Защо се шири неприязън към либерализма

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12251832 Защо се шири неприязън към либерализма Защо се шири неприязън към либерализма www.24plovdiv.bg
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс

Отдавна се шири неприязън към либерализма, либералите и либералното. Предимно от хора, уж образовани, уж четящи и знаещи, които хал хабер си нямат какво означават тези думи. Някои от тях проверяват все пак в Уикипедия, за да звучат по-образовано и аргументирано. Всъщност цялата работа няма нищо общо с критика на либерализма, а е плод на защита на деспотизма, бандитизма и най-обикновената кражба.

Либерализмът е толкова широко феномен и различните му граматически форми имат толкова много значения и употреби, че да го отричаш е все едно да отричаш пътя, къщата, улицата, стола или масата. Не че не може, но или трябва да влезеш в непосилно спекулативни философски разсъждения или да се превърнеш в обикновен глупак с промит от евтините медии мозък. С отричането на либералното случаят е по-скоро второто.

Либерално означава най-общо свободно. Свобода на хората, свобода на индивида. Каква е тази свобода, как се изразява и докъде стига е безкраен океан от интерпретации. Критиките спрямо либералното обаче не идват от образовани интерпретации, а от отричане на свободата и човешките права под каквато и да било форма. Те идват от гангстерски образувания, които искат да изземат свободите, правата и най-вече физическите блага на другите. Просто казано - да ги окрадат.

Тези гангстерски образувания може да са по-откровени в намеренията си, мафията е подобен случай. Може обаче да се оправдават с вяра в бога, православие, ислям, славянство, нация, морал, семейство или каквото им попадне, за да промиват главите на хората. Нашенският антилиберализъм има най-вече руски корен, макар да е смесен и с разни други неща, като местен феодализъм или държавна мафиотизация.

Руският антилиберализъм не е нищо друго освен оправдание за грабеж, смесен със завист. Западът е лош, демократичното разпределение на власт е лошо, защитата на частната собственост е лоша, всичко това е морално гнило, неправославно, неславянско, неруско и води към разложение, хомосексуализъм, проституция и разпад на семейните ценности. Затова ние, превзелите властта и благата на земята, сключваме сделка, да ви пазим от либерализма и моралния разпад срещу вашите свободи и материалните блага на нашата земя. И на плода на вашия труд.

Това е. Никакъв либерализъм и антилиберализъм няма в цялата работа, става дума за присвояване. За какви строги морални и антилиберални походи може да говори страна, която е на първо място по аборти в света, с почти два пъти повече от Виетнам, втората в класацията; която е на 136-о място в света по корупция; на 144 място в индекса за демокрация, отпреди войната, сега ще падне още надолу, в категорията на крайната автокрация; която е може би най-богатата страна на природни ресурси страна, но продължителността на живот е с 10 години по-ниска от Запада, срещу когото се бори; страната с втория най-голям процент проституиращи на 10 000 души (данни на USAID); шестият най-голям производител на порнографско съдържания (САЩ е N1)? Страната с най-висок процент разводи? Страна с 1 милион HIV позитивни? И така нататък и така нататък.

Тези коментари нямат нищо общо с моето отношение към правото на аборт, разводите, проституцията, HIV, те просто отразяват безкрайното лицемерия на руския "антилиберализъм", който няма нищо общо с либерализма и неговата критика. Русия има своите проблеми, както и всяка страна, но вместо правителството да се опита да се справи с тях, както всяко правителство в що годе функционираща и отговорна пред хората демокрация, превзетото управление на Русия краде у дома, краде от съседите и залива страната си и света с идеологически оправдания за морал, семейни ценности, православие, славянство и всякакви други измислени оръжейни ансамбли срещу някакъв измислен либерализъм, който заплашвал Русия и руските ценности.

Тъжното е колко дълбоко този напълно несъстоятелен разказ за семейни ценности, православие, братството, славянството, национална идентичност и защита от либералния Запад е проникнал у нас и до каква степен стотици хиляди го преповтарят, било от глупост, било срещу дребни хонорарари, някои от Русия, други от нищожни местни грабителски отчисления.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Войната на Путин: Защо би трябвало да се вслушаме в Ердоган

Бившият украински президент Петро Порошенко

Порошенко: Путин е луд маниак

Пенсионерите често са обект на измама.
СНИМКА: АРХИВ

Съвети към пенсионерите: Как да разберем, че ни мамят с цените

СНИМКА: Pixabay

За руската пропаганда и как Фейсбук се провали в България

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Джорджа Мелони

Гледай задлъжняла Италия, мисли как да запазим лева и борда

Кадър от протести в Русия СНИМКА: Ройтерс

Руснак: В огромна степен нашата армия е една небоеспособна измама

Джорджа Мелони

За дясната Мелони, който спечели вота в Италия

Един човек загина, а девет са ранени при тежка катастрофа с три автомобила близо до Панчарево. Инцидентът стана на пътя между София и Самоков. СНИМКА: Дияна Русинова

Убийците на пътя са ненаказани нарушители

Ще се разберат ли партиите за правителство след изборите на 2 октомври СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Страстната политическа седмица

Георги Шопов: София е най-слабо застроената столица

Георги Шопов: София е най-слабо застроената столица

Последно от

Последно от

Най-важното