"Промяната" изписаха веждите на Борисов

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12716449 "Промяната" изписаха веждите на Борисов "Промяната" изписаха веждите на Борисов www.24plovdiv.bg
Кирил Петков и Асен Василев са съпредседатели на “Продължаваме промяната”
Кирил Петков и Асен Василев са съпредседатели на “Продължаваме промяната”

Тези дребни политически сметкаджии, които ни набутаха прокремълския президент Румен Радев с инфантилната идея, че така ще прецакат Борисов, днес с мефистофелска страст тласкат ГЕРБ към коалиция с ДПС, “Български възход” и “Възраждане”. Те дори не се опитват да прикрият извратените си мечти да видят Родината ни с такова управление и радостно потриват ръчички по медиите в трепетно очакване да се реализира поредния национален провал. Зад комсомолския ентусиазъм, с който лидерите на “Промяната” следват ленинския принцип “Колкото по-зле, толкова по-добре”, прозира перверзното им намерение да бъде наказан “простия народ”, който не оцени техния огромен управленчески талант и техните титанични усилия да променят България. След едно такова тежко наказание народът ни трябва да прогледне, да се покае и на следващите предсрочни избори да даде мощна подкрепа на партиите на “Промяната”.

Дават ли си сметка лидерите на ПП и ДБ, че с коалицията си с БСП загубиха повече гласове от тези, които получи БСП и че вместо да извадят очите на Борисов му изписаха веждите, позиционирайки партията му като единствената реална алтернатива на директното завръщане на БСП във властта? Как от ДБ очакват да се приеме обяснението им, че са се коалирали с БСП, защото ГЕРБ били по-големи комунисти от БСП, след като лидерите им бяха в коалиция с ГЕРБ, по време на второто правителство на Борисов и след като подкрепиха първото му правителство с бурно ръкопляскане в Народното събрание? Защо не поискаха от БСП да се разграничи от БКП и да се покае, преди да се коалират с нея, така както искат от ГЕРБ да се покаят за 12 годишното си управление? Сигурно, защото 12 годишното управление на ГЕРБ, в което, за един немалък период, лидерите на ДБ съучастваха, беше по-страшно от 45 годишния комунистически режим?

Досега резултатът от борбата на ръводствата на ПП и ДБ срещу Борисов е вторият мандат на прокремълския президент Радев и връщането на ГЕРБ като първа политическа сила. По отношение на това, дали ще излезнат сметките им да се върнат на бял кон, ако успеят да набутат ГЕРБ в коалиция с ДПС, могат да видят резултатите от грешката, която допусна през 2001 г. ръководството на ОДС, като набута НДСВ в ръцете на ДПС със същата надежда, че след провала на НДСВ ще се върнем на бял кон. Тогава ОДС беше втора политическа сила, след това се разпадна на парчета, а днес от нея не са останали нито кон, нито ездачи, а изпаднали скитници, които срещу подхвърлен комат са готови да участват във всякакъв политически формат.

Днес се случи това, за което многократно съм предупреждавал. Борисов няма да предприеме самоубийствен ход да се коалира с ДПС, така както лидерите на ПП и ДБ се простреляха с коалицията с БСП. Беше ясно, че Борисов в характерния за него стил ще им предлага широко евроатлантическо обединение и приоритетни линии, с чието отхвърляне те ще влязат в ролята на ИТН. При това положение предсрочни избори не вещаят за тях нищо добро. Гневът на избирателите за поредната парламентарна криза и “приятелското” чегъртане от служебния кабинет на техния президент ще ги потопят още по-дълбоко.

Пред ПП и ДБ има три варианта:

1. Да продължат да работят за връщането на ДПС във властта, след като върнаха БСП в управлението;

2. Да осигурят поне още едно служебно правителство на прокремълския президент Румен Радев, точно в този критичен момент на брутална кремълска агресия срещу нас и нашите съюзници;

3. Коалиция на ДБ, ПП и ГЕРБ за формиране на стабилно евроатлантическо мнозинство, което да излъчи правителство от взаимно приемливи фигури с няколко основни приоритета:

Обезпечаване на енергийна независимост от Кремъл, включително премахване на мораториума за проучване и добив на шистов газ и форсирано разработване на всички собствени източници на енергоресурси; Подкрепа за максимално бързо приемане на Украйна в НАТО; и изпращане на оръжие за Украйна; Приемане на пакет от икономически мерки за овладяване на инфлацията и стабилизиране на икономиката; Редукция на публичната администрация и максимално изтегляне на държавата от намеса в икономиката, като най-ефективен инструмент за ограничаване на корупцията;

Изготвяне на общ проект за съдебна реформа и конституционна промяна за премахване на служебния кабинет като анахронизъм, който противоречи и компрометира парламентарния характер на Република България.

Дотолкова, доколкото тези партии представляват избирателите, които през годините съставляваха демократичната общност и които споделят евроатлантическите ценности, това е най-логичното решение, независимо от отношенията между и към техните лидери.

Партийният егоизъм и продължаването на дребните партийни игри осигуряват възможност за узурпиране на повече власт в ръцете на прокремълския президент Румен Радев, което е първостепенна заплаха за националната сигурност на България.

Днес Родината ни се нуждае от широка евроатлантическа коалиция с ясно поемане на отговорността на партиите в нея за справяне с кризата. Всеки опит за размиване на политическата отговорност и скриване зад правителство ”Беров 2” ще бъде триумф за мафията и проява на груба форма на национална безотговорност.

Още преди четири месеца предложих това решение и предупредих, че предсрочни избори по време на тежка криза ще възпроизведат тогавашното съотношение на партиите, но ще увеличат присъствието на радикални, популистки, прокремълски и ксенофобски партии, което е в разрез с националния ни интерес и ще задълбочи кризата, а системните партии ще бъдат принудени на много по-тежки компромиси и безпринципни решения. Това, както всички виждаме се случи. При още едни предсрочни избори тази негативна тенденция ще се засили.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Ловчанският митрополит Гавриил

Ловчанският митрополит Гавриил: В светата литургия няма молитва за война, а за мир

Пътници на летище София

СНИМКА: “24 ЧАСА”

1,2 милиона от BG емигрантите остават навън, но завръщането им се ускорява

“Фейсбук” дължи на обществото отговори и прозрачност

“Фейсбук” дължи на обществото отговори и прозрачност

Дума на деня: Шарлатания

Дума на деня: Шарлатания

Шенген
Снимка: Архив

“Политико”: Отказът за Румъния и България за Шенген ще отслаби ЕС

МАРК РЮТЕ

Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

КРИСТИЯН ШКВАРЕК СНИМКА: ФЕЙСБУК

Кристиян Шкварек: Проф. Габровски би бил кадърен премиер, но ходът позиционира добре ГЕРБ за изборите

Пак Хеон-джун е роден на 19 януари 1960 г. Започва кариерата си като журналист. От 1991 г. е професор по социология в университета Донг-а в Бусан – втория по големина град в Корея. През последните 30 години той участва активно в политическия живот на Република Корея, а от април 2021 г. е кмет на Бусан. Той бе в България като специален пратеник на корейския президент.

Пак Хеон-джун: Ако България вижда бъдещето, ще подкрепи Пусан за Експо 2030

НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Николай Димитров: Несебър планира изложба в Париж за 40 г. от приемането в ЮНЕСКО

Доц. Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева: Проф. Габровски е успял човек, умее да чува - посланието е, че ГЕРБ не е в изолация

Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Без държавно планиране, специализации и добро заплащане България ще е без качествена педиатрия

Шенген
Снимка: Снимка архив

Шенгенският шамар ще докара на власт “Възраждане”

Последно от

Последно от

Най-важното