Митрополит Николай: Със своите молитви Божията майка избавя от смърт душите ни

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12285949 Митрополит Николай: Със своите молитви Божията майка избавя от смърт душите ни Митрополит Николай: Със своите молитви Божията майка избавя от смърт душите ни www.24plovdiv.bg
Митрополит Николай
Митрополит Николай

Днес е голям празник - Успението на Света Богородица. Той е особено тачен от православния народ. Успението на Света Богородица е особено събитие от живота на Божията майка и от историята на спасенията на човешкия род. Това заяви в речта си по време на празника пловдивският митрополит Николай. Той отслужи литургия катедралния храм "Успение Богородично", след което се обърна към миряните с думите.

"Със своите молитви Божията майка избавя от смърт нашите души. Тя не е оставила човешкия род. Акцентът на този празник не е върху смъртта, а върху спасението на душите ни.
Какво представлява смъртта на душата? Нали словото божие убеждава, че душата на човека е безсмъртна. Бог е сътворил тленно смъртното тяло, но с безсмъртна душа. За каква смърт става дума? Смъртта на душата е нейното духовно разрушаване, което се осъществява с помощта на силите на злото. То се опитва да пороби човешката душа и носи смърт и разрушение. Ако се разрушава душата, тогава се разрушава и човешката личност. Нали бог е създал и тялото и душата в една личност. Ако се разрушава душата в какво се превръща тялото? То се обособява на тялото на животно, което няма безсмъртна душа. Значи смъртта на душата превръща човек в звяр и затваря за него достъпа до рая, до царството божие, защото там няма животни. Там има само безсмъртни човешки души За да бъде човек способен да запази душата си Бог го е надарил с разум. Злото почти никога не проявява своите безобразия по един начин. С тях всява в човека ужас и страх. Най-често злото живее редом с доброто. И нерядко тъмната сила придобива образа на ангела на светлината. Как да различаваме в живота доброто от злото?

За да бъде човек способен да прави това, Бог му дава особен дар. Той влага този дар в човешката природа и го прави част от нашето естество. Ние го придобиваме даром от Бога. Това не е резултат от възпитание и образование. Не резултат, както казват сега от инвестирани на средства в човешката личност. Това е божи дар. И всеки младенец, появяващ се на света, го има вътре с себе си. Ние го наричаме нравствено чувство. Това е тази сигнална система, която ни известява за това къде е доброто и къде е злото. Нейният глас е човешката съвест. Злото в цялата човешка история се стреми да разруши нравственото чувство на хората и хвърля за това всичките си сили. В даден момент хората са започнали да налагат тезата, че няма никакво природно нравствено чувство.

Че нравствеността се придобива и е резултат от човешкия опит. Зависи от възпитанието на човека, от неговото образование, епохата, в която живее и неговия личен избор. Тази теза се налага вече повече от 300 години от философи, учени и мислители.

Вие сте безсъвестен човек. Тази фраза се използва във всички континенти. Не изисква никакви обяснения. Това разделя хората, тъй като човешката нравственост навсякъде е една и съща. Нравствеността се разрушава и когато човек нарушава човешкия закон. Човек търси оправдания, сравнявайки себе си с другите хора.

Със своите молитви Света Богородица избавя от смърт душите ни. Тя е нашата застъпница. Тя покрива над нас своя небесен покров. Съхранява способността на всеки от нас да се съпротивлява на злото. Под каквото и маска да се е скрило то. Така хората запазват своите чувство за справедливост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Росен Димов

Росен Димов: Недоумявам защо депутатите не приемат предложенията на Гешев за санкции срещу пияни и дрогирани

Манол Генов от БСП

Манол Генов: Злополучното управление на ГЕРБ остави без труд и образование стотици хиляди млади

Новият директор на Историческия музей в Пловдив Стоян Иванов (на преден план) прочете словото за 22 септември.

Вижте словото на шефа на Историческия музей в Пловдив за Деня на независимостта

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

Здравко Димитров: Ние се завърнахме с достойнство на картата на Европа

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Ангел Стоев: Да живее българският народ!

Здравко Димитров.

Вижте цялото слово на Здравко Димитров пред паметника на Съединението

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

инж. Александър Държиков

Председателят на Общинския съвет в Пловдив: Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои

Ангел Стоев: Мечтата за свобода е по-силна от армиите, доктрините и политиците

Ангел Стоев: Мечтата за свобода е по-силна от армиите, доктрините и политиците

Рушащ се тютюнев склад в Пловдив.

Отказвам да лея сълзи, когато се събаря опасен тютюнев склад в Пловдив

Дани Каназирева.

Дани Каназирева: Борисов ми предложи да бъда втора след него в Пловдив, но не искам да съм депутат

Митрополит Николай

Митрополит Николай: Със своите молитви Божията майка избавя от смърт душите ни

Румяна Самоковарева Снимка: Личен профил

Кметицата на Крумово: Клеветят ме, но спокойно - повече няма да се кандидатирам! (видео)

Последно от

Последно от

Най-важното