Защо Иван Тотев вече нарича открито Здравко Димитров Зи

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12777233 Защо Иван Тотев вече нарича открито Здравко Димитров Зи Защо Иван Тотев вече нарича открито Здравко Димитров Зи www.24plovdiv.bg
Здравко Димитров и Иван Тотев

Атаките срещу кмета на Пловдив от средите на ГЕРБ зачестиха, а тонът загрубя

Ще успее ли верният отбор на бившия кмет да го върне начело на града?

"Зи ще ме загуби като гласоподавател".

С този пост във фейсбук градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев за пореден път атакува кмета Здравко Димитров, наричайки го с първите две букви от спортното му прозвище Зико. А само преди 12 дни двамата се прегръщаха пред препълнената зала с активисти и пред очите на Бойко Борисов, когато партията закри кампанията си в Пловдив.

Не само Тотев, а целият му верен отбор в местната структура втвърдяват тона срещу градоначалника и екипа му. Причината е първата копка на пробива до Водната палата – проект с много критици, които твърдят, че той по-скоро ще натовари, отколкото да разтовари трафика в района, че предвидените 9,2 млн. лв. няма да стигнат, че ще се унищожи част от изграденото при облагородяването на зоната край Марица с европейски средства и това ще излезе солено на община Пловдив, защото ще трябва да връща пари, и т. н.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, наложен през 2019-а лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е обект на приятелски огън от първите дни на мандата си. Беше бламиран нееднократно за бюджета, за ключови назначения… и вече е повече от наясно какво означава ситуацията „Врагът в моето легло“. Но с наближаването на местните избори атаките зачестиха и вече са от всички страни. Тази сутрин например във фейсбук го нападна кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който в двата мандата на Тотев беше шеф на предприятието „Градини и паркове“. Той публикува във фейсбук снимки на драстично различната от днешната джунгла Марица отпреди 5 години. „Снимките съм ги правил 2017г. , когато бях директор на ОП “Градини и паркове” и бреговете и островите бяха окосени…“, написа Алексиев.

И все пак основната атака тече около пробива и нейно острие са няколко души, след които най-активен е Мирослав Тенев от младежкия ГЕРБ, попадал няколко пъти в кандидатдепутатските листи не без благословията на Тотев. В един от последните си постове той описва ремонта на ул. „Хаджи Димитър“, който съвпада с изграждането на подлеза „Модър-Царевец“ и Южния обходен колектор наблизо. „Т.е. скоро и оттук няма да може да се преминава и ако добавим малоумния проект за пробив на Водната палата, шофирането в Пловдив ще стане невъзможно, а аз ще трябва да прелитам, за да се придвижа до работното си място! Все още не е късно да се поправят грешките, но скоро вече тези процеси ще бъдат необратими...
П.С.: Когато високопланински джентълмени с мераци да управляват древния и вечен Пловдив получат власт, се получава така...“, пише той. Намекът за вилата на  кмета Здравко Димитров  в родопското село Бойково е повече от ясен. А още на 26 септември Тенев сподели отново свой пост от 2015-а, в който е сниман пред предизборния плакат на ГЕРБ с кандидат Иван Тотев. „Следващата година отново ще има местни избори, а кандидатът за кмет на Пловдив следва да е същият!!! Всичко друго ще бъде авантюра с неясен край“, изрази категорично мнение той.

Самият Иван Тотев също напада, и то в градация. Кръговото с фонтана на Водната палата, което сега ще бъде премахнато заради пробива, беше изградено по негово време. И понеже съперничеството между двамата не е тайна за никого, все повече стават подозренията, че Зико държи на пробива именно за да махне фонтана на Тотев. „Защо му трябваше на Здравко? Не познавам човек от #ГЕРБ в #Пловдив, който да подкрепя този безумен проект“, подкара леко преди дни бившият кмет. После предупреди: „Така или иначе, вече е ясно, че парите няма да стигнат. Актуализация? Не мисля, че ще мине през Общинския съвет.“ А съветниците от ГЕРБ слушат Тотев, не Зико.

След това тонът стана категоричен. „Нали му "турихме кръста на водното колело". Защо става даже по-зле по ЦБО (бул. „Цар Борис Трети Обединител“ – б. а.)? Зи ще ме загуби като гласоподавател, ако продължава така. Аз така или иначе за Пламен Райчев и Чонов не съм гласувал“, написа Тотев. Недоволството, че зам.-кметове като Райчев и Чонов не са членове на ГЕРБ, е факт от самото начало на мандата на Здравко Димитров. Но това Зи, използвано подигравателно по адрес на Димитров доскоро само в неформална среда, е вече и в публична употреба.

„И аз се обърках да гласувам за Зи! Но това е грешка, която няма да повторя! Сигурен съм, че и много колеги от #ГЕРБ са на същото мнение! Не сме работили 15 години, за да си мълчим!“, включи се и общинският съветник Ангел Славов.

Това изглежда като подготовка за бунт, ако Здравко Димитров бъде спуснат отново като кандидат за кмет на Пловдив. Но не от типа шумна революция, каквито в ГЕРБ не вървят. Достатъчно е местните активисти да не работят за Зико в кампанията.

На този етап Здравко Димитров, който е в болница след смяната на втора става, не дава никакви признаци, че има шанс да се откаже от пробива. „На всичките ми срещи още преди 3 години хората искаха да се махне кръговото, за да се отпуши трафикът. Ако не искат, да не гласуват за мен, аз ще си изпълня обещанието към хората“, заяви той за „24 часа“.

Встрани от тази размяна на удари между Иван Тотев и Здравко Димитров стои Дани Каназирева, която се надява да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив през 2023 г. Известно е, че когато двама се карат, третият печели, но въпросът с нейната кандидатура е от малкото неща, за които и Тотев, и Зико са на едно и също мнение. И ще направят всички възможно, за да не се стигне дотам.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Георги Самуилов

Георги Самуилов: Успехът има много родители

Бизнесменът Георги Гергов

Георги Гергов пред "24 часа": Вече само съдът може да реши кой е крив и кой - прав за панаира

Бившата немска палата, сега № 10, е сочена като една от най-представителните.

Има ли качества Пловдивският панаир да е паметник на културата? (снимки)

Бизнесменът Георги Гергов

Гергов пред "24 часа": Не намирам думи защо някои съветници са срещу Пловдив

Иван Тотев

Иван Тотев за провалената от ГЕРБ сесия за панаира: Христо Иванов прави Росенец-2 в Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

Здравко Димитров: Пловдив не е презастроен, но за да не спрем инвеститорите, трябва да го разширяваме

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

Митрополит Николай: Повярвайте, Бог е тук и винаги е готов да ни помогне

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

Здравко Димитров към пловдивчани: Пожелавам ви здраве и берекет, правете добри дела!

Дани Каназирева

Дани Каназирева: Зелените площи в парк „Отдих и култура“ могат да се запазят

Общинската съветничка Веселина Александрова, по чиято идея местният парламент се обяви против апорта на акциите на Варна.

Веселина Александрова: Битката за пловдивския панаир продължава в съда

Георги Гергов

Георги Гергов пред "24 часа": Не жилища, курник няма да построя в панаира!

Здравко Димитров и Бойко Борисов на пречиствателната станция в Пловдив.

В кое си качество Борисов и Нанков надзирават обекти, строящи се с държавни пари?

Последно от

Последно от

Най-важното