Огнян Минчев: Човек не бива да се обръща след всяко куче, което го лае

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12258262 Огнян Минчев: Човек не бива да се обръща след всяко куче, което го лае Огнян Минчев: Човек не бива да се обръща след всяко куче, което го лае www.24plovdiv.bg
СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Човек не бива да се обръща след всяко куче, което го лае. От време на време обаче се налага да се разгонват глутниците от по-нахални псета. Вече и кучетата знаят какво е "грантаджия". Това е човек, който взима пари от някоя фондация, която е лоша. Защо е лоша? Защото на него дава пари, а на мене - не. Тогава? Дава му пари за нещо лошо, противонародно, родоотстъпническо... Ах, какви лоши фонадации.

Грант означава финансиране по проект. В света съществува пазарна инфраструктура за конкуренция между проекти и финансиране на тези от тях, които съответстват на целите и качеството, заложени от този, който финансира проектите. Цялата световна наука се финансира с проекти - т.е., с грантове. ЦЕРН в Швейцария се финансира с грантове. Повечето правителства обявяват конкурси за изпълнение на определени дейности, които отделят за изпълнение от недържавния - неправителствения сектор. При това във всички сфери. Това е паралелно - поякога дори едно и също - с държавните поръчки за фирмите.

Ако можете да предложите някакъв вид експертиза, можете да потърсите кой и по какъв начин има нужда от нея. Европейската комисия прави грантове за почти всички свои дейности, които не са пряко администрирани от нея. За националните правителства вече казахме. Не всичко е изгодно да се осъществява от назначена администрация - държавна, общинска, международна. По-ефективно е да се обяви конкурс - конкуренция за изпълнител на определена задача - и фирмите и неправителствените организации да се състезават за получаването на грант-ове по този конкурс.

Защо тогава в България "грантаджия" е мръсна дума? Първо, защото за да получиш грант, обикновено трябва да си приличен специалист по нещо. Освен по разлайване на кучетата. Второ, в повечето случаи е необходим чужд език. А който знае много езици, обикновено не е патриот. "Патриотите" по някои близки нам географски ширини се бият в гърдите колко обичат родината си, но мнозина от тях са на практика не особено грамотни индивиди, поназнайващи отчасти само родния си език. Трето, грантовете, които се дават за свършване на определена работа обикновено се управляват от фондации, които имат международни стандарти за ефективност и за отчетност. Трябва да си професионалист по нещо, а освен това не бива да крадеш - защото всичко се наблюдава и отчита. Можеш да излъжеш, но системно да го правиш - не става...

Трябва вече да е ясно защо грантаджиите са лоши хора. Но не унивайте. Има организации, които не дават грантове. За сметка на това - дават рушвети. Те дават рушвети на хора, облечени с власт, за да купуват техния газ, а не газ от други снабдители. Същото се отнася до петрола. Тези организации - държавни, имперски, величествени - дават също стипендии на тези, които са съгласни да говорят по радиото и телевизията, че черното е бяло, че свободата е робство, че империята е висша форма на прогрес ... И т.н. Пробвайте при тях. Пак е "грантаджийство", но облекчено. Първо не е необходимо да си много грамотен или професионален. Второ, парите се дават в куфарчета или пликчета - кой колкото е заслужил. Няма счетоводство. Няма данъци. Няма публична информация кой колко, за какво и по какъв ред е получил парите - изисквания на тези, които дават истинските грантове.

Пробвайте. Но тъй като и при "газовите грантове" се натрупа доста навалица - ако не ви огрее, не тъгувайте! Влезте в интернет страницата на някоя голяма фондация, препишете кой какви пари е взел - и направете във ФБ донос, че е грантаджия, че е американска подлога, че е родоотстъпник... Е, това няма да ви донесе пряко печалба, но поне ще получите морално удовлетворение. Нацапайте ги хубавичко тия грантаджии... Айде де, на тях дават, а на мене - не... Безобразие!

От фейсбук 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лични

Росен Йорданов за скандала в БТВ: Компрометира се представата за нормалност

Росен Йорданов за скандала в БТВ: Компрометира се представата за нормалност

Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави

Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави

МВнР на Северна Македония осъди освиркването на български химн.
Снимка: Ройтерс

Иначе непримирими врагове, партиите у нас се обединиха от антибългаризъм

Джорджа Мелони

От егоистичния обрат в ЕС ще губят бедни като България

Машина за гласуване.

Европа гласува със старомодните бюлетини. Сигурно защото са будали

Бисер Петков

Бисер Петков: Преизчислението на пенсиите ще затвори ножицата между старите и новите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лични

Деница Сачева

Деница Сачева: Всяка година промяна според инфлацията, за 4 г. средната пенсия може да достигне 1000 лв.

ХАСАН АДЕМОВ

Хасан Адемов: Не беше разяснено, че не всички ще получат увеличение на пенсиите

Георги Гьоков: Целта на преизчислението беше справедливост за по-старите пенсии

Георги Гьоков: Целта на преизчислението беше справедливост за по-старите пенсии

Лидия Шулева

Лидия Шулева: Преизчислението на пенсиите беше задължително

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА

Емилия Масларова: Преизчислението на пенсиите трябва да се прави през 4-5 г.

Мария Цънцарова, Томислав Дончев, Деница Сачева и Кирил Петков спорят в началото на дебата
Кадър: бТВ

Кеворк Кеворкян за предизборния дебат по bTV: Свинщина

Последно от

Последно от

Най-важното