ако сега е 17-18%, тези стойности ще започнат да спадат. И тази намаляваща инфлация няма да е благодарение на управляващите, а въпреки тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Гореща схватка между футболни фенове

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как се оцелява на територията на “ръгащите се”

Какво е енергийна диверсификация -  нарисува я Анри Кулев

Какво е енергийна диверсификация - нарисува я Анри Кулев

Д-р Диян Ганев: Бройките за специализация у нас са много малко, 30 души се борят за две по една специалност

Д-р Диян Ганев: Бройките за специализация у нас са много малко, 30 души се борят за две по една специалност

Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от ПП разговарят в парламента.

СНИМКА: "24 часа"

Защо ПП няма да се коалира с ДБ

Голяма част от медиците не са доволни от парите, които получават, и това ги демотивира.

Не искаме ли да има лекари в България?

Нашенци пълнят торби с турски стоки на шопинг туризъм

За българите, вещоманията и домашния минимализъм

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Тошко Йорданов и Любомир Каримански регистрираха ИТН в ЦИК.
Кадър: Фейсбук/Има Такъв Народ

Пак заявки "няма да се коалирам". Ами сега?

Асен Василев СНИМКА: Архив

Асен Василев: Поискахме гаранция, че ако платим в рубли, ще ни бъде доставен газ, не ни дадоха такава

Българските деца най-безчувствени към тормоза над връстник?

Българските деца най-безчувствени към тормоза над връстник?

Заседание на служебния кабинет на Гълъб Донев

Изчегъртай чиновника е любимата игра на политиците

Доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Трябва да е ясно колко депутати избират българите в чужбина и да се изчистят списъците

"Газпром" 
Снимка: Архив

Огнян Минчев: "Газпром" разиграва трагикомедия - заедно със своите стипендианти в българската политика

Последно от

Последно от

Най-важното