75 години прогресивна Индия

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12286343 75 години прогресивна Индия 75 години прогресивна Индия www.24plovdiv.bg
Студенти носят гигантски флаг на Индия по време на тържествата за 75-годишнината от независимостта на страната. СНИМКИ: РОЙТЕРС

75 години свободна Индия! Години пълни с невероятни постижения. Те станаха по-забележителни, защото страната трябваше да си уговори „среща със съдбата“, извеждайки експлоатираната 1/6 от човечеството от приумиците на колониалното иго.

Следователно основните предизвикателства включваха социално-икономическо развитие и изграждане на нацията чрез образование и промишлено развитие, изкореняване на бедността, хранителна самодостатъчност в епоха, ударена от сушата, с нация разделена от колониалните господари, които бяха принудени да вдигнат оковите от Движението за ненасилие на Ганди.

Това бе още по-трудно, тъй като светът беше разделен на противници по време на Студената война и блокова политика, която Индия не можеше да приеме. И Индия не само помогна за еманципацията на голям брой колонизирани страни, но също така създаде трети начин с по-справедлива сила под формата на NAM (Движението на необвързаните страни), за да служи на националния интерес и каузата на мира и развитието. Особено за развиващия се и неразвития свят. Тя стана защитник на правата на потиснатите хора на международните форуми, докато изпълняваше задълженията си на отговорен международен участник и бе глас на разума.

Преди появата на колониалните сили Индия допринасяше за над една четвърт от глобалния БВП, който падна до по-малко от 4%, когато те я напуснаха, оставяйки унищожена индустрия и административна система, която беше приспособена да служи на интересите на колониалните господари.

През последните повече от седем десетилетия Индия проведе Зелена, Жълта и Бяла революция с непрекъснато надграждане на технологиите в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, не само за да отговори на търсенето на нарастващото население, но и се превърна в нетен износител и помощник на света.

Индия се превърна и

в надеждна ядрена и

космическа сила в света

- инструментите, които възнамерява да използва за глобалното благо.

Премиерът Нарендра Моди, по време на речта си при откриването на дейностите, предшестващи Фестивала на свободата заяви: „Ние се гордеем с нашата Конституция. Гордеем се с нашите демократични традиции. Майката на демокрацията, Индия все още върви напред чрез укрепване на демокрацията. Индия, богата на знания и наука, оставя своя отпечатък от Марс до Луната. Днес стартъп екосистемата на Индия се превърна в притегателен център в света. Днес Индия излиза от тъмнината на недостига, за да отговори на стремежите на повече от 1,3 милиарда души”. 

Индия има най-голямото младо амбициозно население и най-бързо развиващата се пазарна икономика, която е готова да отговори на нуждите на изобилстващото население от над един милиард души, които се гордеят с индийската история.

В резултат на безброй инициативи на сегашното правителство, стотици архаични закони бяха премахнати. Глобалната класация на Индия за DBI (Правене на бизнес с Индия) се повиши значително, въпреки че трябва да се направи повече.

Индия стана и

любима инвестиционна

дестинация,

като спечели най-високия годишен приток на FDI (ПЧИ - преки чуждестранни инвестиции) от 83,57 милиарда долара през финансови години 21-22 въпреки пандемията. Компютърният софтуер и хардуер се превърнаха в най-големия сектор, получаващ приток на капитал от ПЧИ с дял от около 25%, което показва, че Индия заема видно място сред инвеститорите, тъй като Индустриалната революция, управлявана от изкуствения интелект 4.0, преминава към по-висока орбита.

Индия също може да се похвали с бърз растеж на еднорозите милиардери в световен мащаб. Освен това притокът на ПЧИ в производството нарасна със 76% през ФГ 2021-22, добре подкрепен от Индийската политическа рамка и схемите „Make in India“ (Направено в Индия) и PLI (Инициатива, свързана с производителността). Това е забележително постижение и доказателство за индийската икономическа и политическа устойчивост.

По същия начин за първи път

индийският износ на

стоки и услуги достигна

над 600 милиарда долара

през 2021-2022 г. въпреки глобалните проблеми и ограниченията на доставки поради пандемията и продължаващата война в Евразия.

Индия винаги е била търговска нация и работи усилено, за да си върне отново този статут. Заедно с това, Индия също се фокусира върху самостоятелността с глобален отпечатък, особено в производствения сектор и в това да бъде неразделна част от алтернативни вериги на доставки с добавена стойност, които са устойчиви и надеждни за националния интерес и глобалното благо. В този контекст участието на Индия в Четиристранния диалог за сигурност, Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) и други регионални и подрегионални формати, ориентирани към свързаността, придобива нова значимост и фокус.

По същия начин енергичният ход за експедитивно прилагане на INSTC - Транспортен коридор Север-Юг, проектите за стратегическа свързаност като Чабахар в Иран и Афганистан с Централна Азия и Европа или Североизточна Индия с коридорите на АСЕАН имат за цел да осигурят ключови търговски и икономически връзки относно централната роля на Индия в световните вериги за доставки.

Тъй като Индия желае да поведе през управляваната от изкуствения интелект индустриална революция 4.0, нейните кампании Digital India, Innovate, Start Up/Stand Up India се превърнаха в отличителен белег на уникален цифров отпечатък.

Някои инициативи като достъпа до интернет,

банкиране от вкъщи

и директни плащания

по сметка на близо

един милиард индийци

променят играта

и осигуряват лидерска позиция на Индия в общността на нациите.

Премиерът Моди наскоро заяви, че Индия вече отговаря за 40% от глобалните цифрови плащания.

Външната политика на Индия стана по-стабилна и уверена с безупречни препоръки, тъй като страната следва външна политика, основана на ценности, ясно водена от стратегическа автономия да подчини собствените си национални интереси в съответствие с глобалното благоденствие, и се очерта като глас на разума на глобалната сцена.

В Съвета за сигурност

на ООН Индия вече

не пледира за място

на масата, а претендира

за това заради своите заслуги. Междувременно Индия продължава да играе глобална лидерска роля като глас на развиващите се и слабо развитите страни, било то за отказ от права върху интелектуалната собственост върху ваксините или в преговорите на СТО за риболова и селското стопанство и за реформите на многостранните институции.

Индия също е в челните редици на борбата срещу климатичните промени. Международният соларен алианс (ISA), Коалицията за устойчива на бедствия инфраструктура (CDRI) и „Една планета, едно здраве“ са инициативите, които Индия стартира с глобалната общност, тъй като се прояви като първи защитник по време на кризисни ситуации заради природни бедствия и пандемията.

С ясен фокус върху мултилатерализма и върховенството на Хартата на ООН, Индия управлява своята външна политика и политика за сигурност с достойнство и увереност, докато се ангажира с различни партньори в различни групировки като Четиристранния диалог за сигурност (QUAD), БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество (SCO), Г-20 и Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF), където Индия се превърна в център.

Политиките Neighbourhood first (Съседите на първо място), Act East Link West (Действай на Изток, свържи се със Запада) и Africa for Africans (Африка на африканците) осигуряват на Индия ефективната опорна точка за взаимноизгодни партньорства.

Помощта на Индия за изграждане на капацитет в рамките на ITEC (Индийското техническо и икономическо сътрудничество) за над 160 страни и доставката на основни лекарства, медицински консумативи и помощни специалисти и парамедици по време на пандемията й придадоха несравнима тежест като отговорна глобална централна сила, която винаги е на висота.

Индия се очерта като първа реагираща по време на кризите с отношението си Share and Care (Сподели и се грижи), което значително допринесе за нейната мека сила, която доведе и до безпрецедентната подкрепа за Индия на международните форуми, включително при обявяването на 21 юни за Международен ден на йога.

При новия глобален ред, възникващ от сегашното движение и преход, Индия е готова да поеме добронамерена лидерска роля прези следващите 25 години със силно политическо устройство, по-силна икономика и ефективна външна политика, която е стабилна, устойчива и ориентирана към резултатите и основавайки се на глобалното благо.

---

* Авторът е дипломат, бивш посланик на Индия в Йордания, Либия и Малта

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Надига ли десният завой на Италия вълна в Европа

Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Войната на Путин: Защо би трябвало да се вслушаме в Ердоган

Бившият украински президент Петро Порошенко

Порошенко: Путин е луд маниак

Пенсионерите често са обект на измама.
СНИМКА: АРХИВ

Съвети към пенсионерите: Как да разберем, че ни мамят с цените

СНИМКА: Pixabay

За руската пропаганда и как Фейсбук се провали в България

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Джорджа Мелони

Гледай задлъжняла Италия, мисли как да запазим лева и борда

Кадър от протести в Русия СНИМКА: Ройтерс

Руснак: В огромна степен нашата армия е една небоеспособна измама

Джорджа Мелони

За дясната Мелони, който спечели вота в Италия

Един човек загина, а девет са ранени при тежка катастрофа с три автомобила близо до Панчарево. Инцидентът стана на пътя между София и Самоков. СНИМКА: Дияна Русинова

Убийците на пътя са ненаказани нарушители

Ще се разберат ли партиите за правителство след изборите на 2 октомври СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Страстната политическа седмица

Георги Шопов: София е най-слабо застроената столица

Георги Шопов: София е най-слабо застроената столица

Последно от

Последно от

Най-важното