Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12658911 Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави www.24plovdiv.bg
Иван Нейков: По-добре някаква корекция на пенсиите, отколкото нищо да не се прави

Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите.

Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход, или с цел да се извлекат политически дивиденти, бяха направени управленски грешки?
Каква ще е съдбата на осигурителната система и възможно ли е връщането към основния принцип - на справедливостта?

Това е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. в предизборна кампания. една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите.
Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход, или с цел да се извлекат политически дивиденти, бяха направени управленски грешки?

Каква ще е съдбата на осигурителната система и възможно ли е връщането към основния принцип - на справедливостта?

“24 часа” потърси отговорите от хората, заемали поста министър на социалната политика в последните 33 години. Част от тях и в момента са кандидати да управляват, затова позицията им им има още по-голяма тежест в отговора на въпроса какво да очакват възрастните хора.

Иван Нейков бе социален министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски от февруари до юни 1997. Остана и в правителство на Иван Костов от май 1997 г. до юли 2001 г. При него в края на 1999 г. бе приет Кодексът за задължително обществено осигуряване. А през 2000 г. прокара увеличение възрастта за жените с 5 г., а за мъжете - с 3 г. Тогава се преизчисляват всички пенсии. С приемането на Закона за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване се регламентира дейността на частните пенсионни фондове и се изгражда третият стълб на пенсионната система. Създаде и Държавна агенция за осигурителен надзор.

Сигурно има и по-добро решение, но в крайна сметка, след като близо 10 г. само се канехме да направим тази корекция, това е решение, което носи повече справедливост, отколкото ако го няма. И ще постигне до голяма степен целта - да намали ножицата между стари и нови пенсии. Лошото е, че се създадоха свръхочаквания у хората.

Механизмът на преизчисление е малко сложен, отчита както инфлацията през годините, така и нарастването на средния осигурителен доход. Целта е да се намали много голямата вече разлика между пенсии, отпуснати преди 10-15 г., и днешните. И от различните варианти, които ще се получат за различните хора, ще се взима най-добрият за тях. Всеки ще получи писмена информация от НОИ за новия размер.

Самата корекция на 1 октомври ще бъде направена по следния начин - взима се пенсията такава, каквато е била при отпускането на човека, след това тя се коригира спрямо средния осигурителен доход и инфлацията към 2008 г. След това за всяка година след 2008 г. се прави допълваща корекция на базата на инфлация и среден осигурителен доход и така се натрупват през годините до 2022 г.

За хората на минимални пенсии - тяхното нарастване през годините по чисто политически причини бе по-голямо, отколкото сегашната корекция.

В социалната сфера нещата не се обясняват понятно на хората. Те не са длъжни да са експерти по пенсионно осигуряване, а и често политиците, които взимат решенията, познават системата по-малко, отколкото самите пенсионери и приказват на едро, без да мислят какъв ще е ефектът. И политиците са повече отговорни, отколкото НОИ, защото те са само изпълнител на закона. Помните историята в началото на годината с ковид добавките - пенсия ли са, или не са. Затова е най-добре да спрем да правим по три пъти на година избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лични

Ловчанският митрополит Гавриил

Ловчанският митрополит Гавриил: В светата литургия няма молитва за война, а за мир

Шенген
Снимка: Архив

Ветото на Нидерландия трябва да събуди част от политиците ни

Изтезаваното куче Мечо на преглед при ветеринар СНИМКА: ANIMAL RESCUE SOFIA

Коментар на седмицата №1: Аз съм Захари, който преби кучето Мечо

Избори Снимка: Архив

При вот през март натискът за кабинет ще е много по-силен

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се снимат в залата на "Дондуков" 2 с новоназначеното служебно правителство на Гълъб Донев. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Коментар на седмицата №3: Служебното правителство се самозабрави - тази военизирана хунта няма да се спре пред нищо

През 2011 г. ЕП прие законодателна резолюция, в която отчете, че България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенген 
СНИМКА: Архив

Защо Нидерландия не ни пуска в Шенген

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лични

Машина за гласуване

Пиша програми вече 50 г., предпочитам машинното гласуване, но не му вярвам

Шенген
Снимка: Архив

Най-голямата руска победа над България

През 2011 г. ЕП прие законодателна резолюция, в която отчете, че България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенген 
СНИМКА: Архив

За първи път България е отделена от Румъния по пътя към Шенген

Шенген
Снимка: Архив

Страх от България или от гръцките пристанища ни спира за Шенген

Гласуване Снимка: Архив

Юлиан Попов иронично: Така да е гласуването, че избирателите да останат 720. И няма фалшификации!

Велосипед на улицата Снимка: Архив

Новото колело - електрически хибрид между кола, товарен автомобил и велосипед

Последно от

Последно от

Най-важното