Резултатите от преброяването на населението изискват прекрояване на политическата ни карта

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12719845 Резултатите от преброяването на населението изискват прекрояване на политическата ни карта Резултатите от преброяването на населението изискват прекрояване на политическата ни карта www.24plovdiv.bg
Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври.
Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври. СНИМКА: Велислав Николов

     Вотът от чужбина продължава да е гневен и протестен, а посланието му все така остава: "Променяйте България" – отбеляза в своя коментар за изборите зад граница социологът от агенция Галъп Интернешънъл Първан Симеонов пред БНР. За разлика отпреди обаче, сега на политическата сцена липсва нов голям проект, който да увлече избирателите, както това се случи с партията на шоумена Слави Трифонов, но надеждата за нещо ново и различно, не е изтляла напълно в душите на избирателите зад граница и това не е изненадващо: "За да са избрали живота в чужбина, хората са видели там повече възможности за себе си и семействата си, отколкото в собствената си страна. Това, че резултатите на "Продължаваме промяната", които все още остават нови в очите на немалко от избирателите навън и в страната не са лоши, е още едно доказателство в тази посока."

    Доза оптимизъм Симеонов усеща и във възможността за постепенното завръщане на двуполюсния модел в родната политика, дължаща се на смяната на поколенията. "Имаме шанса да постигнем една сравнително прегледна политическа карта на страната, в която от едната страна стои ГЕРБ като партия в център- дясното, а от другата – "Продължаваме промяната" като център-лява партия. По крилата може да останат "Демократична България" и БСП. Това може би е един оптимистичен сценарий за страната, но отвъд него не виждам други тук и сега конкретно" – прогнозира Първан Симеонов и допълни: "За разлика от сега, когато е в задънена улица, в предните случаи в България имаше ясна обществена поръчка за промяна на модела. Този път обаче дневният ред не е "промяна срещу статукво", а е свързан с война, високи цени и т. н, така че отсъства яснотата какъв тип управление е поръчал избирателят. От друга страна виждаме, че и политиците сякаш не изгарят от желание да управляват, което поражда едно двойно оттегляне – на народа не му се гласува, а на политиците не им се управлява."

Първан Симеонов коментира и промените, които следват от оповестените данни за преброяването на населението, проведено от Националния статистически институт през 2021г. Според тях у нас живеят малко над 6,5 млн. души и се наблюдава сериозно обезлюдяване на някои райони на България.

Най-големият проблем е свързан не толкова с избирателните списъци, където фигурират и немалко българи, които живеят в чужбина, а с дисбалансите в тежестта на гласовете за народните представители в отделните избирателни райони в страната – посочи социологът: "Оказа се, че според новото преброяване София тежи много повече, което означава, че към досегашните мандати трябва да бъдат добавени още. Подобно нещо обаче създава проблем, който се състои в това, че в столицата се гласува доста по-различно, отколкото в страната.

Тук се развива един собствен дневен ред от едно прозападно и по-младо и либерално поколение, което гласува по друг начин. И ако София получи още тежест, това ще доведе до по-голяма тежест на гласовете им върху електоралната карта на България. Тази карта обаче, трябва да отрази реалностите, така щото един глас да има еднаква тежест навсякъде."

Едва ли е реалистично обаче да очакваме, че новото Народно събрание ще съумее да се заеме с прекрояването на изборната карта в страната.

"Големите разломи, които се получиха между партиите, им пречат да постигат каквито и да било консенсуси. Как да прекроят изборната карта, като всеки ще започне да търси своя интерес? – пита риторично Първан Симеонов. – Имам чувството, че с намаляването на изборната активност и "спихването" на политическото в България, шансовете, за подобно нещо, все повече намаляват" – заяви в заключение социологът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Жена гласува пробно с машина при един от тестовете, организирани от ЦИК.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

ЦИК защо мълчи? Код в устата ли държи?

Адриан Николов, ИПИ

Адриан Николов: Областите с университети дърпат по-бързо в индустрия и услуги, “бумтят” тези с по-качествено висше

Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България, е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по международно право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е в дипломатическите мисии на Иран в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010-2014). От 2018 г. е извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България.

Мохаммад Расули: Тайните служби на 6 страни стоят зад бунтовете в Иран

Филип Димитров

Десният Филип Димитров е откровен: кого дразни?

КАДЪР: Фейсбук/Политическа Партия ГЕРБ

Лена Бориславова: Никой не ми е плащал заплата над 13 000 лв.

Ким Чен Ун и съпругата му Ри Сол Джу

Кой ще наследи Ким Чен-ун - дъщеря му се появява вече втори път до него

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Кремъл 
Снимка: Уикипедия

Кремълска пропаганда от украински манастир?

Изтезаваното куче Мечо на преглед при ветеринар СНИМКА: ANIMAL RESCUE SOFIA

Аз съм Захари, който преби кучето Мечо

Бизнесът в светлото волтаично бъдеще - ето как го нарисува Анри Кулев

Бизнесът в светлото волтаично бъдеще - ето как го нарисува Анри Кулев

Евгени Иванов

Евгени Иванов, ВСС: Неистово е желанието да бъде елиминиран главният прокурор

Десислава Консулова

По какво да познаем аутистите като Сашко

Машина за гласуване

Истерията за машините е като тази за 5G

Последно от

Последно от

Най-важното