Защо се шири неприязън към либерализма

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12251696 Защо се шири неприязън към либерализма Защо се шири неприязън към либерализма www.24plovdiv.bg
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс

Отдавна се шири неприязън към либерализма, либералите и либералното. Предимно от хора, уж образовани, уж четящи и знаещи, които хал хабер си нямат какво означават тези думи. Някои от тях проверяват все пак в Уикипедия, за да звучат по-образовано и аргументирано. Всъщност цялата работа няма нищо общо с критика на либерализма, а е плод на защита на деспотизма, бандитизма и най-обикновената кражба.

Либерализмът е толкова широко феномен и различните му граматически форми имат толкова много значения и употреби, че да го отричаш е все едно да отричаш пътя, къщата, улицата, стола или масата. Не че не може, но или трябва да влезеш в непосилно спекулативни философски разсъждения или да се превърнеш в обикновен глупак с промит от евтините медии мозък. С отричането на либералното случаят е по-скоро второто.

Либерално означава най-общо свободно. Свобода на хората, свобода на индивида. Каква е тази свобода, как се изразява и докъде стига е безкраен океан от интерпретации. Критиките спрямо либералното обаче не идват от образовани интерпретации, а от отричане на свободата и човешките права под каквато и да било форма. Те идват от гангстерски образувания, които искат да изземат свободите, правата и най-вече физическите блага на другите. Просто казано - да ги окрадат.

Тези гангстерски образувания може да са по-откровени в намеренията си, мафията е подобен случай. Може обаче да се оправдават с вяра в бога, православие, ислям, славянство, нация, морал, семейство или каквото им попадне, за да промиват главите на хората. Нашенският антилиберализъм има най-вече руски корен, макар да е смесен и с разни други неща, като местен феодализъм или държавна мафиотизация.

Руският антилиберализъм не е нищо друго освен оправдание за грабеж, смесен със завист. Западът е лош, демократичното разпределение на власт е лошо, защитата на частната собственост е лоша, всичко това е морално гнило, неправославно, неславянско, неруско и води към разложение, хомосексуализъм, проституция и разпад на семейните ценности. Затова ние, превзелите властта и благата на земята, сключваме сделка, да ви пазим от либерализма и моралния разпад срещу вашите свободи и материалните блага на нашата земя. И на плода на вашия труд.

Това е. Никакъв либерализъм и антилиберализъм няма в цялата работа, става дума за присвояване. За какви строги морални и антилиберални походи може да говори страна, която е на първо място по аборти в света, с почти два пъти повече от Виетнам, втората в класацията; която е на 136-о място в света по корупция; на 144 място в индекса за демокрация, отпреди войната, сега ще падне още надолу, в категорията на крайната автокрация; която е може би най-богатата страна на природни ресурси страна, но продължителността на живот е с 10 години по-ниска от Запада, срещу когото се бори; страната с втория най-голям процент проституиращи на 10 000 души (данни на USAID); шестият най-голям производител на порнографско съдържания (САЩ е N1)? Страната с най-висок процент разводи? Страна с 1 милион HIV позитивни? И така нататък и така нататък.

Тези коментари нямат нищо общо с моето отношение към правото на аборт, разводите, проституцията, HIV, те просто отразяват безкрайното лицемерия на руския "антилиберализъм", който няма нищо общо с либерализма и неговата критика. Русия има своите проблеми, както и всяка страна, но вместо правителството да се опита да се справи с тях, както всяко правителство в що годе функционираща и отговорна пред хората демокрация, превзетото управление на Русия краде у дома, краде от съседите и залива страната си и света с идеологически оправдания за морал, семейни ценности, православие, славянство и всякакви други измислени оръжейни ансамбли срещу някакъв измислен либерализъм, който заплашвал Русия и руските ценности.

Тъжното е колко дълбоко този напълно несъстоятелен разказ за семейни ценности, православие, братството, славянството, национална идентичност и защита от либералния Запад е проникнал у нас и до каква степен стотици хиляди го преповтарят, било от глупост, било срещу дребни хонорарари, някои от Русия, други от нищожни местни грабителски отчисления.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лични

Президентът Румен Радев с Владимир Путин

България стана неуправляема държава. Или управлявана от руските служби

ЕК иска да наложи таван на цените на природния газ.

Защо ЕК иска таван на цената на природния газ?

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов СНИМКА: Архив

Не ни трябват пози на борци, а политици, които да контролират ГЕРБ във властта

Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври.

Резултатите от преброяването на НСИ изискват прекрояване на политическата ни карта

2 октомври 2022 г. - парламентарни избори в Стара Загора
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

На тези избори спасителят липсваше

Румен Радев

Как Радев пак посрами България

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лични

Украинците не очакват бърза покана в НАТО

Украинците не очакват бърза покана в НАТО

Кирил Петков и Асен Василев са съпредседатели на “Продължаваме промяната”

"Промяната" изписаха веждите на Борисов

Избирателната активност в Бургаско бе с около 2 % по-ниска от тази на миналите парламентарни избори.

След всеки следващ вот ще слизаме надолу


Братоубийствената война в Украйна

Започнахме да обсъждаме ядрена война, сякаш е нещо битово!

Бойко Борисов и колегите му от ГЕРБ коментираха за първи път резултатите от изборите в сряда.

Борисов е изграден политик! Той не е ангел, а човек с недостатъци

Рекордна инфлация

Бордът работи - притиска прахосниците

Последно от

Последно от

Най-важното