"ЕС е де факто олигархия": полският премиер настоява за дълбока реформа на Общността

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12259380 "ЕС е де факто олигархия": полският премиер настоява за дълбока реформа на Общността "ЕС е де факто олигархия": полският премиер настоява за дълбока реформа на Общността www.24plovdiv.bg
Матеуш Моравецки СНИМКА: Ройтерс
Матеуш Моравецки СНИМКА: Ройтерс

Германският "Ди Велт" публикува гост-коментар на полския премиер Матеуш Моравецки. Представяме Ви го със съкращения:

Войната в Украйна извади на бял свят истината за Русия. Всички, които отказваха да видят, че държавата на Путин се води от империалистични интереси, сега трябва да признаят, че в Русия отново са взели връх демоните на 19 и 20 век: национализмът, колониализмът и тоталитаризмът. Войната в Украйна обаче показа и истината за Европа: много европейски лидери се хванаха на въдицата на Владимир Путин и сега са шокирани, пише в началото на статията си полският министър-председател.

"По отношение на Русия имаме по-голям опит"

По-нататък той казва, че през последните почти две десетилетия Русия бавно е възстановявала империалистичните си амбиции - под погледа на Запада, когото той обвинява, че е изпаднал в нещо като "геополитически сън" и не е чувал гласа на истината, на който от години говори Полша. Полша може и да няма някакъв монопол над истината, но по отношение на Русия ние просто имаме много по-голям опит от другите, пише в коментара си Моравецки.

По-нататък той припомня за предупреждението на бившия президент Лех Качински, който преди години каза, че Русия няма да спре при Грузия, а ще иска още и още. Този глас също не беше чут, добавя полският премиер. Според него това, че полският глас постоянно бива игнориран, е само още един пример за големия проблем, с който ЕС се бори: равноправието на отделните страни членки е само декларативно. Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция тежат повече, отколкото тези на всички други държави. На този фон Моравецки прави следния извод: "Днес ЕС представлява една формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силният притежава властта." Към това се добавя и фактът, че силните допускат грешки и са неспособни да приемат критики отвън, пише още министър-председателят.

Моравецки посочва грешките на Германия

Като пример за грешни позиции, отстоявани от Германия, той посочва "Северен поток-2", предложението на германското председателство на ЕС за среща а върха ЕС-Русия, механизма за разпределение на мигрантите в Общността, използвани от Путин и Лукшенко като средство за натиск в една хибридна война срещу ЕС. И не на последно място: ако Европа доставяше на Украйна оръжие в същия обем и със същата скорост, както Германия, войната отдавна да е приключила с абсолютна победа за Русия. А Русия, окуражена от слабостта на противниците си, щеше да продължи и по-нататък, посочва още Моравецки.

Да си го кажем открито: сегашният ред в Европейския съюз не ни предпазва достатъчно от външен империализъм. Обратното дори: институциите и действията на ЕС, който се изкушава да доминира над по-слабите, са уязвими на инфилтрация на руски империализъм, предупреждава Моравецки и призовава за извършване на дълбока реформа, за да могат общото благо и равенството в Общността да станат отново водещи европейски принципи, предаде "Дойче веле".

Днешната ситуация ни принуждава да мислим в други рамки. Трябва да имаме куража да си признаем, че в Ковид пандемията и при продължаващата война ЕС не функционира така, както би трябвало да функционира. А проблемът не е в това, че вървим бавно по пътя към повече интеграция. Проблемът е в самия път - той е грешен. И вместо да правим две крачки напред, понякога е разумно да се направи и една назад, за да оценим ситуацията от по-голяма дистанция, пише още в гост-коментара си за "Ди Велт" полският премиер Матеуш Моравецки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лични

Братоубийствената война в Украйна продължава

Не война в Украйна, а преговори и мир!

Джими Найденов

Доц. Джими Найденов за скандала в БТВ: Дебатите да са задължителни - ще се вдигне активността

Максим Бехар

Максим Бехар за скандала в БТВ: Една дума - срам

Росен Йорданов за скандала в БТВ: Компрометира се представата за нормалност

Росен Йорданов за скандала в БТВ: Компрометира се представата за нормалност

Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави

Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави

Джорджа Мелони

От егоистичния обрат в ЕС ще губят бедни като България

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лични

Машина за гласуване.

Европа гласува със старомодните бюлетини. Сигурно защото са будали

СНИМКА: Pixabay

Искаме да привлечем изследователите в класните стаи

Бисер Петков

Бисер Петков: Преизчислението на пенсиите ще затвори ножицата между старите и новите

Деница Сачева

Деница Сачева: Всяка година промяна според инфлацията, за 4 г. средната пенсия може да достигне 1000 лв.

ХАСАН АДЕМОВ

Хасан Адемов: Не беше разяснено, че не всички ще получат увеличение на пенсиите

Георги Гьоков: Целта на преизчислението беше справедливост за по-старите пенсии

Георги Гьоков: Целта на преизчислението беше справедливост за по-старите пенсии

Последно от

Последно от

Най-важното